JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad Capital Data: 2018-09-06 15:38 Komentarai: (0)
Situacija besivystančiose rinkose šiandien yra kiek stabilesnė, tiesa, vis dar išlieka įtempta. Priešprekybinėje sesijoje JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas nerodo didelių pokyčių.



Vakar JAV vyko pakankamai stiprus technologijų kompanijų akcijų išsipardavimas. Nasdaq indeksas sesijos pabaigoje fiksavo beveik 1,2% siekiantį neigiamą pokytį. Daugiausiai įtakos tam turėjo vykusi socialinių tinklų atstovų apklausa JAV Senate Vašingtone. Itin stipriai pigo Twitter akcijos. JAV įstatymų leidėjai kaltino Twitter rodant „politinį šališkumą“, dėl to kaip socialinis tinklas elgiasi su vartotojų paskyromis bei kokiu principu veikia socialinio tinklo algoritmas. Twitter vadovas J. Dorsey teigė, jog dar labiau padidino dedamas pastangas apsisaugojimui nuo galimų manipuliacijų. Šiandien priešprekybinėje sesijoje šio socialinio tinklo akcijos nežymiai brangsta. Pasak vieno iš šiuo metu žinomesnių akcijų prekiautojų JAV S. Burnso, jeigu sesijos pabaigoje Twitter akcijos kaina bus žemiau 200 dienų kainų vidurkio, bus metas Twitter parduoti. Vakar S. Burnsas paskelbė, jog Twitter akcijų įsigijo. Derybos tarp JAV ir Kanados toliau vyksta, tiesa, D. Trumpas dar kartą indikavo, kad yra pasiruošęs sudaryti sutartį su Meksika,. sudaryti susitarimą tik su Meksika, paliekant Kanadą likimo valiai. Pagal kiek seniau pasirodžiusius pranešimus, šiandien taip pat turėtų būti paskelbta apie naujus 200 mlrd. USD vertės tarifus prekėms iš Kinijos. Ką tik buvo praneši ADP rengiama prognozė dėl JAV rugpjūčio mėnesį sukurtų darbo vietų skaičiaus (išsk. žemės ūkį ir valstybinį sektorių). Duomenys buvo prastesni nei tikėtasi. Naujų darbo vietų skaičius siekė 163 tūkst. ir buvo daugiau nei 30 tūkst. mažesnis nei prognozuota. Rytoj bus skelbiami ir kiti svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai.

Azijos akcijų rinkos šiandien nerado bendros krypties. Nikkei 225 sesijos pabaigoje ir vėl fiksavo palyginti nedidelį, 0,4% neigiamą pokytį. Pigo šalies oro linijų bendrovių akcijos. Po antradienį siautusio stipriausio per pastaruosius 25 metus taifūno Jebi, šiandien šiaurinę Japonijos dalį sudrebino stiprokas žemės drebėjimas. Dėl jo buvo sustabdyta dar vieno oro uosto veikla. Kinijos akcijų rinkose šiandien fiksuotas stipresnis nuosmukis nei Japonijoje. Prie to prisidėjo ir paaštrėjusi situacija kitose besivystančių šalių akcijų rinkose (Argentina, Indonezija ir t.t.). Ten stiprokai smuko vietinių valiutų kursai bei akcijų indeksai. Prie to prisidėjo pasikeitę investuotojų sentimentai šių rinkų atžvilgiu bei brangstantis doleris. Rinkos dalyviai baiminasi, kad krizė gali pasklisti ir kitose šalyse. Tiesa, šiandien situacija yra kiek stabilesnė, minėtų valstybių valiutų kursai taip stipriai nebekrenta. Visi, jeigu JAV paskelbtų apie naujus tarifus Kinijai, galima tikėtis dar aštresnės situacijos.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien taip pat yra permainingos. Akcijos nejuda aiškia kryptimi, tiesa, pokyčiai nėra pernelyg dideli. Žemyn labiau krypsta Ispanijos, Jungtinės Karalystės indeksai. Tuo tarpu akcijos Vokietijoje, Italijoje ir Prancūzijoje kol kas yra labiau linkusios brangti. Remiantis Vokietijos statistikos departamento duomenimis, liepos mėnesį stiprokai krito šalies gamyklų užsakymai. Jie, palyginti su birželiu, mažėjo 0,9% tempu, kuomet ekonomistai prognozavo 1,8% sieksiantį augimą. Užsakymai mažėjo tiek iš užsienio šalių, tiek vietinėje rinkoje. 2,7% kritimas fiksuotas iš euro zonos, tuo tarpu iš kitų šalių užsakymų apimtys liepos mėnesį krito dar daugiau - 4%. Prie to neabejotinai prisidėjo pasauliniai prekybos nesutarimai. Graikijoje paskelbti naujausi nedarbo duomenys. Bedarbių žmonių skaičius birželį, palyginti su geguže, mažėjo 0,2% ir siekė 19,1%. Nors situacija Graikijos darbo rinkoje išlieka išties prasta, tačiau vaizdas po truputį gerėja. Dar prieš metus nedarbo lygis siekė beveik 23%. Tarp pavienių bendrovių pastebimai brangsta Prancūzijos lėktuvų variklių gamintojos Safran akcijos. Kompanija pagerino bendras šių metų prognozes. Taip pat pranešė, jog turėtų įvykdyti Boeing ir Airbus užsakymus laiku.

Naftos kaina taip pat nerodo didelių pokyčių. Vakar Amerikos degalų institutas paskelbė, kad prognozuoja, jog per praėjusią savaitę JAV naftos atsargos bus sumažėjusios 1,2 mln. barelių. Kiti analitikai tikisi kiek stipresnio, 2,2 mln. barelių siekiančio kritimo. 18 val. Lietuvos laiku JAV Energetikos Administracija paskelbs ir oficialius skaičius. Stiprokas išsipardavimas vyksta ir kriptovaliutų rinkoje. Bitkoinas per paskutinę parą atpigo apie 10%. Pasirodė pranešimai, jog investicinis Goldman Sachs kol kas sustabdė savo planus dėl kriptovaliutų prekybos skyriaus atidarymo. Rinkos dalyvius tokios naujienos išgąsdino, nes toks banko sprendimas gali indikuoti, jog Goldman Sachs nemato perspektyvų kriptovaliutų prekyboje bent jau artimiausiu metu.

Šiandien bus paskelbtas JAV ISM ne gamybos sektoriaus indeksas ir naftos atsargos. Galiausiai savaitės pabaigoje bus viešinami svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai.

 
Dar nėra komentarų