JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2019-03-08 14:59 Komentarai: (0)
Skelbiami svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai. Šalies akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas krypsta žemyn.



JAV indeksai vakar ir toliau pratęsė kritimą. Nasdaq smuko daugiau nei 1,1%. Dow Jones ir Nasdaq neigiami pokyčiai siekė apie 0,8%. JAV ambasadorius Kinijoje T. Branstadas panešė, jog konkreti data susitikimui tarp JAV ir Kinijos prezidentų dar nėra paskirta. Pasak jo, nors derybose ir buvo padarytas ženklus progresas, tačiau dar yra neišspręstų klausimų ir susitikimas tarp D. Trumpo ir Xi Jinpingo dar toli gražu nėra derinamas. Tokiu atveju galutinio prekybos susitarimo dar teks palaukti. Priešprekybinėje sesijoje JAV akcijos yra linkusios pigti. Daugiausiai investuotojų dėmesio šiandien sulauks skelbiami JAV darbo rinkos duomenys. Prognozuojama, kad vasario mėnesį bus sukurta 180 tūkst. naujų darbo vietų (išsk. žemės ūkį). Tai gerokai mažiau nei sausį, kuomet buvo sukurta net 304 tūkst. Duomenys yra išties svarbūs, nes jiems daug dėmesio skiria ir šalies centrinis bankas, vertindamas ekonomikos vystymąsi ir priimdamas sprendimą dėl palūkanų kėlimo. Sulaukus lūkesčių nepateisinusių duomenų, tikėtina, kad mažės ir palūkanų didinimo tikimybė. Atkreipiame dėmesį, kad sekmadienį JAV grįš atgal prie vasaros laiko ir jį persuks viena valanda į priekį. Tokiu atveju tris ateinančias savaites, kol Europoje vis dar galios žiemos laikas, prekyba vyks neįprastu Europos investuotojams grafiku. Biržos Lietuvos laiku atsidarys 15:30 val. ir bus uždaromos 22:00 val. Europos valstybės prie vasaros laiko pereis kovo 31 d.

Azijoje akcijos šiandien stiprokai pigo. Šanchajaus indeksas krito 4,4%. Tai didžiausias jo neigiamas dienos pokytis šiais metais. Nuvylė paskelbti šalies prekybos duomenys. Kinijos eksportas vasario mėnesį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, krito net 20,7%. Dar sausį buvo fiksuotas 9,1% augimas, tad vasario rezultatas išties nuvilia. Eksporto į JAV apimtys krito 26,2%, o iš JAV įvežamų prekių kiekis mažėjo 28,6%. Stipriai su prognozėmis prasilenkė ir bendras prekybos balanso rezultatas. Balanso perviršis siekė vos 4,12 mlrd. USD, nors sausį buvo fiksuotas 39,16 mlrd. USD. Japonijoje akcijos irgi stiprokai pigo. Nikkei 225 krito 2%. Bendrai per savaitę indekso reikšmė smuktelėjo 2,67%. Tiesa, pozityvo suteikė paskelbti šalies ekonomikos duomenys. Per paskutinį praėjusių metų ketvirtį metinis BVP augimas siekė 1,9%. Lyginant su trečiu ketvirčiu augimas siekė 0,5%, o tai 0,2% daugiau nei prognozuota. Po pranešimo brango jena.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien taip nėra pačios geriausios. Regiono šalių akcijų indeksai raudonuoja. Sentimentus veikia prasti Kinijos duomenys. Nuvylė ir paskelbti Vokietijos gamyklų naujų užsakymų apimtys. Jos sausio mėnesį, lyginant su praėjusių metų gruodžiu, smuko 2,6%, nors buvo prognozuotas 0,5% sieksiantis augimas. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais fiksuotas 3,9% kritimas. Vokietijos automobilių gamintoja Volkswagen paskelbė, jog iki 2023 metų 5 tūkst. sumažins kompanijos administracijos darbo vietų skaičių. Tai viena iš bendrovės išlaidų mažinimo programos dalių. Pasak Volkswagen vadovo H. Diesso, visas programos įgyvendinimas galėtų padidinti kompanijos pelną apie 5,9 mlrd. EUR. Stiprokai brangsta Jungtinės Karalystės mažmenininkės Debenhams akcijos. Verslininkas M. Ashey, kuris labiausiai yra žinomas dėl savo įkurtos sporto prekių parduotuvės Sport Direct paskelbė apie planus palikti savo vadovo postą šioje bendrovėje ir tapti Debenhams vadovu bei padėti pagerinti įmonės veiklą ir rezultatus. Debenhams kiek anksčiau investuotojus dar kartą įspėjo apie prognozuojamą mažesnį šių metų pelną.

Kitos savaitės pradžioje JAV skelbs šalies mažmeninės prekybos pardavimus. Dienos pabaigoje planuojamas FED vadovo J. Powello pranešimas. Antradienį galėsime įvertinti svarbius JAV infliacijos duomenis, taip pat Jungtinės Karalystės BVP rodiklį. Savaitės viduryje JAV viešins ilgalaikio vartojimo prekių užsakymus, gamintojų kainų pokyčius bei naftos atsargų pokyčius. Ketvirtadienį pasirodys JAV bedarbių paraiškų skaičius. Galiausiai savaitės pabaigoje bus įdomu įvertinti preliminarų Mičigano universiteto rengiamą vartotojų pasitikėjimo indeksą.

 
Dar nėra komentarų