JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-07-02 14:48 Komentarai: (0)
Savaitės pradžia kol kas nežada nieko gero. Investuotojų akiratyje ir vėl naujienos dėl prekybos karo. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas slenka žemyn.



Penktadienį JAV indeksai fiksavo nežymius prieaugius. Tiesa, bendras praėjusios savaitės rezultatas buvo neigiamas visiems pagrindiniais indeksams. Skaičiuojant nuo metų pradžios: Dow Jones smuktelėjo žemyn 1,8%, S&P 500 paaugo 1,7%, o technologijų bendrovių Nasdaq – 8,8%. Šiandien situacija kol kas ženkliai prastesnė nei praėjusios savaitės pabaigoje. JAV akcijos priešprekybinėje sesijoje krenta žemyn. Investuotojai vertina naujas prekybos karo grėsmes. Vakar D. Trumpas Europos Sąjungą nesąžiningos prekybos mastais prilygino Kinijai. Taip pat pranešė, jog į JAV importuojamų automobilių tarifai yra jo pagrindinis koziris prekybos nesutarimuose su Meksika, Europa, Japonija ir Kinija. Pasak Financial Times, ES yra pasiruošusi įvesti papildomus 300 mlrd. USD vertės mokesčius prekėms iš JAV, jeigu D. Trumpas vis dėl to priims sprendimą dėl 20% siekiančio automobilių apmokestinimo. Kita JAV prekybos partnerė Kanada jau vakar pradėjo taikyti apie 12,6 mlrd. USD tarifus įvairiems produktams (nuo pomidorų padažo iki geležies) iš JAV. Tai šios šalies atsakas į JAV papildomai apmokestintą plieną ir aliuminį. Tarp pavienių bendrovių, žinoma, išsiskiria automobilių gamintojai, kurių akcijos pinga. Tiesa, Tesla stiprokai brangsta. Bendrovės vadovas E. Muskas paskelbė, jog per paskutinę praėjusio ketvirčio savaitę buvo pagaminta 7000 vnt. automobilių, iš kurių 5000 Model 3. Tai buvo vienas iš pagrindinių Tesla tikslų, kurį pasiekti pavyko. Šiandien taip pat sužinosime skelbiamą JAV ISM ne gamybos sektoriaus indeksą.

Šios savaitės ir kartu trečiojo šių metų ketvirčio pradžia Azijoje buvo paženklinta išsipardavimu. Daugelis regiono indeksų sesijos pabaigoje fiksavo neigiamus pokyčius. Nikkei 225 krito daugiau nei 2,2%. Dar stipresnis išsipardavimas jautėsi Kinijoje. Šanchajaus indeksas smigo žemyn daugiau nei 2,5% ir dar labiau įsitvirtino meškų rinkos teritorijoje. P. Korėjoje fiksuotas taip pat stiprus nuosmukis, o Honkongo akcijų birža dėl švenčių buvo uždaryta. Tokiam išsipardavimui daugiausiai įtakos turėjo naujienos dėl prekybos nesutarimų. Jau šios savaitės pabaigoje Kinijoje turėtų įsigalioti apie 34 mlrd. USD vertės tarifai įvairioms importuojamoms prekėms iš JAV. Kiek geresnė situacija buvo Australijos ir N. Zelandijos biržose. Šių šalių pagrindiniai indeksai buvo nusidažę raudonai, tačiau rodė nedidelius pokyčius.

Europos rinkose šiandien sunku rasti pozityvo. Pagrindiniai indeksai krenta žemyn. Stipriausias nuosmukis kol kas yra jaučiamas pietinėse Europos valstybėse. Investuotojai vertina galimas JAV tarifų automobiliams pasekmes. Tiesa, Vokietijos automobilių gamintojų akcijos kol kas teigiamoje teritorijoje. BMW pranešė, jog JAV įvedus tarifus bus priversta sumažinti investicijų kiekį šioje šalyje. Jungtinėje Karalystėje buvo praneštas gamybos sektoriaus indeksas. Birželio mėnesį fiksuota nežymiai didesnė plėtra nei buvo tikėtasi. Taip pat, palyginti su geguže, fiksuotas nedidelis augimas. Kiek nustebino Euro zonos nedarbo lygis. Šis rodiklis gegužės mėnesį siekė 8,4% ir buvo 0,1% mažesnis nei prognozuota. Tarp pavienių bendrovių stiprokai brangsta technologijų bendrovės Micro Focus akcijos. Kompanija pranešė, jog parduos vieną iš savo programinės įrangos padalinių SUSE. Jį už apie 2,5 mlrd. USD įsigis Švedijos privataus kapitalo fondas EQT Partners. Taip pat brangsta JK inžinerijos bendrovės Meggit akcijos. Ši pagerino ateinančių ketvirčių finansines prognozes, kurios investuotojus nuteikė optimistiškai .

Naftos kaina šiandien krenta. Kiek nustebino penktadienį paskelbta atnaujinta JAV aktyvių naftos platformų statistika. Per praėjusią savaitę aktyvių platformų skaičius sumažėjo 4 vnt. ir siekė 858 vnt. iš viso. Tiesa, šis rodiklis 102 vnt. didesnis nei prieš metus. Atrodo, kad D. Trumpas spėja dalyvauti visur. JAV prezidentas pranešė, jog paprašė S. Arabijos dar labiau padidinti išgaunamą naftos kiekį. Pasak D. Trumpo, S. Arabijos karalius Salmanas su tuo sutiko. Šiandien pinga daugelis žaliavų. Sidabro kaina krito daugiau nei 1%. Prie to stipriai prisideda brangstantis doleris. DXY indeksas ir vėl priartėjo prie 95 punktų ribos. Kriptovaliutų pasaulyje jaučiamas pagyvėjimas. Per savaitgalį bitkoino kaina pakilo ir laikosi aukščiau 6300 USD ribos. Taip pat padidėjo ir visas kriptovaliutų kapitalizacijos dydis. Jis šiuo metu siekia apie 256 mlrd. USD.

Šiandien bus skelbiamas JAV ISM gamybos sektoriaus indeksas. Rytoj galėsime įvertinti ir pastarosios šalies statybos sektoriaus indeksą. Savaitės viduryje JAV biržos nedirbs dėl švenčių, o JK skelbs paslaugų sektoriaus rodiklį. Ketvirtadienį galėsime įvertinti praėjusio FED susitikimo ataskaitą, naftos atsargas. Taip pat sužinosime bedarbių paraiškų skaičių, ne žemės ūkio darbo vietų pasikeitimą bei šalies ne gamybos sektoriaus indeksą. Galiausiai savaitės pabaigoje bus skelbiami JAV darbo rinkos rodikliai.

 
Dar nėra komentarų