JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-06-18 14:45 Komentarai: (0)
Po praėjusios savaitės įvykių investuotojams šiuo metu didžiausią nerimą kelia dar labiau paaštrėjusi įtampa tarp Kinijos ir JAV. Pastarosios akcijų indeksų ateities sandoriai šiandien krypsta žemyn.



Penktadienį JAV akcijos pigo. Pagrindiniai šalies indeksai užsidarė, fiksuodami neigiamus pokyčius. Investuotojai vertino dar labiau padidėjusią įtampą tarp Vašingtono ir Pekino. D. Trumpas penktadienį įvedė 50 mlrd. USD vertės tarifus prekėms iš Kinijos. Pastaroji paskelbė apie planuojamus atsakomuosius mokesčius, kurie būtų taikomi aukštesnės vertės importo prekėms iš JAV. Jų vertė galėtų siekti apie 34 mlrd. USD, į juos įeitų ir itin svarbios JAV eksporto prekės, tokios kaip sojos pupelės, taip pat viskis bei elektromobiliai. Priešprekybinėje sesijoje kol kas pernelyg gerų nuotaikų nematyti. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai yra nusidažę raudonai ir nežada pozityvios savaitės pradžios. Tarp pavienių bendrovių pastebimos Tesla akcijos. Bendrovės vadovas E. Muskas pasidalino nuotrauka, kurioje matyti naujai paleista Tesla Model 3 gamybos linija. Tai turėtų prisidėti prie numatyto tikslo gaminti 5000 šių automobilių per savaitę. Šiandien svarbių makroekonominių rodiklių JAV skelbti nenumatyta.

Savaitė Azijoje prasidėjo slogiomis nuotaikomis. Investuotojus išgąsdino pastarosiomis dienomis dar labiau paaštrėję prekybos nesutarimai tarp Kinijos ir JAV. Daugelis regiono indeksų sesijos pabaigoje buvo nusidažę raudonai. Jų priešakyje buvo 0,75% nuosmukį fiksavęs Japonijos pagrindinis indeksas Nikkei 225. Nemaloniai nustebino praneštas šalies prekybos balansas, kuris gegužės mėnesį buvo neigiamas. Balanso deficitas siekė apie 0,3 trln. USD. Ekonomistai prognozavo 0,14 trln. USD sieksiantį perviršį. Nors praėjusį mėnesį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šalies eksporto apimtys augo 8,1% ir viršijo prognozes, itin stipriai išaugo importas. Šio apimtys per tą patį laikotarpį didėjo 14% bei ženkliai pranoko lūkesčius. Buvo tikimasi tik 8,2% augimo. Kinijos, Honkongo ir Taivano biržos dėl švenčių šiandien nedirbo.

Europos indeksai šiandien taip pat raudonuoja. Stipriausiai nuosmukis kol kas yra jaučiamas Prancūzijoje ir Vokietijoje. Pastarojoje šalyje paaštrėjo politinė situacija. Valdančioji Vokietijos koalicija sulaukia vis daugiau spaudimo dėl migrantų problemų. Viena iš pagrindinių A. Merkel sąjungininkių partijų Krikščionių socialinė sąjunga šiandien turėtų nuspręsti, ar pritars dabartinei migracijos politikai, kuri, pasak šios partijos, šiuo metu vis dėl to yra per laisva. A. Merkel primygtinai reikalauja, kad Vokietija laikytųsi bendros Europos nutartos politikos migracijos klausimu, tuo tarpu dalis jos sąjungininkų norėtų laikytis griežtesnės politikos. Pasak investicinės bendrovės BK Asset Management analitikų, situacija yra išties labai įtempta ir rinkos dalyviai neatmeta galimybės, kad dabartinė Vokietijos valdžia galėtų subyrėti, o toks įvykis turėtų itin neigiamų pasekmių euro zonai ir euro kursui. Šiandien svarbių makroekonominių rodiklių Europoje skelbti nėra numatyta. Tarp pavienių bendrovių pastebimai atpigusios Jungtinės Karalystės finansų bendrovės Virgin Money akcijos. Pranešta apie šios žinomo verslininko R. Bransono įkurtos įmonės įsigijimą. Kompaniją už 1,7 mlrd. GBP įsigis bankas CYBG. Planuojama, kad sandoris bus baigtas paskutinį šių metų ketvirtį, o

Nafta šiandien stiprokai pinga. WTI tipo žaliavos kaina vienu metu nukrito žemiau psichologiškai svarbios 65 USD už barelį ribos. Penktadienį buvo paskelbta atnaujinta JAV aktyvių naftos platformų statistika. Per praėjusią savaitę aktyvių platformų skaičius padidėjo 1 vnt. ir pasiekė 863 vnt. iš viso. Tai jau dešimta savaitė iš vienuolikos, kuomet gavybos platformų skaičius auga. Pranešta, kad Venesuelos išgaunamos naftos gamybos apimtys gegužės mėnesį dar labiau sumenko ir krito žemiau 1,4 mln. barelių per dieną ribos. Pasak kai kurių analitikų, šios šalies gavybos apimtys šiais metais galėtų kristi iki psichologiškai svarbios 1 mln. barelių per dieną ribos, kuris keltų dar didesnį spaudimą ir taip šiuo metu jautriai pasaulinei naftos rinkai. Bloomberg paskelbė, jog OPEC naftos gamybos kvotos galėtų būti padidintos 300 - 600 tūkst. barelių per dieną. Tiesa, Iranas, kuris taip pat priklauso OPEC karteliui, vakar pranešė, jog yra prieš bet kokį gamybos apimčių didinimą. Sidabro ir aukso ateities sandoriai šiandien kiek atšoko po itin stipraus kritimo penktadienį. Praeitos savaitės pabaigoje pigo daugelis žaliavų, o prie to labiausiai prisidėjo smarkiai brangęs doleris.

Šiandien svarbių makroekonominių rodiklių skelbti nenumatyta. Rytoj JAV bus pranešti NT rinkos rodikliai. Savaitės viduryje Portugalijoje vyks didžiųjų centrinių bankų vadovų susitikimas. JAV taip pat bus paskelbti nenaujų namų pardavimai ir naftos atsargos. Ketvirtadienį daugiausiai dėmesio sulauks Jungtinės Karalystės ir Šveicarijos centriniai bankai, kurie spręs dėl palūkanų didinimo. Taip pat prasidės keletą dienų truksiantis OPEC susitikimas. JAV skelbs Filadelfijos gamybos sektoriaus indeksą ir bedarbių paraiškas. Savaitės pabaigoje bus paviešinti išankstiniai euro zonos ir didžiųjų regiono valstybių gamybos bei paslaugų sektorių indeksai.

 
Dar nėra komentarų