JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-10-22 15:31 Komentarai: (0)
Pozityvios nuotaikos Kinijoje paveikė ir JAV investuotojus. Šalies akcijų indeksų ateities sandoriai krypsta į viršų.



JAV indeksai praėjusį penktadienį nerado bendros krypties ir dieną užbaigė rodydami skirtingus pokyčius. Tiesa, jie nebuvo labai dideli. Dow Jones per praėjusią savaitę sugebėjo paaugti 0,4%, S&P 500 beveik nepakito, o Nasdaq smuktelėjo 0,6% ir pratęsė kritimą trečią savaitę iš eilės. Atrodo, kad prieš 31 metus įvykęs Juodasis pirmadienis šiandien nepasikartos, JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas kyla į viršų. Prie to prisideda ir išties pozityvi sesija Kinijoje. Šalies indeksai stiprokai šoktelėjo į viršų. Rinkos dalyvių dėmesys krypsta į toliau bendrovių skelbiamus rezultatus. Šiandien jais pasidalino viena iš didžiausių naftos gręžinių paslaugas teikianti bendrovė pasaulyje Halliburton. Kompanija paskelbė, jog per trečią šių metų ketvirtį uždirbo 435 mln. USD pelno (0,5 USD akcijai), o pajamos siekė 6,17 mlrd. USD. Tai pranoko tiek analitikų lūkesčius, tiek paeitų metų rezultatus. Stipriai išaugo pajamos iš strategiškai svarbiausio bendrovės regiono – Š. Amerikos. Jos augo net 18,2% lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metai. Šią savaitę rezultatus taip pat skelbs Amazon, Alphabet, 3M, McDonald‘s, Caterpillar, United Technologies ir kitos bendrovės. Kol kas praėjusio ketvirčio rezultatai tikrai nenuvylė. Remiantis FactSet duomenimis, net 81,8% rezultatus jau paskelbusių, S&P 500 indeksui priklausančių kompanijų sugebėjo pranokti analitikų lūkesčius.

Savaitės pradžia Azijos rinkose buvo pažymėta įspūdingu Kinijos bendrovių akcijų brangimu. Šanchajaus ir Šendženo indeksai fiksavo didesnius nei 4% prieaugius, o tai yra geriausias vienos dienos rezultatas per pastaruosius trejus metus. Tam daug įtakos padarė savaitgalį pasirodę pranešimai iš šalies valdžios atstovų. Kinijos prezidentas Xi Jinpingas akcentavo valstybės palaikymą privačiam sektoriui ir finansų rinkoms. Pekinas atskleidė planus mažinti pajamų mokesčius bei kitaip skatinti rinkos dalyvius, o tokios papildomos stimuliavimo programos galėtų sudaryti daugiau nei 1% nuo šalies BVP. Tokios naujienos išties pakėlė rinkos dalyvių nuotaiką, nes vien per praėjusią savaitę Šanchajaus akcijų indeksas prarado 7,6%. Prie to prisidėjo kiek nuvylęs paskelbtas trečio ketvirčio BVP augimas, kuris, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 6,5% ir buvo 0,1% mažesnis nei tikėtasi. Tarp pavienių bendrovių išsiskyrė brangusios šalies finansų tarpininkų akcijos (Haitong Securities, Citi Securities). Investicinis bankas Nomura pranešė, jog tikisi, kad Pekinas per ateinančius mėnesius paskelbs apie daugiau ekonomikos ir finansų rinkos stimuliavimo priemonių, o tai turėtų dar labiau kilstelti ir šalies bendrovių akcijų kainas. Japonijoje nuotaikos nebuvo tokios pozityvios. Tiesa, neigiamoje teritorijoje iš ryto atsidaręs pagrindinis šalies akcijų indeksas Nikkei 225 sugebėjo atšokti ir sesijos pabaigoje fiksavo beveik 0,4% siekiantį prieaugį.

Europoje situacija šiandien taip pat yra pakankamai pozityvi. Regiono indeksai kol kas daugiausiai krypsta į viršų. Vienas iš pagrindinių euro zonos akcijų indeksų Euro Stoxx 50 taip pat rodo prieaugį. Šį indeksą sudaro 50 pačių didžiausių ir populiariausių regiono bendrovių akcijų. Svarbių makroekonomikos rodiklių šiandien Europoje skelbti nėra numatyta. Italijoje taip pat yra jaučiamas pakilimas, nors penktadienį kredito reitingų agentūra Moody‘s pablogino šalies vyriausybės skolinimosi reitingą iki žemiausio investicinio (Baa3) lygio. Tiesa, rinkos dalyviai palankiai sutiko agentūros patvirtintą stabilią Italijos ekonomikos ir skolinimosi perspektyvą. Dabar šalies obligacijos yra tik per žingsnį nuo neinvesticinio (šiukšlinio) reitingo. Tarp pavienių bendrovių brangimu išsiskiria Fiat Chrysler Automobiles akcijos. Automobilių gamintoja paskelbė, kad už 6,2 mlrd.. EUR parduos dalių gamybos padalinį Magneti Marelli. Jį įsigys Japonijos dalių gamintojas Calsonic Kansei. Taip pat brangsta Airijos oro linijų kompanijos Ryanair vertybiniai popieriai. Investuotojus pradžiugino kiek netikėtai išaugusios pajamos, kurios praėjusį ketvirtį siekė 2,76 mlrd. EUR (2,52 mlrd. EUR per tą patį laikotarpį 2017 m.). Prie augimo labiausiai prisidėjo kiti, ne skrydžių bilietų pardavimai. Tiesa, mažėjo pelnas. Buvo uždirbta 841,5 mln. EUR, kuomet praėjusiais metais per tą patį laikotarpį jis buvo 53,9 mln. EUR didesnis.

Šiandien svarbių makroekonomikos rodiklių skelbti nėra numatyta. Rytoj galėsime įvertinti JAV Ričmondo gamybos sektoriaus indeksą. Savaitės viduryje euro zona, Vokietija, Prancūzija ir JAV skelbs išankstinius gamybos bei paslaugų sektorių indeksus. Kanados centrinis bankas spręs dėl palūkanų didinimo. JAV taip pat bus paviešinti naujų namų pardavimai, naftos atsargos ir FED ekonomikos sąlygų analizė (Beige Book). Ketvirtadienį daugiausiai dėmesio sulauks posėdžiausiantis ECB, kuris taip pat spręs dėl palūkanų. Vokietijoje bus skelbiamas Ifo pasitikėjimo indeksas, JAV – ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai ir bedarbių paraiškos. Galiausiai savaitės pabaigoje galėsime įvertinti svarbius JAV BVP duomenis ir patikslintą Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksą.

 
Dar nėra komentarų