JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-06-05 14:45 Komentarai: (0)
Technologijų bendrovių indeksas Nasdaq vakar pasiekęs rekordines aukštumas kyla į viršų ir šiandien. Atrodo, kad investuotojai yra pasirengę dar vienai pozityviai sesijai.



Savaitės pradžia JAV buvo labai nebloga. Pagrindiniai indeksai kilo į viršų. Jų priešakyje atsidūrė stipriausiai brangusios kasdienio vartojimo prekių ir technologijų sektoriaus bendrovės. Nasdaq fiksavo beveik 0,7% prieaugį ir užsidarė rekordinėse aukštumose. Iš mažesnės kapitalizacijos įmonių sudarytas Russell 2000 taip pat kilo į viršų ir sesiją dar kartą pabaigė aukščiausiame taške istorijoje. Vakar ir vėl stipriai brango Twitter akcijos. Vakare buvo paskelbta, kad ši bendrovė bus įtraukta į S&P 500 indeksą ir ten pakeis kompaniją Monsanto, kurią, kaip neseniai buvo skelbta, įsigis Vokietijos Bayer. Twitter akcijos šiais metais yra pabrangusios jau 58%, o priešprekybinėje sesijoje ir toliau brangsta. Tuo tarpu Netflix buvo įtraukta į S&P 100 sąrašą. Didesnis aktyvumas yra jaučiamas ir tarp Starbucks investuotojų. Bendrovės vadovas H. Schultzas pranešė apie pasitraukimą iš užimamos pozicijos. H. Schultzas buvo vienas pagrindinių Starbucks sėkmės faktorių, lėmusių vietinio Sietlo kavinių tinklo transformaciją į milžinišką pasaulinę gigantę. Stipriai pabrangusios farmacininkės Mylan akcijos. JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino šios bendrovės sukurtą vaistą. Panašaus tipo medikamento, priklausančio kitai farmacijos bendrovei Amgen, pardavimai praėjusiais metais siekė 4,53 mlrd. USD, tad investuotojai gerų rezultatų tikisi ir iš Mylan. Šiandien taip pat bus paskelbtas ISM ne gamybos sektoriaus gegužės mėnesio indeksas.

Azijos investuotojų nuotaikos, kaip jau tapo įprasta, šiandien buvo permainingos. Pagrindiniai indeksai nerado bendros krypties. Japonijos Nikkei 225 pasistiebė į viršų beveik 0,3%. Geriausiai atrodė šalies technologijų sektoriaus atstovės. Indijos, Malaizijos ir Australijos indeksai fiksavo neigiamus pokyčius. Pastarosios šalies centrinis bankas šiandien sprendė dėl palūkanų didinimo. Kaip ir tikėtasi, jos nebuvo pakeltos ir išlikto 1,5% lygyje. Nors banko atstovai akcentavo pasaulio ekonomikos atsigavimą ir augimą, pasak jų, infliacija, neskaitant kai kurių valstybių ekonomikų, vis dar auga per lėtai. Kinijos indeksai sesijos pabaigoje buvo nusidažę žaliai. Investuotojų nenuvylė paskelbtas šalies gegužės mėnesio paslaugų sektoriaus indeksas, kuris atitiko išankstines prognozes ir išliko toks pats kaip ir balandį (52,9 punkto).

Europos akcijos šiandien daugiausiai krypsta į viršų. Tiesa, vienintelis Jungtinės Karalystės FTSE 100 kol kas neigiamoje zonoje. Geriausiai ir Europoje atrodo technologijų bendrovės, iš kurių sudarytas indeksas Europe 600 Technology šiandien pasiekė pastarųjų 17 metų aukštumas. Taip pat buvo paskelbtas JK gegužės mėnesio paslaugų sektoriaus indeksas. Jis siekė 54 punktų ribą ir viršijo analitikų prognozes. Po paskelbimo į viršų šoktelėjo svaras. Tai geriausias rezultatas per paskutinius tris mėnesius, tiesa, rodiklis dėl Brexit neaiškumų vis dar pakankamai žemas, žvelgiant į istorinius duomenis. Šalies bendrovėms sunku rasti naujas verslo galimybes plėtrai, kai kol kas neaiškios JK išstojimo iš ES sąlygos. Daug dėmesio sulaukė Royal Bank of Scotland bankas, kurio akcijos stiprokai krenta. JK pranešė, kad pardavė dalį savo turimų banko akcijų už 2,71 GBP vienai akcijai, t.y. 3,5% pigiau nei vakar dienos uždarymo kaina, kuri siekė 2,8 GBP. Sandorio vertė 2,51 mlrd. GBP. JK mokesčių mokėtojai per praėjusią krizę, gelbėdami šį bankrutuojantį banką, sumokėjo 5 GBP už akciją.

Nafta ir toliau pinga. WTI tipo naftos kaina nukrito žemiau 65 USD už barelį. Investuotojai šiandien laukia Amerikos degalų instituto prognozės dėl praėjusios savaitės JAV atsargų kiekio. Rytoj pasirodys oficiali statistika. Praėjusį ketvirtadienį skelbtos naftos atsargos per gegužės 21 – 27 d. savaitę sumažėjo net 3,4 mln. barelių. Tarp apribotos rizikos kapitalo fondų daugėja tokių, kurie yra atidarę trumpąsias naftos pozicijas. Pasak JAV žaliavų ateities sandorių prekybos komisijos skelbiamos ataskaitos, trumpųjų naftos WTI ateities sandorių pozicijų kiekis per paskutinę ataskaitinę savaitę išaugo iki 50 669 kontraktų, t.y. didžiausias kiekis nuo lapkričio mėnesio. Atitinkamai sumažėjo ir ilgųjų pozicijų kiekis, kuris nukrito iki 374 904 ir atsidūrė žemiausiame lygyje nuo praėjusių metų spalio.

Šiandien bus paskelbtas JAV ne gamybos sektoriaus indeksas. Rytoj galėsime įvertinti JAV naftos atsargas. Ketvirtadienį standartiškai bus paskelbtos JAV bedarbių paraiškos. Savaitės pabaigoje svarbių makroekonominių rodiklių kol kas skelbti nenumatyta.

 
Dar nėra komentarų