Iranas gali blokuoti OPEC susitarimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-06-18 14:43 Komentarai: (0)
Iranas teigia, kad turi Irako ir Venesuelos palaikymą tam, kad vetuoti bet kokį pasiūlymą padidinti naftos gamybą, dėl kurio bus balsuojama būsimame OPEC kartelio susitikime.

Pasiūlymą šiuo klausimu (padidinimas nuo 300 iki 600 tūkstančių barelių per dieną) nori pateikti Saudo Arabija, kuri yra didžiausia pasaulyje naftos tiekėja, bei Rusija, kuri yra didžiausia šios žaliavos tiekėja už OPEC ribų.

„Jei Saudo Arabijos Karalystė ir Rusija norės padidinti gavybą, tai reikės visiško vieningumo“ - sakė Irano atstovas OPEC Hossein Kazempour Ardebili.

Naftos kartelio atstovų susitikimas numatytas artimiausią trečiadienį ir ketvirtadienį Vienoje.

Faktinis OPEC statutas iš tiesų suteikia kiekvienam nariui teisę blokuoti bet kokią sutartį, kaip numatyta straipsnyje 11 C, kurio formuluotė skamba taip: Kiekviena valstybė narė turi vieną balsą. Visi sprendimai konferencijoje, išskyrus procedūrinius reikalus, reikalauja vieningo visų narių sutikimo.

Tačiau Saudo Arabija turi galimybę išvengti veto. Visų pirma, ji gali blokuoti bet kokį oficialų OPEC pranešimą. Tada Saudo Arabija gali surinkti grupės rėmėjų koaliciją ir paskelbti savo pareiškimą, kuriame galima išdėstyti naują gavybos politiką.

Toks precedentas įvyko beveik lygiai prieš aštuoniolika metų, kai Iranas atmetė Saudo Arabijos remiamą planą padidinti gavybą. Tuomet aštuonios šalys prisijungė prie Saudo Arabijos, todėl buvo paskelbtas OPEC9 pranešimas, į kurį nebuvo įtrauktas Iranas ir Irakas.

Tačiau šįkart Saudo Arabijos atstovai gali nepasirinkti tokios galimybės. Nes jų iniciatyvos dabar nepalaiko tradiciniai sąjungininkai Kuveitas ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Tad gali ir nebūti jokio pranešimo, kaip tai nutiko 2011 metais, kuomet Saudo Arabijos naftos ministras Ali Al-Naimi pasitraukė iš susitikimo, sakydamas, kad grupė surengė vieną iš blogiausių susitikimų, kurie kada nors vyko. Per kelias valandas Saudo Arabija vienašališkai nustatė savo politiką.

Kitas variantas, jog Saudo Arabija gali susitaikyti su tuo, kad nebus pritarta jos pasiūlymui didinti gavybą, bet tuo pačiu ji gali pradėti kvestionuoti gamybos kvotų kiekį.
 
Dar nėra komentarų