Didžiosios Britanijos vyriausybėje – politinė krizė

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2018-07-09 10:18 Komentarai: (0)
Sekmadienį vėlai vakare atsistatydino „Bexit“ sekretorius D. Davis ir vienas jo pavaduotojų S. Baker. Tokį sprendimą D. Davis priėmė dėl premjerės sprendimo vykdyti „minkštąją“ pasitraukimo iš Europos Sąjungos strategiją. Planuojama, kad ES teisės aktai ir toliau bus taikomi visoms prekių grupėms ir žemės ūkio produktams.

Spėjama, kad netrukus atsistatydins dar bent vienas aukštas vyriausybės pareigūnas. Didžiosios Britanijos svaras 8.15 val. Lietuvos laiku JAV dolerio atžvilgiu buvo smuktelėjęs 0,12 proc., iki 1,33 dolerio už svarą. Penktadienį dauguma JAV akcijų indeksų kilo („S&P 500“ +0,85 proc., „Dow Jones“ +0,41 proc.), o doleris euro atžvilgiu susilpnėjo 0,47 proc. (iki 1,175 dolerio už eurą) po JAV darbo rinkos duomenų paskelbimo.

Nors naujų darbo vietų birželį sukurta 18 tūkst. daugiau nei tikėtasi (213 tūkst.), 4,0 proc. nedarbo lygis buvo 0,2 procentinio punkto aukštesnis nei prognozuota. Dolerio kurso smuktelėjimui įtakos turėjo ir kiek vangesnis nei tikėtasi darbo užmokesčio augimas. Prekybos fronte aistros nerimsta – Kinijai paskelbus apie atsakomąsias priemones prieš JAV veiksmus, D. Trumpas pareiškė, kad apmokestins visą kiniškų prekių importą. Europos „Stoxx Europe 600“ akcijų indeksas ūgtelėjo 0,20 procento. Labiausiai brango taip vadinamų „gynybinių“ sektorių (komunalinių paslaugų ir maisto) bendrovių akcijos, kas rodo, kad investuotojai privengia rizikos. Tarp labiausiai nukentėjusių dėl neslūgstančios įtampos tarp JAV ir Kinijos – automobilių pramonės ir kalnakasybos bendrovių akcijos.

Baltijos šalių biržose penktadienio prekyboje dominavo „Tallinna Sadam“. Biržos naujokės akcijomis sudarytas 41 sandoris už 550 tūkst. eurų, kaina pakilo 0,26 proc., iki 1,955 euro už akciją. Antrą vietą pagal apyvarta užėmusios „Merko Ehitus“ akcijų perleista vos už 32,4 tūkst. eurų (kaina nepakito). Jau šią savaitę (ketvirtadienį) trečiojo ketvirčio finansinius rezultatus paskelbs estų mažmenininkė „Tallinna Kaubamaja Grupp“.
 
Dar nėra komentarų