JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-04-26 13:22 Komentarai: (0)
Investuotojai laukia ECB sprendimo dėl palūkanų didinimo, o JAV akcijų indeksų ateities sandoriai ir šiandien nerodo didelių pokyčių.



Vakar prekyba JAV vyko permainingai. Pagrindiniai indeksai nerado bendros krypties, o sesijos metu buvo jaučiamas didelis kintamumas. S&P 500 ir Dow Jones fiksavo nedidelius prieaugius, o Nasdaq jau penktą kartą iš eilės sesijos pabaigoje buvo nusidažęs raudonai. Investuotojai palankiai įvertino Boeing paskelbtus rezultatus. Bendrovė per pirmąjį metų ketvirtį gerino rezultatus ir uždirbo 22,23 mlrd. USD pajamų. Boeing pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė net 3,64 USD, kuomet analitikai prognozavo tik 2,58 USD. Kompanija taip pat pagerino likusio šių metų laikotarpio prognozes. Tuo tarpu General Electric investuotojai vakar skaičiavo nuostolius. Bendrovės Moody‘s vakar paskelbta nuomonė dėl General Electric perspektyvų buvo neigiama, tad taip pat galima tikėtis, kad Moody‘s galėtų pabloginti ir patį GE reitingą. Tam daugiausiai įtakos padarė besitęsiantys skandalai dėl galimai neteisingai vestos apskaitos ir itin suprastėjusi finansinė situacija. Šiandienos priešprekybinėje sesijoje stipriai pabrangusios Facebook akcijos. Bendrovės paskelbti rezultatai buvo sutikti labai palankiai. Pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 1,69 USD ir gerokai viršijo analitikų prognozuotą 1,36 USD ribą. Pajamos siekė 11,97 mlrd. USD. Facebook taip pat pranešė, kad turi apie 2,2 mlrd. aktyvių vartotojų. Šiandien sužinosime kovo mėnesio JAV ilgalaikio vartojimo prekių užsakymus, taip pat praėjusios savaitės bedarbių paraiškas. Savo rezultatus skelbs labai daug įmonių, didžiausios tarp jų: Microsoft, Amazon, Intel, Starbucks.

Azijos investuotojų nuotaikos šiandien išsiskyrė. Kinijoje ir vėl fiksuotas nemenkas nuosmukis, o Nikkei 225 į viršų pasistiebė beveik 0,5%. Japonijos centrinis bankas šiandien naktį spręs dėl palūkanų normos didinimo, tiesa, analitikai nesitiki, kad ji galėtų būti pakelta. Kinijoje šiandien ir toliau pigo šalies technologijų bendrovių akcijos. Nors vakar pasirodė pranešimai, kad Kinijos valdžia planuoja lengvinti mokesčių naštą, kuri turėtų padėti technologijų, startuolių ir kitų įmonių veiklos plėtrai, investuotojai vis dar su nerimu laukia tolimesnių veiksmų iš JAV. Kiek anksčiau JAV įvedė veiklos apribojimus Kinijos telekomunikacijų bendrovei ZTE, tad baiminamasi, kad tokios sankcijos nebūtų pritaikytos ir kitoms šalies kompanijoms. Visai kitokia situacija buvo P. Korėjos akcijų rinkose. Pagrindinis šalies indeksas Kospi šoktelėjo į viršų daugiau nei 1,1 %. Prie to labiausiai prisidėjo stipriai brangusios Samsung akcijos. Didžiausia pasaulyje išmaniųjų telefonų gamintoja pranešė, kad pirmojo ketvirčio pelnas, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, išaugo net 52% ir siekė apie 10,8 mlrd. USD. Itin stipriai didėjo bendrovės gaminamų mikroprocesorių paklausa.

Europos akcijos kol kas nerodo didelių pokyčių. Pagrindiniai indeksai nėra pernelyg nutolę nuo vakarykštės užsidarymo ribos. Investuotojai laukia ECB sprendimo dėl palūkanų normos didinimo. Tiesa, net neabejojama, kad palūkanos ir šį kartą nebus pakeltos. Bet kokiu atveju bus svarbu išgirsti komentarus apie tolimesnius ECB veiksmus dėl kiekybinio skatinimo programos ir M. Draghi nuomonę apie regiono ekonomikos perspektyvas. HSBC banko analitikai prognozuoja, kad ECB išlaikys savo dabartinę poziciją ir M. Draghi stengsis kalbėti kuo atsargiau. To priežastis – neseniai pasirodę kiek silpnesni nei tikėtasi regiono makroekonominiai rodikliai, kurie signalizuoja apie besikeičiančias ekonomikos sąlygas. Tarp pavienių bendrovių didesnis aktyvumas jaučiamas, prekiaujant Europos bankų akcijomis. Nemažai jų paskelbė savo pirmojo ketvirčio rezultatus. Daugelio bankų pranešti rezultatai visgi nepateisino lūkesčių. Vokietijos Deutsche banko pelnas pirmąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, susitraukė 79% ir siekė 120 mln. EUR. Taip pat 5% krito ir pajamos, kurios siekė 7 mlrd. EUR. Bankas pranešė, jog stipriai mažins JAV ir Azijos investicinės bankininkystės padalinių darbuotojų skaičių ir koncentruosis į veiklą Europoje. Tuo tarpu didžiausias Norvegijos bankas DNB paskelbė, kad per minėtą laikotarpį uždirbo 26% daugiau pelno, t.y. 5,53 mlrd. NOK (apie 683 mln. EUR). Pajamos išaugo iki 9 mlrd. NOK. Tam daugiausiai įtakos padarė stiprėjusi pačios Norvegijos ekonomika, kuri skatino skolinimąsi.

Nafta šiandien nestipriai, bet kopia į viršų. WTI tipo naftos kaina pataruoju metu laikosi aukščiau 68 USD už barelį ribos. Vakar pranešta, jog praėjusios savaitės JAV atsargų kiekis padidėjo net 2,2 mln. barelių. Amerikos degalų institutas prognozavo 1,09 mln. barelių padidėjimą, tuo tarpu kiti analitikai tikėjosi 1,6 mln. sumažėjusių atsargų. Rinkoje vis dar jaučiama įtampa dėl galimų JAV sankcijų Iranui, kurios neabejotinai galėtų paveikti naftos srautus Vidurio ir Artimuosiuose rytuose. Iranas yra antras didžiausias OPEC narys pagal išgaunamą naftos kiekį.

Šiandien bus įdomu įvertinti JAV skelbiamus ilgalaikio vartojimo prekių užsakymus ir bedarbių paraiškas. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Japonijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų didinimo. Rytoj sužinosime JK ir JAV naujausius BVP rodiklius, o pastaroji dar paskelbs ir patikslintą Mičigano universiteto rengiamą vartotojų pasitikėjimo indeksą bei vieną iš šalies darbo rinkos rodiklių.

 
Dar nėra komentarų