Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-08-28 10:37 Komentarai: (0)
Naują prekybos savaitę Europos rinkos pradėjo fiksuodamos augimus, po to, kai pasirodę Vokietijos verslo atstovų lūkesčių rodikliai pranoko prognozes ir pagerino rinkų požiūrį į regiono ekonomiką. Vokietijos DAX vakar augo +1,16 proc., Stoxx Europe 600 +0,52 proc., o Britanijoje vakar prekyba nebuvo vykdoma.

Visų laikų aukštumose besilaikantys Amerikos indeksai vakar taip pat augo (Dow Jones +1,01 proc., S&P 500 +0,77 proc.), rinkoms tebevertinant J. Powello poziciją išlaikyti stabilų bazinės palūkanų normos kėlimą bei sekant naujienas iš JAV bei Meksikos prekybos santykių derybų.

Vokietijoje vakar paskelbta, kad šalies rugpjūčio mėnesį IFO ekonomikos tyrimų instituto verslo pasitikėjimo indeksas augo nuo 101,7 iki 103,8, ženkliai pranoko vyravusias prognozes (101,8) ir užfiksavo augimą pirmą kartą per pastaruosius 9 mėnesius. Ateities lūkesčių indeksas praėjusį mėnesį irgi pranoko prognozes bei augo nuo 98,2 iki 101,2, o dabartinės situacijos vertinimas augo nuo 105,3 iki 106,4 (prognozė 105,3). Indekso reikšmės augimui teigiamą įtaką padarė didėjęs šalies vartojimas, dėl kurio preliminarus Vokietijos BVP augimas antrąjį ketvirtį didėjo nuo 0,4 iki 0,5 proc. IFO instituto analitikai teigia, kad panašus ekonomikos augimo tempas šalyje turėtų išsilaikyti ir šį ketvirtį. Verslo atstovai taip pat teigiamai įvertino paliaubas prekybos derybose su JAV, dėl kurių bent jau laikinai, šalies automobilių eksportuotojai nėra apkrauti automobilių importo į JAV tarifais, kuriuos anksčiau yra žadėjęs Amerikos Prezidentas. Rezultatams teigiamą įtaką darė ir rugpjūtį didėjęs paslaugų sektoriaus aktyvumas. IFO instituto atstovai teigia, kad tai gali turėti apčiuopiamos įtakos ir šalies nedarbo lygio mažėjimui, paslaugų bendrovėms siekiant patenkinti išaugusią paklausą, tačiau prognozės rodo, kad šalies nedarbo lygis rugpjūtį, kuris bus paskelbtas ketvirtadienį turėtų nesikeisti ir išlikti ties 5,2 proc. riba.

JAV prezidentas D. Trumpas vakar pristatė dvišalį susitarimą su Meksika, kuris turėtų pakeisti tarp šalių galiojantį NAFTA susitarimą. Daugiausiai dėmesio naujojoje sutartyje skiriama automobilių sektoriui: pagal naująjį susitarimą Meksikoje surenkamų automobilių komponentų dalis, pagaminta pačioje Meksikoje arba JAV turi padidėti nuo 62,5 iki 75 proc., taip didinant šių dviejų regionų automobilių gamintojų užimtumą. Siekiant automobilių gamybos procese įdarbinti brangesnę darbo jėgą, sutartyje reikalaujama, kad darbininkų, uždirbančių daugiau nei 16 JAV dolerių per valandą dalis automobilių gamybos procese išaugtų nuo 40 iki 45 proc. Susitarime taip pat reikalaujama, kad būtų griežčiau saugomos JAV kompanijų autorinės teisės, bei įsipareigota griežčiau apibrėžti klausimus, susijusius su šalių darbo jėgos judėjimu. Jeigu abiem šalims sutartis pasirodys nepriimtina, per 5 metus ji galės būti nutraukta, o po 6 metų nuo jos įsigaliojimo Meksika pasiliko galimybę ją persvarstyti. Vakar pristatydamas susitarimą, D. Trumpas paragino prie to taip pat prisijungti ir Kanadą. Pastarosios šalies Premjeras šią savaitę vyks į Vašingtoną derėtis dėl prisijungimo ir, planuojama, kad atsakymą pateiks iki savaitės pabaigos. Naujienas rinkos pasitiko teigiamai: Kanados TSX akcijų indeksas vakar augo +0,54 proc., Meksikos BMV IPC – +1,58 proc., o JAV automobilių gamintojai ženkliai išsiskyrė iš kitų regiono kompanijų ir S&P indekso sudėtyje augo +3,87 proc. Susitarimo turinys buvo teigiamai įvertintas ir tarp Europos automobilių gamintojų investuotojų, o pastarojo sektoriaus akcijos vakar augo +2,25 proc.

Pranešimas apie pasiektą susitarimą tarp JAV bei Meksikos šiandien palaiko teigiamas nuotaikas ir daugumoje Azijos rinkų. 08:27 val. Japonijos NIKKEI 225 fiksavo +0,21 proc. augimą, Pietų Korėjos KOSPI +0,14 proc., o Kinijos CSI 300 tuo pat metu traukėsi -0,29 proc.

Valiutų rinkos

JAV doleris valiutų krepšelio atžvilgiu po vakar pasirodžiusių naujienų apie pasiektą prekybos susitarimą tarp Amerikos bei Meksikos vakar traukėsi iki žemiausio lygio nuo šio mėnesio pradžios. Augimą EUR/USD poroje be kita ko vakar paskatino ir IFO instituto naujienos iš Vokietijos, o bendras dienos pokytis vakar buvo +0,48 proc., paskutinio sesijos sandorio metu euro kainai apsistojant ties 1,1678 riba. Šiandien ryte 08:40 val. kurso vertė fiksavo nuosaikų -0,09 proc. kritimą iki 1,1668 ribos. USD/MXN kursas į anonsuotą susitarimą reagavo vakar krisdamas -0,77 proc., o šiandien ryte atšoko +0,34 proc. iki 18,8297 ribos, o USD/CAD, kuris vakar krito -0,45 proc., šiandien ryte ženklaus pokyčio nuo rinkos atidarymo reikšmės nefiksavo ir laikėsi ties 1,2975 lygiu (+0,06 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje pirmadienį buvo sugeneruota 648 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,26 proc., Rygos -0,21 proc., o Talino -0,05 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „Tallinna Sadam“ pozicijoje, kur akcijos kaina vakar augo +0,2 proc. iki 1,997 Eur lygio.

Pirmoji prekybos sesija naujai į rinką įtrauktomis „AUGA group“ akcijomis vakar buvo pažymėta +1,66 proc. akcijos kainos augimu iki 0,49 Eur lygio, investuotojams pozicijoje sugeneruojant 24,5 tūkst. Eur apyvartą.
 
Dar nėra komentarų