JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-09-20 15:41 Komentarai: (0)
Š. Amerikos akcijų rinkose pastarosiomis dienomis siaučia tikras su marihuana susijusių bendrovių akcijų ralis. Šiandienos priešprekybinėje sesijoje jos ir toliau brangsta.



Pagrindiniai JAV indeksai vakar nerado bendros krypties. Ir vėl silpnokai atrodė daugiausiai iš technologijų bendrovių sudarytas Nasdaq indeksas. Jis sesijos pabaigoje rodė nežymų kritimą. Tuo tarpu S&P 500 ir Dow Jones fiksavo prieaugius. Pastarajam iki visų laikų rekordo trūksta mažiau nei 1%, o S&P 500 dar mažiau – 0,3%. D. Trumpas dar kartą patvirtino, kad JAV neturės kito pasirinkimo ir pridės 267 mlrd. USD vertės tarifus prie jau įvestų. Tokiu būdu bus apmokestintas visas Kinijos importas į JAV. Kinija taip pat apmokestino visas JAV įvežamas prekes, tiesa, mastai išties nepalyginami, tad Kinijai teks pasukti galvą, kokiais būdais ji dar galėtų atsikirsti D. Trumpui. Vakar tęsėsi su marihuana susijusių bendrovių akcijų ralis. Ir vėl itin stipriai brango Kanados marihuanos bendrovės Tilray (TLRY) akcijos, kurių kaina sesijos metu buvo šoktelėjusi ir daugiau nei 90%. Prekyba bendrovės akcijomis buvo sustabdyta net penkis kartus. Nuo liepos mėnesį įvykusio pirminio viešojo platinimo bendrovės akcijų kaina padidėjo daugiau nei 12 kartų (nuo 17 USD iki 214,06 USD vakar uždarymo metu). Panašų brangimą demonstravo ir gerokai mažesnė kompanija New Age Beverage Corporation (NEBV). Jos akcijos jau kelias dienas stipriai brangsta po to, kai kompanija pranešė, jog jau kitą mėnesį pristatys naujus gėrimus prisotintais su iš kanapių išgaunamomis medžiagomis, kurios padeda nuo daugelio ligų, tokių kaip artritas, epilepsija, vėžys ir t.t. Priešprekybinėje sesijoje abiejų bendrovių akcijos šiandien ir toliau stiprokai brangsta. Šiandien galėsime įvertinti Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksą, taip pat praėjusios savaitės bedarbių paraiškas.

Azijos indeksai šiandien nerodė didelių pokyčių. Nikkei 225 indekso reikšmė sesijos pabaigos metu buvo beveik nepakitusi. Brango šalies bankų akcijos. Prie to prisidėjo padidėję JAV obligacijų pajamingumai. Taip pat brangimu išsiskyrė žaidimų kūrėja Nintendo. Vakar ji pristatė naują žaidimų platformą Nintendo Switch online. Honkonge akcijos nežymiai brango, Šanchajaus akcijų indeksas fiksavo nedidelį neigiamą pokytį. Į viršų stiprokai šovė N. Zelandijos doleris, kartais dar vadinamas kiwi. Tam daugiausiai įtakos turėjo pasirodęs šalies BVP rodiklis. N. Zelandijos ekonomika praėjusį ketvirtį, palyginti su pirmu, augo 1% tempu. Ekonomistai prognozavo tik 0,8% sieksiantį BVP augimą. Tiesa, pagrindinis šalies akcijų indeksas sesiją baigė nusidažęs raudonai.

Europos investuotojai šiandien yra nusiteikę pakankamai pozityviai. Pagrindiniai regiono indeksai kol kas žaliuoja. Geriausiai atrodo brangstančios akcijos Europos pietinėse valstybėse (Italija, Ispanija). Labiausiai išsiskiria į viršų kylančios automobilių, bankų, kalnakasybos sektoriaus bendrovių akcijos. Jungtinėje Karalystėje pasirodė pradžiuginę šalies mažmenininkų pardavimų rezultatai. Rugpjūčio mėnesį pardavimų apimtys, palyginti su liepa, augo 0,3% tempu. Tuo tarpu ekonomistai tikėjosi 0,2% sieksiančio kritimo. Labiausiai didėjo namų ūkių apyvokos prekių pardavimai (+4,5%). Toks augimas kompensavo kritusius drabužių ir maisto mažmenininkų pardavimus (atitinkamai -1,9% ir -0,6%). Po naujienų stiprokai šoktelėjo svaro kursas. Šiandien Šveicarijos centrinis bankas sprendė dėl palūkanų didinimo. Kaip ir buvo prognozuota, palūkanos nebuvo pakeltos ir išliko 0,75% lygyje. Tarp pavienių bendrovių pastebimai pinga Vokietijos darbužių gamintojo Tom Tailor akcijos. Bendrovė įspėjo, apie galimai blogesnius rezultatus. Kompanija taip pat kaltino išskirtinai kartą ir ilgą vasarą.

Naftos kaina kol kas nerodo didelių pokyčių. Vakar paskelbta, jog praėjusią savaitę JAV naftos atsargos sumažėjo 2,1 mln. barelių. Amerikos degalų institutas skelbė, jog atsargos bus padidėjusios 1,25 mln. barelių, tuo tarpu kiti analitikai tikėjosi 2,7 mln. siekiančio kritimo. D. Trumpas savo Twitter paskyroje šiandien liepė OPEC karteliui sumažinti naftos kainas. Dolerio kursas krenta. Jį spaudžia pasirodę makroekonomikos rodikliai Jungtinėje Karalystėje ir N. Zelandijoje, kurie šokdino į viršų šių valstybių valiutas. DXY indeksas priartėjo ir prie 94 punktų ribos.

Šiandien galėsime įvertinti JAV Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksą ir bedarbių paraiškas. Rytoj bus skelbiami išankstiniai JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir euro zonos gamybos bei paslaugų sektorių indeksai.

 
Dar nėra komentarų