JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: UAB FMĮ Myriad capital Data: 2018-12-21 15:54 Komentarai: (0)
Rinkos dalyviai vertina makroekonominius rodiklius. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas nerodo didelių pokyčių.



JAV vakar ir toliau tęsėsi išsipardavimas. Indeksai stiprokai krito. Prasčiausiai atrodė Dow Jones, kurio neigiamas pokytis siekė beveik 2%. Nasdaq laikosi netoli meškų teritorijos, kuri rinkos dalyvių yra laikoma tada, kai nuo neseniai pasiektos viršūnės reikšmė yra kritusi daugiau nei 20%. Investuotojai ir toliau vertino FED sprendimą didinti palūkanas bei jo planus kitiems metams. Taip pat prie sumaišties rinkose prisideda ir nuogąstavimai, jog dėl galimo dalinio JAV vyriausybės ir jos įstaigų uždarymo. Politikams nepavyksta susitarti dėl papildomo finansavimo, siekiančio 5 mlrd. USD, sienos su Meksika plėtrai. Buvo paskelbtas galutinis BVP rodiklis. Jo augimas praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 3,4%. Tai 0,1% mažiau nei tikėtasi, tad rezultatas kiek nuvylė. Tiesa, šalies ekonomikos augimo tempas išlieka pakankamai didelis. Nuvylė ir paskelbti ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai. Jų apimtys lapkričio mėnesį, lyginant su gruodžiu, augo 0,8%. Tai dvigubai prasčiau nei prognozavo analitikai.

Azijos indeksai savaitę užbaigė nusidažę raudonai. Investuotojai ir toliau išparduoda vietinių kompanijų akcijas baimindamiesi dėl augančios įtampos tarp JAV ir Kinijos, nors jau yra susitarta dėl tolimesnių derybų kitą mėnesį. JAV Teisingumo Departamentas vakar pateikė kaitinimus dviem Kinijos žvalgybos pareigūnams, kurie prisidėjo prie bandymo pavogti konfidencialią informaciją iš JAV vyriausybės agentūrų, įskaitant ir JAV karinį jūrų laivyną. Šanchajuje akcijos pigo beveik 0,8%. Pagrindinis Kinijos akcijų indeksas artėja prie prasčiausio tarp pagrindinių pasaulio akcijų indeksų rezultato šiais metais. Nuo metų pradžios indekso reikšmė yra kritusi apie 24%. Japonijoje šiandien taip pat buvo fiksuotas kritimas. Nikkei 225 smuko daugiau nei 1,1%. Šio indekso neigiamas pokytis nuo metų pradžios siekia beveik 12%. Buvo paskelbtas metinis šalies infliacijos lygis. Jis šį mėnesį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 0,9%. Tai 0,1% mažiau nei prognozavo ekonomistai.

Europoje akcijos šiandien nerodo didelių pokyčių. Jungtinė Karalystė paskelbė galutinį BVP rodiklį. Jo augimas trečią šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 0,6% ir atitiko prognozes. Prie augimo labiausiai prisidėjo paslaugų sektorius. Tarp pavienių bendrovių stipriu brangimu išsiskiria maisto pristatymo bendrovės Delivery Hero akcijos. Kompanija pranešė, jog parduos Vokietijos padalinį Nyderlandų kompanijai Takeaway.com. Sandorio suma siekia 930 mln. EUR. Krenta Danske Bank vertybinių popierių kaina, kuri pasiekė 2014 metų žemumas. Danijos bankas įspėjo apie prastesnius rezultatus šiais metais ir sumažino pelno prognozę. Šių metų pelnas turėtų siekti apie 15 mlrd. DKK (apie 2 mlrd. EUR).

Šiandien JAV paskelbė galutinius BVP duomenis. Taip pat ilgalaikio vartojimo prekių užsakymus. Be to, dar bus skelbiami vartotojų kainų, asmeninių išlaidų ir pajamų pokyčiai bei patikslintas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas. Kitą savaitę svarbesni makroekonominiai rodikliai bus pradėti skelbti tik po švenčių. Ketvirtadienį galėsime įvertinti JAV bedarbių paraiškas ir Conference Board vartotojų pasitikėjimo bei lūkesčių indeksą. Penktadienį Vokietijos skelbs preliminarius infliacijos duomenis, o JAV bus praneštas Čikagos pirkimo vadybininkų indeksas ir naftos atsargų pokyčiai.

 
Dar nėra komentarų