Europoje ekonomikos augimas sulėtėjo, o Lietuvoje ir Vokietijoje fiksuotas nuosmukis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-11-14 13:13 Komentarai: (0)
Šiandien Europos sąjungos statistikos departamentas Eurostat paskelbė išsamesnius duomenis apie tai, kaip per praėjusį ketvirtį pakito bendrieji vidaus produktai bendrai Europoje ir atskirose šalyse. Štai mūsų šalyje ir Vokietijoje per ketvirtį ekonomika smuktelėjo.

Euro zonoje bendrojo vidaus produkto ketvirčio prieaugis, kaip ir skelbta remiantis pirminiais preliminariais duomenimis, per trečią ketvirtį, palyginus su ankstesniu ketvirčiu, sulėtėjo perpus iki 0,2 procento, o metinis - nuo 2,2 iki 1,7 procento. Europos sąjungoje ketvirčio prieaugis sulėtėjo nuo 0,5 iki 0,3 procento, o metinis smuktelėjo nuo 2,1 iki 1,9 procento.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas per trečią šių metų ketvirtį, palyginus su ankstesniu ketvirčiu, apskritai susitraukė 0,4 procento, o Vokietijos krito perpus mažiau, t.y. 0,2 procento, kai laukta, jog ekonomikas smuktelės vidutiniškai 0,3 procento.

Per antrą šių metų ketvirtį šių šalių ketvirčio ekonomikos prieaugis siekė atitinkamai 0,9 ir 0,5 procento. Kalbant apie metinį bendrojo vidaus produkto prieaugį, tai jis mūsų šalyje per praėjusį ketvirtį sulėtėjo nuo 3,8 iki 2,7 procento, o Vokietijoje - nuo 1,9 iki 1,2 procento.

Kalbant apie Prancūzijos ekonomiką, kuri yra antra pagal dydį euro zonoje ir Europos sąjungoje, jos ketvirčio prieaugis paspartėjo nuo 0,2 iki 0,4 procento, o metinis sulėtėjo nuo 1,7 iki 1,5 procento. Italijos atveju bendrasis vidaus produktas per praėjusį ketvirtį, lyginant su antru ketvirčiu, nepakito, o metinis prieaugis sulėtėjo nuo 1,2 iki 0,8 procento. Ispanijoje tiek ketvirčio, tiek metinis augimas nepakito ir siekė atitinkamai 0,6 ir 2,5 procento.

Mūsų kaimynėje Latvijoje ketvirčio ekonomikos prieaugis per trečią ketvirtį paspartėjo nuo 1,2 iki 1,8 procento, o metinis - nuo 4,6 iki 5,5 procento. Lenkijoje taip pat fiksuotas bendrojo vidaus produkto augimo paspartėjimas, t.y. ketvirčio padidėjo nuo 1,1 iki 1,7 procento, o metinis - nuo 5,2 iki 5,7 procento.
 
Dar nėra komentarų