Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Nuo šių metų pradžios atpigo daugiau nei dviejų trečdalių DAX indekso atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, tad akivaizdu, jog Vokietijos akcijų rinkoje šiuo metu vyrauja raudona spalva ir korekcinės nuotaikos.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2018-12-09 20:09 Komentarai: (0)
Nuo šių metų pradžios atpigo daugiau nei dviejų trečdalių DAX indekso atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, tad akivaizdu, jog Vokietijos akcijų rinkoje šiuo metu vyrauja raudona spalva ir korekcinės nuotaikos. Be to, padaugėjo tų, kurių pelnai, nepaisant augusių pajamų, smuktelėjo, tad tuo pačiu susitraukė ir pelningumo rodikliai.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

Beveik visos DAX indekso atstovės (išskyrus Linde įmonę, kuri pateikė tik bendrą informaciją, nes šiuo metu vykdo susijungimą su kita bendrovę) pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus ir pateikė finansines veiklos ataskaitas, na o paskutinė tą tik gruodžio šeštą dieną padarė nekilnojamo turto kompanija Vonovia, todėl tik dabar galime atlikti apžvalgą. Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Beiersdorf bendrovė skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas. Be to, iš DAX indekso pasitraukė antras pagal dydį Vokietijos bankas Commerzbank, o jo vietą užėmė elektroninių mokėjimo operacijų paslaugų teikėja Wirecard.

Pagrindinis akcentas kalbant apie didžiąsias Vokietijos įmones ir banką, kurie įeina į analizuojamą indeksą, per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padaugėjo tų, kurių EBITDA pelnai nepaisant augusių pajamų - smuktelėjo. Taigi, per trečią šių metų ketvirtį minimo pelno kritimą fiksavo net šešiolika DAX atstovių, kai per 2017 metų tą patį ketvirtį - devynios.

Atsižvelgus į tai nestebina, jog kalbant apie bendrą EBITDA pelnų pokyčių mediana, ji per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, jau tapo neigiama, o pajamų nors išliko teigiama, tačiau kiek sumažėjo. Ta pati tendencija fiksuota ir pramonės šakoje, be to, tiek paslaugų, tiek chemijos sektoriuje veikiančių įmonių pelnų pokyčių mediana jau yra su minuso ženklu. Padėtis irgi pablogėjo ir kalbant apie automobilių gamintojų veiklos rezultatų pokyčių medianas, tuo tarpu finansų sektoriuje fiksuota priešinga tendencija, nes per trečią šių metų ketvirtį pajamų ir EBITDA pelnų medianos ne tik išliko teigiamos, tačiau dar labiau padidėjo lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus.

Tarp apžvelgiamų įmonių ir banko, per trečią šių metų ketvirtį tiek pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą užfiksavo automobilių ir kitų transporto priemonių gamybos milžinė Daimler, beje, antrą ketvirtį iš eilės, taip pat stambiausiais Vokietijos bankas Deutsche Bank, sveikatos priežiūros srityje veikianti Fresenius SE CO. bei medicininės įrangos gamintoja Fresenius Medical Care. Net virš aštuoniasdešimt procentų susitraukė pramonės šakos atstovės Thyssenkrupp EBITDA pelnas, chemijos srityje veikiančios Merck grupės pelnas krito 28,3 procento, o energetikos bendrovės RWE EBITDA smuko beveik dvidešimt aštuoniais procentais.

Kalbant apie įmones, kurių pajamos ir pelnas per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paaugo labiausiai, visų pirma į akis krenta chemijos srityje besidarbuojantis Bayer. Tiesa, EBITDA pelno šuolis beveik tris kartus susijęs su didelės vertės vienkartinio pobūdžio pajamomis. Energetikos milžinės E. ON pelnas pašoko net dviem trečdaliais, nes prieš metus per trečią ketvirtį buvo patirtos žymios vienkartinio pobūdžio išlaidos, kurių šįkart nebuvo. Be to, vėl pastebimiau savo veiklos rezultatus pagerino DAX indekso naujokė Wirecard, nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia, informacinių technologijų sektoriaus atstovė Infineon Technologies, Vokietijos biržos valdytoja Deutsche Boerse, draudimo gigantė Allianz bei visiems puikiai žinomas Adidas, kurio pajamos ir EBITDA pelnas ūgtelėjo jau net vienuoliktą ketvirtį iš eilės.



Pažvelgus į apskaičiuotas praėjusio ketvirčio EBITDA maržų medianas ir palyginus jas su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, matome, jog jos visos smuktelėjo, tad tai yra dar vienas neigiamas reiškinys. Bendra maržų mediana per minimą laikotarpį susitraukė nuo 17,9 iki 17 procentų. Iš dvidešimt aštuonių analizuojamo indekso atstovių, kurių duomenys yra žinomi, per lyginamą laikotarpį krito daugiau nei pusės, t.y. šešiolikos EBITDA pelningumas. Didžiausias virš penkiasdešimt procentų siekusias maržas šįkart sugeneravo Bayer, Deutsche Boerse ir Vonovia. Per praėjusį ketvirtį nebuvo neigiamo minimo pelningumo rodiklio, tuo tarpu Thyssenkrupp ir RWE EBITDA pelningumas buvo kukliausias.

Kalbant apie kitą finansinį santykinį pelningumo rodiklį, t.y. ROA, visos apskaičiuotos medianos, išskyrus finansų sritį, kur turto grąžos mediana nepakito, per 2018 metų trečią ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, susitraukė. Ypač pastebimai, t.y. nuo 3,2 iki 1,9 procento krito chemijos bendrovių ROA rodiklio mediana. Per lyginamą laikotarpį keturiolikos DAX atstovių turto grąža susitraukė, keturių minimas pelningumo rodiklis nepakito, o dešimties - pakilo. Tiesa, per praėjusį ketvirtį tik RWE ir Thyssenkrupp šis pelningumo rodiklis buvo su minuso ženklu, kai prieš metus tokių bendrovių buvo daugiau, t.y. trys. Tuo tarpu tokių įmonių kaip Covestro ir Adidas ROA šįkart buvo didžiausia tarp visų analizuojamų Vokietijos stambiųjų įmonių ir banko.

Pažvelgus į pateiktus naujausius analizuojamo indekso atstovių rinkos vertės rodiklius, t.y. P/E, P/BV ir P/S, matome, kad jie yra labai žemi, ypač tai pasakytina apie bendras šių rodiklių medianas, kurios iš esmės atitinka Baltijos šalių biržų bendro indekso OMX Baltic Benchmark GI atstovių ir Lenkijos WIG20 narių analogiškus medianinius rinkos vertės rodiklius. Tuo tarpu lyginant su Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso narių bendrais medianiniais P/E, P/BV ir P/S rodikliais, Vokietijos DAX atstovių analogiški rodikliai yra pastebimai kuklesni, kas rodo, kad šios šalies akcijų rinka šiuo metu iš esmės yra nuvertinta. Mažiausiais santykiniais finansiniais rinkos vertės indikatoriais šiuo metu išsiskiria didžiosios Vokietijos automobilių gamintojos.

Nuo šių metų pradžios tarp trisdešimties nagrinėjamo indekso atstovių atpigo net dvidešimt vienos nuosavybės vertybiniai popieriai, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama, kai per 2017 metus buvo teigiama, nes tuomet krito tik penkių rinkos vertės. Akivaizdu, jog Vokietijos akcijų rinkoje vyrauja korekcinės nuotaikos. Pažvelgus į apskaičiuotas akcijų kainų pokyčių medianas matome, kad labiausiai 2018 metais nuvertėjo chemijos srityje veikiančių bendrovių ir pramonės šakos atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai. Tuo tarpu finansų sektoriaus narių akcijų kainų pokyčių mediana vienintelė šiais metais išlieka teigiama, be to, per praėjusius metus būtent šio sektoriaus atstovių rinkos vertės pakilo labiausiai.

Absoliutus autsaideris šiais besibaigiančiais metais yra stambiausiais Vokietijos bankas Deutsche Bank, kurio rinkos vertė susitraukė net penkiasdešimt vienu procentu. Virš keturiasdešimt procentų atpigo Covestro ir Continental akcijos. Priešingoje barikadų pusėje yra DAX indekso naujokė Wirecard, kurios kapitalizacija per šiuos 2018 metus jau spėjo pašokti net 43,2 procento, kai per praėjusius metus šios įmonės akcijų kaina pakilo daugiau nei du kartus. Energetikos milžinės RWE rinkos vertė šiais metais paaugo kiek daugiau nei penktadaliu, o sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės bei aksesuarų kūrėjos ir gamintojos Adidas nuosavybės vertybiniai popieriai per minimą laikotarpį pabrango 18,5 procento.


Spalio mėnesį DAX indeksas nusmuko žemiau prieš tai buvusios pasiektos viršūnės, kas yra neigiamas signalas, bei po to kaina krito dar žemiau. Akivaizdu, jog šis indeksas po to, kai metų pradžioje pasiekė savo visų laikų rekordinį lygį, šiuo metu yra atsidūręs korekcinėje fazėje, kuri tikėtina, jog gali dar labiau pagilėti, nes nematyti jokių jos pabaigos ženklų.




Wirecard akcijų kaina rugsėjį pasiekė savo visų laikų rekordinį lygį, tačiau po to sulaukėme korekcijos, kuri tęsiasi iki šiol ir kurios metu šios kompanijos akcijų kaina ištrūko iš augimo kanalo, kuris prasidėjo dar 2016 metų pavasarį, pro jo apatinę dalį, kas yra neigiamas signalas, tad galime sulaukti dar didesnės korekcijos, jei paaiškės, jog šis ištrūkimas buvo tvarus reiškinys.




RWE akcijų kaina vis dar išlieka atšokimo kanale, kuris prasidėjo dar 2015 metų spalį. Šių metų spalį sulaukėme bandymo iš jo ištrūkti pro apatinę dalį, po ko akcijų kaina sugrįžo atgal į kanalą. Jei ji jame išsilaikys, tuomet tikėtina prasitęs dabartinė kainos augimo tendencija, o jeigu nepavyks išlikti, tuomet koreguosime prieš tai buvusį atšokimą nuo dugno.




Adidas akcijų kaina iš toliau išlieka savotiškoje konsolidacinėje - horizontalioje fazėje bei virš prieš tai buvusios pasiektos viršūnės, kuri šiuo metu yra palaikymo lygis. Po šios fazės pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainų kryptis, t.y. jei minimas palaikymo lygis bus tvariai pralaužtas, tuomet sulauksime didesnės korekcijos, kas yra labai tikėtina.




Deutsche Bank akcijų kaina ir toliau nesėkmingai ieško tvirto dugno. Ji išlieka ilgalaikiame nuosmukio kanale, bei rugpjūtį pradėjo naują kritimo etapą, kurio pabaigos ženklų nematyti.




Covestro akcijų kaina yra nuosmukio kanale, kuris prasidėjo rugpjūčio mėnesį. Kol kas nematyti jokių aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Kaip ir buvo minėta prieš tai buvusioje apžvalgoje, jei Continental akcijų kaina tvariai pamuš apatinę ilgalaikio horizontalaus kanalo liniją, sulauksime didesnio kainos kritimo. Būtent toks scenarijus ir realizavosi bei nematyti dabartinės kritimo tendencijos pabaigos ženklų.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).
 
Dar nėra komentarų