JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-10-12 15:43 Komentarai: (0)
Po užsitęsusio išsipardavimo JAV akcijų indeksų ateities sandorai pagaliau atšoko ir kol kas stiprokai kyla į viršų. Prie to prisideda ir lūkesčius pranokę didžiųjų JAV bankų rezultatai.



Vakar JAV indeksai bandė suorganizuota atšokimą, tačiau sesijai įpusėjus ir vėl stipriai krito, o pabaigoje fiksavo stiprokus neigiamus pokyčius. S&P 500 ir Dow Jones smuko po daugiau nei 2%. Mažiau krito Nasdaq. Labiausiai pigo energetikos ir finansų sektorių bendrovių vertybiniai popieriai. Iki penktadienio Dow Jones krito 5,3%, S&P 500 – 5,5%, Nasdaq – 5,9%. Tiesa šiandien situacija visiškai priešinga. Šalies indeksų ateities sandoriai stipriai kyla į viršų. Daugiausiai dėmesio sulaukia JAV bankų skelbiami praėjusio ketvirčio rezultatai. Didžiausias šalies bankas J. P. Morgan Chase & Co. pranešė, jog per trečią šių metų ketvirtį uždirbo 8,38 mlrd. USD pelno (2,34 USD akcijai), t.y. net 24% daugiau nei per trečią 2017 metų laikotarpį. Tai pranoko analitikų prognozes, kurie tikėjosi 2,25 USD pelno, tenkančio vienai akcijai. Investuotojus nudžiugino ir stipriai išaugęs nuosavo kapitalo pelningumo rodiklis (ang. Return on Equity). Šis rodiklis siekė 14% ir buvo 3% didesnis nei 2017 metais. Prie gerų rezultatų labiausiai prisidėjo augę mažmeninės ir verslo bankininkystės padaliniai, prasčiau atrodė finansinių instrumentų prekybos ir investicinės kankinystės veiklų rezultatai. Banko vadovas J. Dimonas džiaugėsi JAV mokesčių reforma ir jos teigiamais padariniais, kurie padėjo auginti banko rezultatus. Jis atkreipė dėmesį į stiprų JAV ekonomikos augimą, tiesa, taip pat pripažino, kad prekybos nesutarimai tolimesnei ekonomikos plėtrai gali sukelti problemų. Taip pat pridūrė, jog, jų manymu, FED vadovas J. Powellas puikiai atlieka savo darbą. Kitų bankų Wells Fargo ir Citigroup paskelbti rezultatai taip pat pranoko prognozes. Visų trijų bankų vertybiniai popieriai kol kas brangsta.

Azijos indeksai šiandien atšoko ir užbaigė savaitę pozityvesnėmis nuotaikomis. Nkkei 225 finišavo rodydamas kiek didesnį nei 0,5% prieaugį. Po vakarykščio išsipardavimo, kuris buvo stipriausias per pastaruosius dvejus su puse metų, Kinijoje akcijos šiandien taip pat brango. Šanchajaus indeksas rodė beveik 1% prieaugį. Buvo paskelbtas šalies prekybos balansas. Nepaisant prekybos nesutarimų su JAV, Kinijos prekybos balanso perteklius su šia šalimi rugsėjo mėnesį buvo perteklinis ir siekė rekordinius 34,13 mlrd. USD. Eksporto apimtys į JAV praėjusį mėnesį buvo daugiau nei 10% didesnės nei rugpjūtį, o tai indikuoja, jog JAV įvesti tarifai produktams iš Kinijos kol kas nepadarė didelės įtakos. JAV rugsėjį įvedė 10% tarifus 200 mlrd. USD vertės prekėms iš Kinijos, tuo tarpu Kinija atsakė tokiais pačiais tarifais, tiesa, apmokestintas buvo tik 60 mlrd. vertės importas, kadangi JAV eksporto apimtys yra ženkliai mažesnės. Honkonge akcijos šiandien brango dar stipriau, bendrai jų kainos kilo daugiau nei 2%.

Europos akcijų biržose taip pat vyrauja žalia spalva. Tiesa, jiems šiandien ko gero nepavyks atidirbti to, kas buvo prarasta per šią savaitę. Ji grąžos prasme bus prasčiausia nuo vasario mėnesio. Šiandien stipriausiai kol kas atrodo brangstančios technologijų sektoriaus bendrovių akcijos. Tuo tarpu tabako gamintojų, tokių kaip Imperial Brands ir British American Tobacco, vertybiniai popieriai pinga. Vakar JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) pristatymo metu akcentavo, kad ir toliau daug dėmesio bus skirta siekiant mažinti nikotino kiekį tabako gaminiuose. Eurostat paskelbė rugpjūčio mėnesio euro zonos pramoninės gamybos sektoriaus indeksą. Rugpjūtį, palyginti su liepa, euro zonos pramonės gamybos apimtys augo 1%, o tai gerokai viršijo ekonomistų prognozes, kurie tikėjosi 0,4% sieksiančios plėtros. Stipriausiai augo energetikos produktų gamyba. Palyginti su liepa, buvo fiksuotas 1.9% augimas. Brangsta elektroninės komercijos kompanijų Zalando ir Asos vertybiniai popieriai. Banko Credit Suisse analitikai teigiamai atsiliepė apie šių kompanijų perspektyvas ir pranešė, jog tiki, kad Europos mažmenininkai pirmenybę teiks šių bendrovių siūlomoms prekybos platformos vietoj Amazon.

Naftos kaina po stipraus kritimo šiandien taip pat atšoko. Vakar buvo paskelbta, jog praėjusios savaitės JAV naftos atsargos išaugo 6 mln. barelių. Amerikos degalų institutas prognozavo 9,7 mln. augimą, o kiti analitikai tikėjosi 2,3 mln. barelių išaugusių atsargų. Šiandien Baker Hughes paskelbs aktyvių naftos platformų JAV statistiką. Tarptautinė energetikos agentūra (IEA) pranešė, jog dėl prekybos nesutarimų ir didesnių kainų naftos paklausos augimas didės mažesniu tempu nei prieš tai prognozuota.

Šiandien bus skelbiamas preliminarus Mičigano universiteto pasitikėjimo ekonomika indeksas. Kitos savaitės pradžioje bus viešinami JAV mažmenininkų rodikliai bei Niujorko gamybos sektoriaus indeksas. Antradienį galėsime įvertinti Jungtinės Karalystės darbo rinkos duomenis. Savaitės viduryje ta pati JK skelbs infliacijos bei gamintojų kainų rodiklius. JAV pasirodys keletas NT rinkos rodiklių, taip pat bus paviešinta praėjusio FED susitikimo ataskaita ir naftos atsargų pokyčiai. Ketvirtadienį daug dėmesio sulauks JK skelbiami mažmenininkų pardavimai. JAV praneš bedarbių paraiškų skaičių, Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksą. Galiausiai savaitės pabaigoje JAV bus skelbiama nenaujų namų pardavimų statistika.

 
Dar nėra komentarų