Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Lenkijos akcijų rinkoje toliau vyrauja labiau raudona spalva, nes šiais metais atpigo daugiau nei pusės didžiųjų šios šalies bendrovių ir bankų akcijos, be to, tas pats pasakytina ir apie pelningumo rodiklių nuosmukį.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2019-09-22 00:54 Komentarai: (0)
Lenkijos akcijų rinkoje toliau vyrauja labiau raudona spalva, nes šiais metais atpigo daugiau nei pusės didžiųjų šios šalies bendrovių ir bankų akcijos, be to, tas pats pasakytina ir apie pelningumo rodiklių nuosmukį.


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) ir (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Atkreipiame dėmesį, kad PGE bendrovė vis dar nepateikė savo praėjusio ketvirčio ir tuo pačiu pirmojo pusmečio finansinės veiklos ataskaitos bei tai atliks šio mėnesio pabaigoje.

Per praėjusį ketvirtį tarp didžiųjų Lenkijos bankų ir įmonių savo pajamų kritimą fiksavo tik dvi, kai prieš metus - trys, o per pirmus tris šių metų mėnesius vos viena bendrovė. Tuo tarpu kalbant apie EBITDA pelną, per antrą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, jo nuosmukį užfiksavo beveik pusė, t.y. devynios WIG20 indekso narės, kai ketvirtį prieš tai - pusė (dešimt), o per 2018 metų antrą ketvirtį - aštuonios. Taigi, kaip matome, padėtis šiuo atžvilgiu faktiškai nepakito.

Bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kiek ūgtelėjo, tačiau EBITDA pelnų procentine išraiška išliko mažesnė už pajamų. Tas pats fiksuota tarp prekybos įmonių, finansų sektoriuje ir paslaugų srityje, tiesa, pastaruosiuose dviejose EBITDA pelnų pokyčių medianos tapo didesnės už pajamų pokyčių medianas. Tuo tarpu pramonės šakoje padėtis pablogėjo, t.y. veiklos rezultatų pokyčių medianos smuktelėjo, o EBITDA pelnų netgi tapo neigiama.

Tarp didžiųjų Lenkijos bankų ir įmonių, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje, per antrą šių metų ketvirtį labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino mažmeninių prekybos tinklų valdytoja Dino Polska, šalies kompiuterinių žaidimų kūrėja CD Projekt bei drabužių kūrimu, siuvimu ir mažmenine prekyba užsiimanti LPP, kuri savo parduotuvių turi ir Lietuvoje. Tuo tarpu tiek savo pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimą per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2018 metų tuo pačiu laikotarpiu, fiksavo dvi bendrovės, t.y. anglių kasyba užsiimanti JSW, kurios veiklos rezultatai smuktelėjo antrą ketvirtį iš eilės, bei Lenkijos draudimo milžinė PZU, kuri kontroliuoja Lietuvos Draudimą. Per antrą šių metų ketvirtį beveik penkiasdešimt procentų susitraukė Alior Bank banko pelnas, o dujų tiekimo paslaugas siūlančios PGNiG bendrovės EBITDA krito beveik keturiasdešimt vienu procentu.

Kaip įprasta buvo apskaičiuotos WIG20 indekso atstovių praėjusio ketvirčio EBITDA maržos. Taigi, palyginus su 2018 metų antru ketvirčiu, šį pelningumo rodiklį kilstelėjo tik aštuonios minimo indekso narės, o kritimą fiksavo vienuolika. Tad nieko stebėtino, kad bendra EBITDA maržų mediana smuktelėjo nuo 28,3 iki 26,9 procento. Šio medianinio rodiklio kritimas fiksuotas ir pramonės šakoje, tuo tarpu paslaugų srityje bei finansų ir prekybos sektoriuose EBITDA pelningumo medianos per minimą laikotarpį pakilo į viršų. Šįkart didžiausias maržas sugeneravo stambiausias Lenkijos bankas PKO BP bei Santander Bank ir mBank. Dino Polska ir naftos perdirbimo bendrovės PKN Orlen EBITDA pelningumas per antrą šių metų ketvirtį buvo kukliausias.



Turto grąžos arba ROA rodiklio atveju jo bendra mediana per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, irgi smuktelėjo, t.y. krito 0,7 iki 0,6 procento. Nuosmukis taip pat fiksuotas tarp pramonės įmonių ir prekybos sektoriuje, tuo tarpu paslaugų srityje ir tarp finansų sektoriaus atstovių ROA mediana nepakito. Iš devyniolikos Lenkijos didžiųjų įmonių ir bankų, kurių duomenys žinomi, savo turto grąžas per minimą laikotarpį kilstelėjo tik aštuonios, trim atvejais ROA nepakito, o likusių aštuonių - smuko. Šįkart neigiamų turto grąžų nebuvo, kai per 2018 metų antrą ketvirtį tokių bendrovių buvo dvi.  CD Projekt bei Play šis pelningumo rodiklis per 2019 metų antrą ketvirtį buvo pats stambiausias.

Kalbant apie šiuo metu esančius WIG20 indekso atstovių rinkos vertės rodiklius, jų bendros medianos yra žemesnės lyginant su Vokietijos, Amerikos ir Skandinavijos didžiųjų kompanijų ir bankų, kurie įeina į pagrindinius indeksus, atitinkamais medianiniais rodikliais. Tuo pačiu jie labai panašūs su mūsų Baltijos OMX Baltic Benchmark GI  indekso narių bendrais medianiniais rodikliais. Kaip matome, mažiausiais P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA medianiniais rodikliais išsiskiria Lenkijos pramonės įmonės, o didžiausiais - prekybos sektoriaus narės. Dividendinio pajamingumo rodiklis yra didžiausias finansų srityje. 

Nuo šių metų pradžios tarp dvidešimties analizuojamų įmonių ir bankų krito daugiau nei pusės, t.y. dvylikos rinkos vertė. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama. Labiausiai smuktelėjo finansų sektoriaus atstovių kapitalizacijos, tuo tarpu prekybos įmonių akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais yra teigiama. Per  2018 metus bendra akcijų kainų pokyčių mediana irgi buvo su minuso ženklu, nes nuvertėjo net keturiolikos nuosavybės vertybiniai popieriai. 

Labiausiai gali džiaugtis tie, kurie 2019 metų pradžioje įsigijo Lenkijos kompiuterinių žaidimų gamintojo CD Projekt akcijų, nes jų vertė jau pašoko beveik septyniasdešimt procentų, arba daugiausiai tarp WIG20 indekso narių. Beveik šešiasdešimt procentų ūgtelėjo prekybos tinklų valdytojos Dino Polska akcijų kaina, o telekomunikacijų bendrovės Play rinkos vertė pašoko keturiasdešimt procentų. Tuo tarpu anglių kasybos bendrovės JSW kapitalizacija nuo metų pradžios jau susitraukė net 59,2 procento, batais prekiaujančio CCC akcijos atpigo daugiau nei trečdaliu, o PGNiG - virš dvidešimt šešių procentų.


WIG20 indeksas pasiekė ankstesnės korekcijos metu suformuotą dugną, kurį dabar testuoja, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. Jei minimas lygis atlaikys, sulauksime atšokimo, na o priešingu atveju bus nauja nuosmukio banga.




CD Projekt akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale ir lokaliame naujame augimo kanale, kuris prasidėjo praėjusių metų pabaigoje bei šturmuoja naujus rekordinius lygius. Tiesa, pastaruoju metu testuojama lokalaus augimo kanalo apatinė dalis, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis. Jei ji atlaikys, sulauksime naujos augimo bangos, priešingu atveju gali laukti korekcija.




Dino Polska akcijų kaina išlieka augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje bei šturmuoja naujus rekordinius lygius. Kol kas nematyti itin aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Play akcijų kainai vėl nepavyko pakilti virš prieš tai buvusio užfiksuoto visų laikų rekordinio lygio, po ko sulaukėme korekcijos, kuri tęsiasi iki šiol. Egzistuoja rizika, kad kaina gali pasikoreguoti ir dar labiau.




JSW akcijų kaina gegužės mėnesį pradėjo naują nuosmukio etapą ir vis dar nesėkmingai ieško tvirto dugno. Kol kas nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




CCC akcijų kaina ištrūko iš nuosmukio kanalo pro jo apatinę dalį. Kol kas bandymai sugrįžti atgal į kanalą buvo nesėkmingi. Jei paaiškės, jog šis ištrūkimas buvo tvarus, galime sulaukti naujos kritimo bangos, na o priešingu atveju tikėtinas didesnis atšokimas po tokio pastebimo kritimo.




PGNiG akcijų kaina gegužę pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo. Po to bandymas sugrįžti atgal į jį buvo nesėkmingas, tad prasitęsė korekcija.




Tauron PE akcijų kaina antrą kartą atšoko nuo prieš tai suformuoto dugno, tad panašu į tai kad turime dvigubą dugną ir galime sulaukti dar didesnio jos atšokimo.




mBank akcijų kaina pasiekė ankstesnės korekcijos metu suformuotą dugną ir jį dabar testuoja. Jei jis atlaikys, galime sulaukti atšokimo, o jei bus tvariai pralaužtas, tuomet kaina pajudės dar labiau žemyn.




Alior Bank akcijų kaina nusmuko žemiau ankstesnio buvusio dugno ir dabar testuoja nuosmukio kanalo apatinę dalį. Jei ji atlaikys, galime sulaukti didesnio atšokimo, ir gali paaiškėti, jog nuosmukis žemiau ankstesnio dugno nebuvo tvarus.

 
Dar nėra komentarų