JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-11-29 15:46 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandoriai krypsta žemyn. Investuotojai vertina makroekonominius rodiklius ir bendrovių naujienas.



JAV akcijos vakar stipriai brango. Visų trijų pagrindinių indeksų prieaugiai buvo didesni nei 2%. Prie to labiausiai prisidėjo šalies centrinio banko vadovas J. Powellas. Jis savo pranešimo metu teigė, jog dabartinė palūkanų norma yra vos kiek žemiau neutralios ribos, tiesa, atkreipė dėmesį, jog istoriškai palūkanos yra vis dar labai žemos. Visgi rinkos dalyviai tokį J. Powello toną įvertino kaip palankesnį, nei rugsėjo mėnesį FED susitikimo metu. Tuomet FED atstovai teigė, jog kitais metais palūkanos dar gali būti keliamos tris kartus, tačiau po vakarykščio pranešimo rinkos dalyviai prognozuoja, kad tai gali būti daroma du kartus ar netgi apsiribota vienu didinimu. J. Powellas taip pat optimistiškai įvertino dabartinę ekonominę situaciją, prognozuodamas tolimesnę plėtrą, žemą nedarbą bei netoli tikslinės ribos besilaikantį infliacijos lygį. Šiuo metu bazinės palūkanos JAV siekia 2 - 2,25%. Priešprekybinėje sesijoje JAV akcijų indeksų ateities sandoriai krypsta žemyn. Išsiskiria pingančios mažmenininkės Dollar Tree akcijos. Nuvylė bendrovės paskelbtos prognozės. Per praėjusį ketvirtį kompanija uždirbo 281,8 mln. USD pelno ir sugeneravo 5,54 mlrd. USD pajamų. Tai 4,2% daugiau nei praėjusiais metais, tačiau 0,01 mlrd. USD mažiau nei prognozuota. Kompanija paskelbė, jog sumažino bendras šių metų pardavimų prognozes iki 22,75 – 22,97 mlrd. USD. Pasak Reuters, vis didesnė dalis pirkėjų renkasi aukštesnės kokybės prekes, o Dollar Tree pagrindinis konkurencinis pranašumas yra siūlomos itin žemos prekių kainos.

Azijos investuotojų nuotaikos šiandien buvo permainingos. Indeksai nerado bendros krypties. Nikkei 225 šoktelėjo į viršų beveik 0,8%. Prie bendro akcijų brangimo prisidėjo lūkesčius pranokę paskelbti Japonijos mažmenininkų pardavimų rezultatai. Praėjusį mėnesį pardavimų apimtys, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, augo 3,5% tempu. Buvo gerokai viršytos analitikų prognozės. Jie vidutiniškai tikėjosi 2,7% augimo. Tai geriausias rezultatas per pastaruosius dešimt mėnesių. Mažmeninė prekyba sudaro apie 60% Japonijos BVP. Tuo tarpu gamybos sektoriuje yra jaučiamas lėtėjimas. Pagal preliminarius duomenis skelbtus pirmadienį, šį mėnesį gamybos apimtys šalyje augo lėčiausiai per pastaruosius du metus, o naujų užsakymų kiekis mažėjo pirmą kartą nuo 2016 metų rugsėjo. Kinijoje akcijos šiandien pigo. Šanchajaus indeksas fiksavo didesnį nei 1,3% neigiamą pokytį. Investuotojai čia ir toliau nuogąstauja dėl būsimo D. Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimo. Sentimentus kiek neigiamai veikė investicinio banko Nomura analitikų prognozės. Jie pavadino JAV ir Kinijos prezidentų susitikimą „prabangia, aukšto lygio vakariene, į kurios meniu gali būti neįtrauktas prekybos sandoris“.

Europoje šiandien vyrauja žalia spalva. Stipriausiai akcijos brangsta Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje. Pastaroji valstybė paskelbė keletą makroekonominių rodiklių. Lūkesčius pranoko šalies vartotojų išlaidos. Jos spalio mėnesį, palyginti su rugsėju, augo 0,8%. Tai 0,3% daugiau nei prognozuota. Rugsėjį buvo fiksuotas vartojimo mažėjimas, tad tokie rezultatai džiugina. Taip pat paskelbtas šalies preliminarus BVP augimas. Trečią ketvirtį Prancūzijos ekonomika, lyginant su antru ketvirčiu, augo 0,4%. Tai pateisino ekonomistų lūkesčius. Tuo tarpu Šveicarijoje ekonomikos plėtros apimtys mažėjo. Praėjusio ketvirčio BVP augimas, lyginant su antru, smuko 0,2%. Analitikai prognozavo 0,4% sieksiančią plėtrą, tad toks pokytis kelia pakankamai nemažai nerimo. Tam daug įtakos turėjo kitų Europos valstybių, ypač Vokietijos, ekonomikos augimo lėtėjimas. Pagal preliminarius duomenis Vokietijoje infliacijos augimas šį mėnesį, lyginant su praėjusiu, mažėjo ir siekė 0,1%. Tai prasilenkė su analitikų prognozėmis, kurie tikėjosi 0,2%. Pinga didžiausio Vokietijos banko Deutsche Bank vertybiniai popieriai. Pasirodė pranešimai, jog kai kuriuose banko padaliniuose yra vykdomos kratos. Pasak Reuters, kratos vykdomos dėl įtarimų pinigų plovimo operacijomis. Bankas taip pat oficialiai tą patvirtino ir minėjo, jog kratos yra susijusios su Panama Papers skandalu. Krenta ir Unilever akcijų kaina. Paskelbta, jog kompanijos vadovas P. Polmanas po dešimt metų darbo nusprendė palikti savo postą. Jis oficialiai baigs darbą jau nuo sausio 1 dienos.

WTI tipo naftos kaina buvo kritusi žemiau 50 USD už barelį ribos pirmą kartą nuo 2017 metų spalio mėnesio, tiesa, per pastarąsias valandas kiek atšoko ir grįžo arčiau 51 USD ribos. Vakar buvo paskelbti JAV praėjusios savaitės atsargų pokyčiai. Naftos atsargos išaugo 3,57 mln. barelių iki 450 mln. barelių iš viso. Tai gerokai daugiau nei analitikų prognozuotas 0,6 mln. prieaugis. Rusijos prezidentas V. Putinas paskelbė, jog dabartinės naftos kainos jį ir jo šalį tenkina. Tai kelia klausimą dėl OPEC galimybių stipriau sumažinti „juodojo aukso“ gamybos apimtis ir pasiūlą. V. Putinas taip pat pridūrė, jog Rusijos biudžetas būtų visiškai subalansuotas naftai kainuojant ir 40 USD.

 
Dar nėra komentarų