JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-08-20 15:21 Komentarai: (0)
Savaitės pradžia kol kas nuteikia pozityviai. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai nors ir nežymiai, bet linksta į viršų.



Pagrindiniai JAV indeksai praėjusią savaitę baigė fiksuodami teigiamus pokyčius. Geriausiai atrodė industrinis Dow Jones, kuris sesijos pabaigoje rodė didesnį nei 0,4% prieaugį. S&P 500 ir Nasdaq demonstravo kiek nuosaikesnį augimą. Investuotojai palankiai vertino JAV ir Meksikos derybas dėl NAFTA sutarties bei pasirodžiusius pranešimus, jog atvyksta Kinijos delegacija, su kuria taip pat bus kalbama ir ieškoma sąlyčio taškų įtemptuose prekybos santykiuose. Pasak Wall Street Journal, Kinija ir JAV tikisi, jog nesutarimai dėl prekybos bus išspręsti iki lapkričio mėnesio, kuomet JAV vyks vidurio kadencijos rinkimai. Tiesa, jau šią savaitę įsigalios papildomi 25% tarifai prekėms iš Kinijos, kurių vertė siekia apie 16 mlrd. USD. Prieš jiems įsigaliojant, rugpjūčio 21 – 22 dienomis, Vašingtone viešės ir Kinijos atstovai. Šiandien situacija rinkose taip pat tikrai nebloga. Daugelis akcijų priešprekybinėje sesijoje brangsta. Tarp jų itin išsiskiria stipriai šoktelėjusios gėrimų įrangos gamintojos SodaStream Interantional (SODA) akcijos. Gėrimų rinkos milžinė PesiCo (PEP) paskelbė, jog įsigys šią bendrovę už 3,2 mlrd. USD. Už vieną akcijas bus mokama 144 USD. Penktadienio uždarymo metu SODA akcija kainavo 129,85 USD. PepsiCo finansuos šį sandorį turimomis lėšomis. Tikimasi, kad jis bus užbaigtas kitų metų sausio mėnesį. Svarbių makroekonomikos rodiklių JAV skelbti nenumatyta.

Pagrindiniai Azijos indeksai šiandien nerado bendros krypties, tiesa, vietinių rinkos dalyvių nuotaikos buvo pakankamai pozityvios dėl pasklidusių naujienų apie tolimesnes derybas tarp Kinijos ir JAV. Nikkei 225 krito kiek daugiau nei 0,3%, tuo tarpu Kinijoje vyravo visiškai priešinga situacija. Tiek Honkongo, tiek Šanchajaus indeksai fiksavo didesnius nei 1% prieaugius. Turkijoje šiandien jaučiamos ne pačios pozityviausios nuotaikos. Šalies valiuta dolerio atžvilgiu krenta. Vakar D. Trumpo administracija atmetė Turkijos pasiūlymą dėl įkalinto amerikiečių pastoriaus. Turkija už pastoriaus paleidimą į laisvę paprašė JAV nutraukti tyrimą dėl šalies banko Halkbank veiklos, kuriam gresia baudos dėl pažeistų JAV sankcijų Iranui. Baltųjų Rūmų atstovai aiškiai pasakė, jog nebus pradėtos jokios derybos, kol pastorius A. Brunsonas nebus paleistas į laisvę.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien išties neblogos. Daugelis pagrindinių regiono indeksų nusidažę žaliai. Tarp jų geriausiai atrodo Vokietijos, Prancūzijos akcijos. Tuo tarpu vienintelėje Italijoje kol kas fiksuojamas nedidelis nuosmukis. Svarbių makroekonominių rodiklių Europos valstybėse skelbti nėra numatyta. Šiandien oficialiai baigėsi Graikijos finansinės pagalbos programa. Pagrindinis šalies akcijų indeksas kol kas rodo nemenką prieaugį. Šaliai visgi pavyko išsikapstyti iš gilios krizės, o ekonomika pagaliau pradėjo augti. Tiesa, nerimas tarp Europos Sąjungos narių ties Graikija nesibaigia ir daugiausiai dėmesio dabar krypsta į Italiją. Naujoji šios šalies valdžia šį rudenį tvirtins valstybės biudžetą, kuriame turėtų būti numatyta nemaža dalis ir skambiems rinkiminiams pažadams įvykdyti. Tarp pavienių bendrovių stiproku pigimu išsiskiria Jungtinės Karalystės programinės įrangos gamintoja Sage. Vokietijos bankas pablogino savo rekomendaciją šios kompanijos atžvilgiu iš „laikyti“ į „parduoti“. Banko analitikai atkreipė dėmesį į augančią konkurenciją. Dar stipriau pinga prabangių prekių gamintojos Mulberry akcijos. Kompanija pranešė, jog visų šių metų pardavimai bus mažesni nei tikėtasi anksčiau, taip pat labiau augs išlaidos.

Naftos kaina nerodo didelių pokyčių. Brent tipo naftos kaina brangsta ir laikosi aukščiau 72 USD už barelį ribos, tuo tarpu WTI naftos barelis kainuoja kiek daugiau nei 65 USD. Penktadienį paskelbta, jog aktyvių naftos platformų skaičius JAV per praėjusią savaitę nepasikeitė ir siekė 869 vnt. Palyginimui prieš metus buvo fiksuota 763 vnt. aktyvių platformų. D. Trumpo administracija paskelbė, jog naftos rezervų saugojimas ir didinimas nebėra vienas iš JAV vykdomos ekonomikos tikslų. Vienas iš pasiūlymų laisvinti dabartinius automobilių ir sunkvežimių ridų apsiribojimus. Tai gerokai kertasi su ankstesnės valdžios vykdyta politika, kuria buvo siekiama griežtinti apribojimus. Tuo tarpu Irano atstovas vakar vykusiame OPEC susitikime pranešė, jog nei vienai karteliui priklausančiai šaliai negali būti leidžiama perimti kitos kartelio narės naftos gamybos dalį.

Šiandien svarbių makroekonomikos rodiklių skelbti nenumatyta. Taip pat ir rytoj. Savaitės viduryje galėsime įvertinti paskutinio FED susitikimo ataskaitą. Be to, bus skelbiami nenaujų namų pardavimai ir praėjusios savaitės JAV naftos atsargos. Ketvirtadienį pasirodys išankstiniai JAV, euro zonos, Vokietijos ir Prancūzijos paslaugų ir gamybos sektorių indeksai. Taip pat bus paviešinta ir paskutinio ECB susitikimo ataskaita. JAV standartiškai bus skelbiamas bedarbių paraiškų skaičius. Galiausiai savaitės pabaigoje sužinosime JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų duomenis.

 
Dar nėra komentarų