JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2019-07-10 16:10 Komentarai: (0)
Investuotojai laukia FED prezidento J. Powello ataskaitos. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai krypsta aukštyn.



JAV indeksai vakar nerodė didelių pokyčių. Dow Jones smuktelėjo 0,08%. S&P 500 kilo į viršų 0,12%, o Nasdaq prieaugis siekė 0,54%. Šiandienos priešprekybinėje sesijoje akcijos pinga. 17 val. Lietuvos laiku JAV centrinio banko vadovas J. Powellas šalies Kongrese pristatytas savo pranešimą. Taip pat bus pristatyta ir antra pranešimo dalis. Tikimasi išgirsti užuominų apie būsimą sprendimą šio mėnesio centrinio banko posėdžio metu. Remiantis CME FedWatch Tool, rinkos dalyviai beveik neabejoja, kad palūkanos bus sumažintos. Skaičiuojama 97,6% tikimybė, kad palūkanos bus sumažintos iki 2 – 2,25%. Likusi dalis, t.y. 2,4% skiriama, kad palūkanos nebus sumažintos ir liks 2,25 – 2,50%. Tiesa, labai atlaidaus J. Powello tono nereikėtų tikėtis, kadangi penktadienį paskelbti darbo rinkos rodikliai tikrai nenuvylė. Birželį buvo sukurta 224 tūkst naujų darbo vietų, kuomet prognozuota 160 tūkst. Visgi Morgan Stanley analitikai prognozuoja, kad FED sumažins šį mėnesį palūkanas net 0,5%. Reuters pranešė, kad Kinijos vice premjeras L. He ir JAV Komercijos ministerijos R. Lighthizeris bei iždo sekretorius S. Mnuchinas vakar kalbėjo telefonu ir aptarė derybų reikalus. Tikimasi artimiausiu metu išgirsti daugiau naujienų apie derybų eigą. Priešprekybinėje sesijoje stipriau brangsta telekomunikacijų bendrovės T-Mobile vertybiniai popieriai. Paskelbta, jog kompanijos akcijos bus įtrauktos į pagrindinį JAV akcijų indeksą S&P 500. T-Mobile pakeis kompaniją Red Hat. Šią kompaniją už 34 mlrd. USD įsigijo bendrovė IBM, o šią savaitę sandoris buvo užbaigtas. T-Mobile akcijos nuo metų pradžios iki šiandien buvo pabrangusios 18%. Remiantis Reuters duomenimis, iš 19 T-Mobile sekančių analitikų, 8 rekomendacija yra „pirkti“, 9 – „pralenks rinką“, 2 – „laikyti“. Į indeksą įtraukus naują bendrovę ir jos akcijos, galima tikėtis išaugusio vertybinių popierių likvidumo. Fondai, sekantys indeksą, taip pat turi perskirstyti savo pozicijas ir įtraukti į portfelį indeksui priklausančias naujai įtrauktos bendrovės akcijas.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien permainingos. Vokietijoje akcijos pinga. Kitose šalyse indeksai nežymiai kyla į viršų. Stipriau akcijos brangsta Italijoje. Jungtinėje Karalystėje gegužės mėnesį ekonomika, lyginant su balandžiu, augo 0,3%. Tai atitiko prognozes. Nuvylė gamybos sektoriaus rezultatai. Gegužės mėnesį indekso reikšmė augo 1,4%. Ekonomistai prognozavo 2,2% augimą. Tikėtasi geresnio rezultato, nes balandį buvo fiksuotas itin stiprus kritimas, indekso reikšmė smuko net 3,9%. Pozityviai nuteikė Prancūzija. Pramonės industrijos gamybos apimtys šalyje gegužės mėnesį, lyginant su geguže, augo 2,1%. Tai ženkliai daugiau nei prognozuota. Buvo tikėtasi vos 0,3% sieksiančio augimo. Brangsta lėktuvų gamintojos Airbus akcijos. Pagrindinė konkurentė Boeing pranešė, jog jau trečią mėnesį iš eilės negavo naujų užsakymų savo MAX 737 lėktuvo modeliui. Jeigu kompanijai ir toliau taip nesiseks, Airbus gali tapti didžiausią lėktuvus gaminanti bendrovė pasaulyje. Pinga Jungtinės Karalystės mažmenininkės Superdry akcijos. Bendrovė paskelbė, jog praėjusiais finansiniai metais (baigėsi balandžio mėn.) patyrė 85,4 mln. GBP nuostolių, kuomet 2017 metais uždirbta 65,3 mln. GBP pelno. Pajamos smuktelėjo nežymiai ir sudarė 871,7 mln. GBP.

Šiandien dar galėsime įvertinti JAV naftos atsargų pokyčius ir paskutinio FED posėdžio ataskaitą. Rytoj Jungtinė Karalystė skelbs BVP rodiklį, gamybos sektoriaus indeksą. Kanados centrinis bankas spręs dėl palūkanų. Dar kartą pranešimą pristatys J. Powellas. Taip pat bus paviešintas paskutinio FED susitikimo protokolas bei paskelbti JAV naftos atsargų pokyčiai. Ketvirtadienį daugiausiai dėmesio sulauks skelbiami JAV infliacijos duomenys. Be to, bus sužinosime bedarbių paraiškų skaičių. Galiausiai savaitės pabaigoje JAV viešins gamintojų kainų pokyčius.

 
Dar nėra komentarų