JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-10-19 15:23 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandoriai krypsta į viršų. Atrodo, kad investuotojai savaitę yra pasiruošė užbaigti kiek pozityvesnėmis nuotaikomis.



JAV indeksai vakar stiprokai krito. Visų trijų pagrindinių šalies akcijų indeksų neigiami pokyčiai buvo didesni nei 1%, o Nasdaq smuko ir daugiau nei 2%. Tokiems rezultatams įtaką padarė nemažai susidėjusių veiksnių, išgąsdinusių rinkos dalyvius: buvo paskelbtas FED susitikimo protokolas, indikavęs apie tolimesnį palūkanų kėlimą, vakar Kinijos akcijų rinkų pasiektos pastarųjų keturių metų žemumos, kurios didinimo susirūpinimą ir dėl visos Azijos regiono finansų rinkų situacijos, nuogąstavimai dėl pasaulio ekonomikos augimo perspektyvų. Tiesa, šiandien kol kas JAV akcijų indeksų ateities sandorių pokyčiai krypstantys į viršų nuteikia pakankamai pozityviai. Nepaisant to, kad šiandien sueina lygiai 31 metai po didžiausio vienos dienos akcijų rinkų išsipardavimo JAV istorijoje. 1987 metais spalio 19 dieną Dow Jones smigo žemyn 22,6%, o ši diena buvo pavadinta „juoduoju pirmadieniu“. Tarp pavienių bendrovių aktyvumu išsiskiria eBay akcijos. Jos stiprokai pinga ir artėja prie 2017 metų sausio mėnesio žemumų. Investicinės bendrovės Stifel Nicolaus analitikai pablogino savo rekomendaciją eBay atžvilgiu iš „pirkti“ į „laikyti“. Tikslinė kaina sumažinta nuo 43 USD iki 35 USD. Vakar biržos uždarymo metu už akciją buvo mokama 31,55 USD. eBay savo rezultatus skelbs spalio 30 dieną. Brangsta Tesla akcijos. Kompanija vakar paskelbė apie pigesnę Model 3 versiją. Jos kaina prasidės nuo 45 000 USD, t.y. 4 000 USD mažiau nei seniau.

Azijos indeksai šiandien nerado bendros krypties. Nikkei 225 fiksavo beveik 0,6% neigiamą pokytį. Pigo gamybos ir technologijų sektorių bendrovių akcijos. Tarp jų išsiskyrė Komatsu, Sharp, Nintendo. Bendras Nikkei 225 indekso pokytis šią savaitę buvo -0,7%. Tai yra jau trečia savaitė iš eilės, kuomet akcijos Japonijoje pinga. Tuo tarpu Kinijoje situacija šiandien buvo visiškai priešinga nei ketvirtadienį. Šalies akcijų indeksai stiprokai šoktelėjo į viršų. Šanchajuje akcijos bendrai brango daugiau nei 2,5%. Iš mažesnės kapitalizacijos bendrovių sudarytas Šendzenas taip pat fiksavo panašų prieaugį. Tam daug įtakos padarė Kinijos valdžios atstovai, kurie kalbėjo apie šalies finansų rinkos palaikymą ir bei žadėjo reformas, kuriomis būtų stabilizuojama dabartinė situacija ir grąžintas pasitikėjimas akcijų rinkomis. Tiesa, po tokių pažadų buvo paskelbtas šalies BVP rodiklis, kuris išties nuvylė. Antros pagal dydį pasaulio ekonomikos augimas per trečią šių metų ketvirtį buvo lėčiausias nuo paskutinės finansų krizės 2009 metais. Jis, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 6,5%. Analitikai prognozavo 6,6% sieksiantį ekonomikos augimą. Tam įtakos turėjo ir intensyvėjantis prekybos karas su JAV.

Europoje situacija kol kas yra permaininga. Pagrindiniai indeksai nejuda viena kryptimi. Jungtinėje Karalystėje akcijos brangsta, tuo tarpu Ispanijoje ir Italijoje kiek stipriau pinga. Pastarosios šalies 10 metų obligacijų pajamingumas viršijo 3,77%, t.y. nuo 2014 metų didžiasias aukštumas. Tuo tarpu tokio pat laikotarpio Vokietijos skolos vertybinių popierių pajamingumas smuko iki 0,4%, investuotojams toliau besidairant saugesnio prieglobsčio. Skirtumas tarp šių valstybių obligacijų pajamingumų tapo aukščiausias per pastaruosius penkerius metus. Tam įtakos turi Italijos biudžeto reikalai, kurie yra nepalankiai sutinkami Europos Sąjungos atstovų. Briuselis paprašė Italijos valdžios atstovų pasiaiškinti dėl biudžeto planų, kuriuos pavadino „beprecedenčiu ES fiskalinių taisyklių pažeidimu“. ECB vadovas M. Draghi teigė, jog šalys, nesilaikančios ES biudžeto taisyklių ir reikalavimo, gali pakenkti bendroms sąjungos ekonomikos augimo perspektyvoms. Pinga Italijos bankų akcijos, o iš jų sudarytas indeksas FTSE Italia All-Share Banks pasiekė pastarųjų 22 mėnesių žemumas. Taip pat stiprokai krenta Prancūzijos padangų gamintojos Michelin vertybiniai popieriai. Bendrovė sumažino bendras šių metų prognozes ir įspėjo, kad pardavimai per ketvirtą šių metų ketvirtį gali dar labiau mažėti. Michelin atkreipė dėmesį į mažesnę paklausą Kinijoje ir naujus emisijos išmetimo reguliavimus. Po naujienos pigo ir konkurentės iš Vokietijos Continental bendrovės vertybiniai popieriai. Banko UBS analitikų manymu, toks Michelin įspėjimas verčia taip pat vertinti ir kitus padangų gamintojus bei jų prognozes.

Šiandien JAV bus paskelbti rugsėjo mėnesio nenaujų namų pardavimai. Kitos savaitės pradžioje svarbių makroekonomikos rodiklių skelbti nėra numatyta. Antradienį galėsime įvertinti JAV Ričmondo gamybos sektoriaus indeksą. Savaitės viduryje euro zona, Vokietija, Prancūzija ir JAV skelbs išankstinius gamybos bei paslaugų sektorių indeksus. Kanados centrinis bankas spręs dėl palūkanų didinimo. JAV taip pat bus paviešinti naujų namų pardavimai, naftos atsargos ir FED ekonomikos sąlygų analizė (Beige Book). Ketvirtadienį daugiausiai dėmesio sulauks posėdžiausiantis ECB, kuris taip pat spręs dėl palūkanų. Vokietijoje bus skelbiamas Ifo pasitikėjimo indeksas, JAV – ilgalaikio vartojimo prekių užsakymai ir bedarbių paraiškos. Galiausiai savaitės pabaigoje galėsime įvertinti svarbius JAV BVP duomenis ir patikslintą Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksą.

 
Dar nėra komentarų