Nafta gali pabrangti iki 120 dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-07-23 18:21 Komentarai: (0)
Patys drąsiausi analitikai prognozuoja, kad nepaisant pastaruoju metu buvusio naftos kainų kritimo, iki šių metų pabaigos šis energijos išteklius gali pabrangti iki šimto dvidešimties dolerių už barelį.

„Tai kontaktinė rinka. Pasiūla ir paklausa yra arti. Atsižvelgiant į visus veiksnius, jei Jungtinės Amerikos Valstijos iš tikrųjų įvykdys pažadą taikyti sankcijas Irano naftos sektoriui, WTI rūšies naftos kaina gali pakilti iki šimto dvidešimties dolerių“ - tikina pagrindinis Banyan Hill analitikas Matt Badiali.

Pasak Tarptautinės energetikos agentūros, pasaulinė žaliavinės naftos paklausa šiais metais turėtų siekti vidutiniškai 99,1 mln. barelių per dieną, o birželio mėnesio pasiūla sudarė 98,8 mln. barelių per dieną.

Įtampa rinkoje kyla, be kita ko, dėl pilietinio karo Libijoje, Venesuelos bankroto ir dar neišspręsto sankcijų Iranui klausimo. Atmosferą kaitina Amerikos prezidentas Donald Trump, kuris pareiškė, jog Iranas daugiau nedrįstų grasinti Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Pats Iranas jausdamas, kad yra apgaudinėjamas, nes Amerikos traukiasi, jau nemato poreikio, kad reikia laikytis įsipareigojimų dėl urano nesodrinimo.

Praėjusį mėnesį OPEC atstovai kartu su partneriais nusprendė padidinti naftos gavybą milijonu barelių per dieną. Bet pasak ekspertų, to nepakaks norint sumažinti paklausos ir pasiūlos skirtumą.

Tyrimų kompanijos Goehring & Rozencwajg, kuri veikia natūralių žaliavų srityje, atstovas Leigh Goehring teigia, kad planuojamo gavybos padidinimo nepakaks norint patenkinti poreikį, na o pasaulinės naftos atsargos ketvirtą šių metų ketvirtį gali nukristi iki tokio lygio, kas lemtų, jog naftos kaina biržoje jau būtų triženklė.
 
Dar nėra komentarų