JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad Capital Data: 2018-09-07 14:40 Komentarai: (0)
Investuotojų nuotaikos ir šiandien išlieka labiau pesimistinės. JAV akcijos priešprekybinėje sesijoje linksta žemyn.



Vakar JAV ir toliau tęsėsi technologijų kompanijų akcijų pigimas. S&P 500 ir Nadaq jau trečią dieną iš eilės sesiją baigė nusidažę raudonai. Pastarasis fiksavo kiek didesnį nei 0,9% siekiantį neigiamą pokytį. Taip pat stiprokai pigo ir energetikos bendrovių akcijos, kurias žemyn traukė kritusi naftos kaina. Pasak investicinės bendrovės Kenny & Co. rinkų stratego P. Kenny, pastarųjų dienų technologijų kompanijų pigimas yra pakankamai suprantamas, atsižvelgiant į tai, kaip šių metų Nasdaq pokytis skiriasi nuo likusios rinkos augimo. P. Kenny mano, kad vietos kritimui priešakyje dar yra ir pastarųjų dienų korekcija nebus tik trumpalaikė, o grįžti ten kur buvome praėjusią savaitę užtruks šiek tiek ilgiau. Šiandien visų dėmesys bus sutelktas į skelbiamus svarbius JAV darbo rinkos duomenis (žr. žemiau). Tikimasi pakankamai neblogų rezultatų. Jiems pateisinus ekonomistų lūkesčius galima tikėtis dolerio brangimo. DXY indeksas kol kas nerodo didelių pokyčių, tiesa, krito žemiau psichologiškai svarbios 95 punktų ribos. Priešprekybinėje sesijoje akcijos kol kas yra labiau linkusios pigti. Dėl D. Trumpo žadėtų 200 mlrd. USD įvedimo prekėms iš Kinijos jau šią savaitę, kol kas nieko naujo nebuvo girdėti. Vašingtonas vakar nepaskelbė oficialaus pranešimo, tiesa, to galima tikėtis dar ir šiandien. Kinijos ekonomikos ministerijos atstovas G. Fengas šiandien patvirtino, kad JAV priėmus sprendimą dėl tarifų Kinija nedelsiant atsakys tuo pačiu.

Savaitės pabaiga Azijoje buvo pakankamai permaininga. Nikkei 225 fiksavo 0,8% neigiamą pokytį. Ši savaitė Japonijos akcijų rinkose buvo pakankamai sudėtinga, akcijos pigo, o tam nemažai įtakos turėjo ir siautęs taifūnas bei šalies šiaurinę dalį sudrebinęs žemės drebėjimas. Pasak investicinės bendrovės Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities vyriausiojo rinkų stratego C. Haganuma, dėl tokių incidentų trumpalaikis rinkų neapibrėžtumas yra neišvengiamas. To galima tikėtis ir kitą savaitę. Kinijos akcijų rinkose situacija šiandien buvo geresnė. Honkongo indeksas beveik nerodė pokyčių, o po 7 dienas užsitęsusio kritimo akcijos Šanchajuje nežymiai atšoko ir fiksavo 0,4% prieaugį. Singapūre ir vėl buvo jaučiamas nuosmukis. Pagrindinis šalies akcijų indeksas atsidūrė pastarųjų 16 mėnesių žemumose. Jį žemyn tempė pigusios šalies bankų akcijos. Taivane akcijos pigo dar stipriau, o ši savaitė Azijos regiono indeksams buvo prasčiausia nuo kovo mėnesio. Toliau krenta Australijos dolerio kursas. JAV dolerio atžvilgiu ši valiuta šiais metais jau nuvertėjo beveik 8%. Tai vienas iš prasčiausių rezultatų tarp išsivysčiusių valstybių valiutų. Antradienį šalies centrinis bankas nusprendė nedidinti palūkanų ir palikti jas 1,5% lygyje. Banko atstovai kiek anksčiau teigė, jog silpnesnis valiutos kursas gali turėti teigiamų pasekmių ir šalies ekonomikai.

Europos indeksai ir šiandien daugiausiai raudonuoja. Pagrindinis Vokietijos indeksas DAX pirmą kartą nuo šių metų balandžio mėnesio krito žemiau svarbios 12 000 punktų ribos. Investuotojų sentimentai regiono akcijų atžvilgiu bent jau trumpuoju laikotarpiu ir toliau išlieka labiau pesimistiniai. Tiesa, vis daugiau analitikų atkreipia dėmesį, jog Europos regiono akcijos yra mažiau įvertintos nei JAV. Euro Stoxx 50 indekso ateinančių finansinių metų pelno ir akcijos kainos santykis yra 14, kai tuo tarpu JAV industrinio Dow Jones indekso – 17. Investuotojai čia ir mato potencialą didesnei grąžai. Nuvylė Vokietijoje pasirodę pramoninės gamybos sektoriaus duomenys. Liepos mėnesį, šalies pramonės plėtros apimtys, palyginti su birželiu, krito 1,1%. Buvo prognozuojamas 0,2% sieksiantis augimas. Tuo tarpu antros pagal ekonomikos dydį euro zonos narės Prancūzijos rodiklis augo 0,7% tempu ir pranoko analitikų lūkesčius. Pastebimai brangta Prancūzijos telekomunikacijų bendrovės Iliad akcijos. Pasirodė pranešimai, jog kompanija galėtų pasitraukti iš akcijų biržos. Jungtinės Karalystės oro linijų bendrovė British Aiways paskelbė, jog buvo įsilaužta į jos duomenų bazę ir pavogti kai kurių klientų duomenys. Pasak kompanijos atstovo, galėjo nutekėti apie 380 tūkst. vartotojų kortelių apmokėjimo duomenys. British Airways priklauso valdančiajai įmonei International Consolidated Airlines, kurios akcijos šiandien pinga.

Naftos kaina šiandien yra beveik nepakitusi. Tiesa, WTI tipo naftos kaina vakar stiprokai atpigo. Kritimo nesustabdė ir pasirodę praėjusios savaitės JAV naftos atsargų duomenys. Atsargos sumažėjo 4,3 mln. barelių. Amerikos degalų institutas prognozavo 1,2 mln. barelių sieksiantį kritimą, kiti analitikai tikėjosi 2,2 mln. mažėjimo. Šiandien galėsime įvertinti Baker Hughes skelbiamą informaciją apie aktyvių naftos platformų JAV skaičių. Naftos pigimui nemažai įtakos turėjo vakar pasirodžiusi S&P 500 Global Platts mėnesinės apklausos ataskaita. OPEC kartelio naftos gavybos apimtys rugpjūčio mėnesį pasiekė pastarųjų 10 mėnesių aukštumas. Stipriausiai gavybą didino Irakas ir Libija. Irakas išgavo rekordiškai daug naftos, o Libijoje aprimo kariniai nesutarimai. Tai atsvėrė ir stipriai sumažėjusią gavybą Irane. Šios šalies naftos eksportas praėjusį mėnesį, palyginti su liepa, krito 17%. Pagrindinės šalies eksporto partnerės (Kinija ir Indija) dėl JAV sankcijų stiprokai sumažino perkamą naftos kiekį. Irano gavybos apimtys sumažėjo iki 3,6 mln. barelių per dieną, t.y. žemiausias lygis per pastaruosius du metus.

Šiandien bus skelbiami svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai. Kitos savaitės pradžioje galėsime įvertinti Jungtinės Karalystės BVP, gamybos sektoriaus ir prekybos balanso rodiklius. Antradienį toje pačioje JK bus skelbiami darbo rinkos duomenys, taip pat pasirodys Vokietijos ZEW pasitikėjimo ekonomika indeksas. Savaitės viduryje bus skelbiami JAV gamintojų kainų pokyčiai, taip pat ir šalies naftos atsargų pokyčiai. Ketvirtadienį daugiausiai dėmesio sulauks Europos ir JK centriniai bankai, kuris spręs dėl palūkanų. Tuo tarpu JAV bus skelbiami svarbūs infliacijos duomenys. Galiausiai savaitės pabaigoje bus įdomu įvertinti JAV mažmenininkų pardavimų rodiklius bei skelbiamą preliminarų Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksą.

 
Dar nėra komentarų