JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: UAB FMĮ Myriad capital Data: 2018-12-19 15:29 Komentarai: (0)
Rinkos dalyviai laukia FED sprendimo. JAV akcijos priešprekybinėje sesijoje brangsta.



JAV indeksai vakar sugebėjo baigti sesiją nusidažę žaliai. Tiesa, pokyčiai buvo nedideli. Dow Jones ir Nasdaq fiksavo apie 0,4% siekiančius prieaugius. S&P 500 reikšmė buvo beveik nepakitusi. Daugiausiai dėmesio šiandien sulauks FED, kuris 21 val. Lietuvos laiku praneš sprendimą dėl bazinės palūkanų normos didinimo. Remiantis CME Group FED Watch Tool duomenimis, tikimybė, jog palūkanos bus pakeltos sumažėjo iki 66%, kuomet dar praėjusią savaitę ji siekė 77,5%, o vakar 71,5%. Šiuo metu palūkanos yra 2 – 2,25% rėžyje. FED ir jo vadovas J. Powellas yra vis labiau kritikuojami dėl per greito pinigų politikos griežtinimo tempo. D. Trumpas beveik kiekvieną dieną savo Twitter paskyroje pamini FED ir verčia nedaryti klaidos bei taip sparčiai nekelti palūkanų. Tiesa, net jei ir palūkanos šį kartą bus pakeltos, daugelis rinkos dalyvių tikisi išgirsti švelnesnį J. Powello toną dėl kitų metų planų. Tai gali prisidėti ir prie kiek pozityvesnių nuotaikų akcijų rinkose. Dolerio indeksas DXY, kuris vertina dolerį prieš kitas šešias pagrindines pasaulio valiutas, kol kas krenta žemyn, tačiau šalies akcijų indeksų ateities sandoriai kryptingai juda į viršų. Šiandien taip pat bus skelbiami nenaujų namų pardavimai ir naftos atsargų pokyčiai.

Azijos indeksai šiandien nerado bendros krypties. Nikkei 225 krito 0,6%. Japonija pranešė šalies prekybos balanso duomenis. Lapkričio mėnesį prekybos balanso deficitas išaugo iki 737,3 mlrd. JPY (apie 6,5 mlrd. USD). Spalį jis siekė 450,1 mlrd. JPY. Tai jau ketvirtas kartas iš pastarųjų penkių mėnesių, kuomet yra fiksuojamas balanso deficitas. Lapkritį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, šalies eksporto apimtys didėjo tik 0,1%. Atitinkamai spalio mėnesį buvo fiksuotas net 8,2% siekiantis augimas. Stiprokai krito šiandien biržoje pradėtų prekiauti Softbank telekomunikacijų padalinio vertybinių popierių kaina. Jie pigo apie 10%. Pirminio išplatinimo metu buvo surinkta apie 18 mlrd. USD. Tiesa, visgi kai kurie investuotojai nusprendė išsiparduoti akcijas pačią pirmą prekybos sesiją. Tarp atskirų sektorių prasčiausiai atrodė su energetika ir nafta sektoriai. Honkonge akcijos brango 0,2%. Šanchajaus indeksas smuko daugiau nei 1%. Investuotojai ir čia ruošiasi FED sprendimui dėl palūkanų. Japonijoje dėl tokio pačio klausimo naktį iš šiandien į rytojų taip pat posėdžiaus šalies centrinis bankas.

Europos akcijų rinkose situacija šiandien yra išties pozityvi. Pagrindiniai indeksai kyla į viršų. Stipriai brangsta Italijos akcijos. Tarp jų išsiskiria bankai. Pasirodė pranešimai, jog Europos Sąjunga ir Italija pagaliau pasiekė susitarimą dėl kitų metų šalies biudžeto. Sutarta, jog kitų metų biudžeto deficitas sieks 2,04%. Tai gerokai mažesnis nei Italijos iš pradžių siūlytas 2,4% deficitas. Jungtinė Karalystė paskelbė infliacijos duomenis. Lapkričio mėnesį infliacijos augimas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 2,3%. Tai atitiko ekonomistų prognozes. Labiausiai didėjo su transporto susijusių paslaugų ir produktų kainos. Taip pat paskelbtas būsto kainų indeksas. Jis spalio mėnesį, lyginant su praėjusiais metais, ūgtelėjo 2,7%. Tai 0,6% mažiau nei tikėtasi. Toks augimo tempas yra mažiausias nuo 2013 metų. Labiausiai būsto kainos didėjo Šiaurės vakarų regione (+4,9%), tuo tarpu Londone krito (-1,7%). Aktyviau prekiaujama JK farmacijos bendrovės GlaxoSmithKline vertybiniais popieriais. Jie stiprokai brangsta po to, kai kompanija paskelbė planuojanti veiklos išskaidymą. Sveikatos paslaugų verslas bus sujungtas su kitos industrijos milžinės Pfizer padaliniu. Bendri abiejų padalinių pardavimai siekia 10 mlrd. GBP.

Naftos kaina po vakarykščio itin stipraus kritimo šiandien stabilizavosi ir yra beveik nepakitusi. Už WTI tipo naftos barelį mokama kiek mažiau nei 47 USD. Amerikos degalų institutas vakar paskelbė, jog per praėjusią savaitę JAV naftos atsargos padidėjo 3,45 mln. barelių. Tai prisidėjo prie išsipardavimo rinkos dalyviams ir toliau nuogąstaujant dėl per didelės žaliavos pasiūlos. Šiandien 17:30 val. Lietuvos laiku bus skelbiama oficiali statistika. Analitikai prognozuoja, jog atsargos visgi turėtų būti sumažėjusios 2,7 mln. barelių.

Šiandien daugiausiai dėmesio sulauks FED, kuris spręs dėl palūkanų didinimo. Taip pat bus skelbiami nenaujų namų pardavimai, Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Japonijos centrinis bankas taip pat posėdžiaus dėl palūkanų kėlimo. Ketvirtadienį tą patį darys JK centrinio banko vadovai. Taip pat bus skelbiami šalies mažmenininkų pardavimai. JAV skelbs bedarbių paraiškų skaičių ir Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksą. Savaitės pabaigoje JK ir JAV skelbs galutinius BVP duomenis. Pastaroji taip pat viešins ilgalaikio vartojimo prekių užsakymus, vartotojų kainų, asmeninių išlaidų ir pajamų pokyčius bei patikslintą Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksą.

 
Dar nėra komentarų