Dvidešimties procentų tikimybė, jog italai sukels euro žlugimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-06-11 17:27 Komentarai: (0)
Politinis paralyžius gali būti tas veiksnys, kuris užkirs kelią Italijos pasitraukimui iš euro zonos, kas be jokios abejonės lemtų šio projekto žlugimą, tikina Citigroup banko atstovas Willem Buiter.

Po pusantros savaitės po to, kai Giuseppe Contego perėmė premjero postą, Italijos dešimties metų trukmės valstybinių obligacijų pajamingumas išliko virš trijų procentų. Populistinė koalicija ne tiek lemtų Italijos pasitraukimą iš euro zonos, o kiek jos iškritimą iš jos, perspėja Willem Buiter.

„Tai nėra mano bazinis scenarijus, tačiau manau, kad egzistuoja dvidešimties procentų tikimybė, kad Italija išstos iš euro zonos, kas kelia grėsmę, jog žlugs visas bendros valiutos projektas. Tarp Italijos ir Amerikos vyksta kova dėl to, kurių fiskalinės politikos planai pasirodys beprotiškiausi pasaulyje“ - tikino banko atstovas.

Penkių žvaigždžių ir Lygos judėjimo koalicijos sukūrimas jau sukėlė įtampą santykiuose su Europos Sąjunga. Tačiau naujoji vyriausybė nepriims savanoriško sprendimo palikti pinigų sąjungą ir nenuspręs dėl referendumo šiuo klausimu, prognozuoja Willem Buiter.

„Taip tikiuosi, ir tokie yra mano lūkesčiai, kad mus išgelbės politinis paralyžius. Ši vyriausybė yra giliai susiskaldžiusi, parlamento viršuje nėra daugumos, o apačioje - tik nedidelė dauguma. Politinis paralyžius yra puikus dalykas, kuris neleidžia įvykti daugybei fatalinių dalykų“ - teigė Citigroup banko atstovas.

Nors jis mano, kad naujoji italų vyriausybė yra neatsakinga, bet anot jo, italai yra finansiniai konservatoriai. Privatus sektorius turi daug sutaupytų lėšų, išskiriančių Italiją iš kitų šalių esančių euro zonos pakraščiuose. Tuo pačiu metu sutaupytos lėšos daugiausia yra išreikštos eurais, o perėjimo prie liros atveju jos būtų konvertuojamos, o tai reikštų, jog per pirmą liros funkcionavimo dieną jos nuvertėtų apie trisdešimt procentų.

„Italai nenori tokio scenarijaus“ - pabrėžė Willem Buiter.
 
Dar nėra komentarų