Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-08-06 10:27 Komentarai: (0)
Europos bei Amerikos rinkos penktadienį pasižymėjo ramiomis prekybomis, o nelikvidžių sesijų metu dauguma regionų indeksų užfiksavo augimus. Vokietijos DAX stiebėsi +0,55 proc., Britanijos FTSE 100 +1,10 proc., Stoxx Europe 600 +0,65 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai +0,54 ir +0,46 proc.

Iki penktadienio praėjusio ketvirčio rezultatus buvo paskelbę 70 proc. Stoxx Europe 600 indekso kompanijų. Pardavimų rezultatai tarp paskelbtų kompanijų lūkesčius viršijo vidutiniškai 0,8 proc., o pelno – +1,14 proc. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, rezultatus paskelbusių Europos kompanijų pajamų augimas sudarė 5,8 proc., o pelnai stiebėsi +4,72 proc. Didžiausią pardavimų augimą (+27,7 proc.) kuris lūkesčius pranoko 7,2 proc., praėjusį ketvirtį fiksavo regiono naftininkų kompanijos, kurių pelnai per analizuojamą laikotarpį augo 46,95 proc., tačiau 3,6 proc. buvo mažesni už prognozes. Kasdieninių paslaugų kompanijos užfiksavo beveik 5 proc. pardavimų augimą, kuris atitiko prognozes, tačiau pelnai per aptariamą laikotarpį tarp šių kompanijų traukėsi beveik 2 proc. Nepaisant to, pelnai nudžiugino analitikus, kurie tikėjosi trečdaliu prastesnių šio sektoriaus kompanijų rezultatų. Europos finansų sektoriaus kompanijų pardavimai praėjusį ketvirtį traukėsi 1 proc., tačiau atitiko rinkos lūkesčius, o daugiau nei 7,7 proc. augę pelnai prognozes viršijo beveik 7 proc. Vienais iš prasčiausių rezultatų praėjusį ketvirtį pasižymėjo regiono sveikatos apsaugos sektoriaus kompanijos: nors stabiliame lygyje lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai išsilaikę pardavimai ir atitiko analitikų lūkesčius, sektoriaus kompanijų pelnai praėjusį ketvirtį krito 4,7 proc. ir daugiau nei 5,2 proc. prasilenkė su prognozėmis.

Ženkliai geresnė situacija klostėsi Amerikoje. Iki praėjusios savaitės galo rezultatus buvo paskelbę 4 iš 5 S&P 500 indekso kompanijų, kurių pardavimų augimas praėjusį ketvirtį vidutiniškai buvo lygus 10,2 proc. ir 1,46 proc. pranoko lūkesčius, o bendras pelnų augimas viršijo 27,2 proc., bei buvo daugiau nei 7,3 proc. didesnis už prognozes. Kitaip nei Europoje, tiek pardavimų, tiek pelnų augimai buvo fiksuojami visuose be išimties regiono sektoriuose. Ženkliausiais rezultatų gerėjimais JAV, kaip ir Europoje, galėjo pasigirti naftininkų kompanijos, kurių pardavimai augo daugiau nei penktadaliu ir neženkliai pranoko lūkesčius, o pelnai daugiau nei dvigubai, tačiau vis tiek neatitiko prognozių ir buvo už jas mažesni beveik 7 proc. Žaliavų kompanijos pardavimus didino trečdaliu ir lūkesčius pranoko 2,3 proc., o 58 proc. augę pelnai prognozes viršijo daugiau nei 6,6 proc. Informacinių technologijų kompanijų pardavimai neženkliai pranoko lūkesčius ir augo 17 proc., o pelnai stiebėsi 40 proc. ir buvo 6,7 proc. geresni nei tikėtasi.

Vieningos krypties nerandančioje Azijos rinkose šiandien ryte didieji indeksai buvo linkę fiksuoti kritimus. 08:30 val. Japonijos NIKKEI 225 traukėsi -0,03 proc., Kinijos CSI 300 -0,44 proc., o Pietų Korėjos KOSPI -0,14 proc.

Valiutų rinkos

Penktadienį JAV buvo paskelbta, kad regiono dirbančių pokytis, išskyrus žemės ūkio sektorių liepą augo 157 tūkst., kai tuo tarpu mėnesį prieš tai, patikslintais duomenimis, buvo užfiksuotas 248 tūkst. augimas, o analitikai šį mėnesį tikėjosi išvysti 193 tūkst. siekiantį dirbančiųjų pokytį. Nedarbo lygis JAV tuo tarpu liepą mažėjo nuo 4,0 iki 3,9 proc. bei atitiko analitikų prognozes. EUR/USD po penktadienį po naujienų pasirodymo buvo sustiprėjęs trečdaliu procento, tačiau iki sesijos pabaigos sugrįžo prie silpnėjimo tendencijos, ties kuria penktą sesiją iš eilės laikėsi ir pirmadienio rytą, 08:55 val. kainuodamas 1,1556 (-0,1 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje penktadienį buvo sugeneruota 672 tūkst. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,16 proc., Rygos -0,56 proc., o Talino augo +0,02 proc. Aktyviausiai prekyba vyko „Talinna Kaubamaja Grupp“ pozicijoje, kur akcijos kaina penktadienio sesijos metu traukėsi -0,43 proc. iki 9,16 Eur lygio.

Žemyn sesijos metu judėjusios „Šiaulių banko“ akcijos dienos pabaigoje grįžo į pradžios lygį ir prekybą baigė ties 0,51 Eur kaina. Šiandien bankas skelbs praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus.

Rytoj praėjusio ketvirčio rezultatų bus laukiama iš „Novaturo“, trečiadienį 6 mėnesių atskaitomybę skelbs „Grigeo“, ketvirtadienį – „Tallink Grupp“ bei Estijos statybininkai „Nordecon“ bei „Merko Ehitus“. Iki rytojaus praėjusio mėnesio pardavimus rinkai pristatys „Klaipėdos nafta“ o penktadienį pardavimų rezultatų bus laukiama iš „Vilkyškių pieninės“.
 
Dar nėra komentarų