JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2019-07-16 16:01 Komentarai: (0)
Didieji JAV bankai skelbia praėjusio ketvirčio rezultatus. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas be didelių pokyčių.



JAV indeksai vakar savaitę pradėjo fiksuodami nedidelius pokyčius. Šiandienos priešprekybinėje sesijoje šalies akcijos taip pat yra linkusios brangti. Praėjusio ketvirčio rezultatus pranešė nemažai bendrovių. Didžiausio šalies banko J. P. Morgan Chase pelnas praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, išaugo 16% ir siekė 9,65 mlrd. USD arba 2,82 USD akcijai. JP Morgan pajamos per ketvirtį augo 4% ir siekė 29,57 mlrd. USD. Palyginimui, planuojamos bendros šių metų Lietuvos biudžeto pajamos turėtų siekti 10,5 mln. EUR. Banke dirba kiek daugiau nei 250 tūkst. darbuotojų. Analitikai prognozavo, kad bankas uždirbs 2,5 USD pelno akcijai, o pajamos sudarys 28,90 mlrd. USD, tad rezultatai pranoko lūkesčius. Prie to labiausiai prisidėjo augusios palūkanų pajamos ir pelno mokesčių lengvata. Tai atsvėrė 12% smukusias pajamas iš prekybos akcijomis veiklos. Investuotojus nuvylė sumažintos bendros šių metų pajamų iš palūkanų prognozės. Didžiausią banko pelno dalį sudarančios pajamos iš palūkanų bendrai šiais metais turėtų sudaryti 57,5 mlrd. USD. Tai 500 mln. USD mažiau nei prognozuota anksčiau. Nuo metų pradžios iki šiandien banko vertybinių popierių kaina buvo pakilusi 16,7%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 30 J. P. Morgan Chase sekančių analitikų, 8 rekomendacija yra „pirkti“, 8 – „pralenks rinką“, 13 – „laikyti“, 1 – „parduoti“. Kito JAV banko Goldman Sachs rezultatai, lyginant su praėjusiais metais, nebuvo tokie geri kaip J. P. Morgan Chase. Bankas uždirbo 2,20 mlrd. USD pelno arba 5,81 USD akcijai. Per praėjusių metų antrą ketvirtį pelnas sudarė 2,35 mlrd. USD arba 5,98 USD akcijai. Pajamos smuko 2% iki 9,46 mlrd. USD. Tiesa, rezultatai vis dėl to gerokai pranoko analitikų lūkesčius. Jie tikėjosi 8,83 mlrd. USD pajamų ir 4,89 USD pelno akcijai. Prie gero rezultato prisidėjo augusios investicinės bankininkystės ir prekybos akcijomis padalinių pajamos. Bankas nuo 0,85 iki 1,25 USD padidino ketvirtinius dividendus. Už vieną akciją vakar uždarymo metu buvo mokama 211,54 USD. Goldman Sachs akcijos priešprekybinėje sesijoje brangsta, o nuo metų pradžios iki šiandien jos jau buvo pabrangusios 26,7%. Pasak Reuters, iš 26 banką sekančių analitikų, 5 rekomendacija yra “pirkti”, 6 “pralenks rinką”, 13 - “laikyti”, 1 – “nepralenks rinkos”, 1 – “parduoti”. Lūkesčius pranoko paskelbti JAV mažmenininkų pardavimų rezultatais. Jų apimtys birželio mėnesį, lyginant su geguže, augo 0,4% tempu. Analitikai prognozavo vos 0,1% sieksiantį augimą. Geri rezultatai prisidėjo ir dolerio kurso sustiprėjimo.

Europos investuotojų nuotaikos pakankamai pozityvios. Akcijų indeksai krypsta aukštyn. Stipriau brangsta statybos ir žaliavų bendrovės, pinga telekomunikacijų sektoriaus atstovių akcijos. Paskelbta nemažai makroekonominių rodiklių. Jungtinėje Karalystėje vidutinio darbo užmokesčio augimas kovo – gegužės mėnesiais, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 3,4%. Tai 0,3% daugiau nei prognozuota. Nedarbo lygis šalyje sudarė 3,8% ir atitiko ekonomistų prognozes. Nuvylė Vokietijos ZEW instituto rengiamas ekonomikos lūkesčių indeksas. Jo reikšmė liepą jau trečią mėnesį iš eilės smunka ir šį kartą sudarė -24,5 punkto. Tai prastesnis rezultatas ir nei ekonomistų prognozės. Indeksas yra sudaromas, norint išsiaiškinti šalies investuotojų ir analitikų lūkesčius dėl ekonomikos ir jos perspektyvų per ateinančius šešis mėnesius. Pasak ZEW instituto prezidento A. Wambacho, pesimistinėms nuotaikoms įtakos turėjo pastaruoju metu prastėjanti situacija dėl Vokietijos pramonės gamybos užsakymų. Tarp pavienių bendrovių išsiskiria stipriai brangstančios prabangos prekių gamintojos Burberry akcijos. Bendrovės paskelbė, kad praėjusį ketvirtį pajamos augo 4% tempu. Daugiausiai įtakos rezultatui padarė didėję pardavimai Kinijoje. Palankiai įvertintos ir naujojo bendrovės dizaino vadovo R. Tisci kolekcijos, kurios susilaukė sėkmės. Nuo metų pradžios iki šiandien Burberry akcijos buvo pabrangusios 14,6%. Tuo tarpu gėrimų gamintojos A.G. Barr akcijos stipriai pinga ir pasiekė pastarųjų metų žemumas. Bendrovė įspėjo investuotojus, jog prognozuoja, kad šių metų pajamos smuks 10%, o pelnas bus mažesnis net iki 20, lyginant su sėkmingais praėjusių metų rezultatais. Bendrovės rezultatams įtaką daro ir nauji cukraus mokesčiai, kuriais siekiama sumažinti cukraus kiekį įvairiuose gėrimuose.

Rytoj bus skelbiami JK infliacijos ir JAV NT rinkos rodikliai bei praėjusios savaitės JAV naftos atsargų pokyčiai. Ketvirtadienį galėsime įvertinti JK mažmenininkų pardavimus, JAV bedarbių paraiškų skaičių ir Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksą. Galiausiai penktadienį daugiausiai dėmesio sulauks preliminarus Mičigano universiteto rengiamas vartotojų pasitikėjimo indeksas.

 
Dar nėra komentarų