JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-04-25 14:48 Komentarai: (0)
Vakarykščio nuosmukio atgarsiai jaučiami ir šiandien. JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas raudonuoja, tačiau itin daug įmonių šiandien skelbia pirmojo ketvirčio rezultatus, kurie viską gali pakreipti kita linkme.



Vakar JAV indeksai itin smarkiai krito. Dow Jones fiksavo daugiau 1,7% nuosmukį. 8 iš 11 S&P 500 indekso sektorių buvo nusidažę raudonai. Prie tokio kritimo labiausiai prisidėjo investuotojus išgąsdinęs ir virš simbolinės 3% ribos pakilęs JAV 10 metų obligacijų pajamingumas. Augantis šių skolos vertybinių popierių pajamingumas atitinkamai didina ir jų patrauklumą, tad investuotojai mieliau renkasi šią, mažiau nei įmonių akcijos rizikingą, turto klasę. Obligacijų pajamingumų didėjimą lėmė išaugę nuogąstavimai dėl kylančios infliacijos, kurios spartesnis augimas galėtų priversti ir FED greitesniu tempu didinti palūkanų normas, o tai atsilieptų įmonių skolinimosi išlaidas. Šiandien tarp pavienių bendrovių priešprekybinėje sesijoje labiau pastebimos Twitter ir Boeing akcijos. Socialinis tinklas Twitter paskelbė, kad pirmojo šių metų ketvirčio pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 0,16 USD. Tai gerokai viršijo analitikų lūkesčius, kurie tikėjosi tik 0,12 USD. Twitter akcijos kol kas labai stipriai pabrangusios. Boeing savo rezultatus taip pat paviešins dar prieš prasidedant reguliarioms prekyboms valandoms. Tuo tarpu tokios įmonės kaip Facebook, Paypal, Ford, Visa savo pirmo ketvirčio finansines ataskaitas skelbs biržoms jau užsidarius. Iš makroekonominių rodiklių šiandien sužinosime praėjusios savaitės JAV naftos atsargas.

Azijos investuotojų nuotaikas paveikė vakarykštis kolegų iš JAV išsipardavimas. Daugelis pagrindinių regiono indeksų buvo nusidažę raudonai. Nikkei 225 krito beveik 0,3%, Kinijoje fiksuotas kiek didesnis nuosmukis. Australijos ir N. Zelandijos biržos šiandien buvo uždarytos. Labiausiai pigo regiono technologijų bendrovės, taip pat mikroprocesorių gamintojos. Bendrovės, kurios gamina ir tiekia šias labai svarbias išmaniųjų telefonų dalis, pastaruoju metu yra išreiškusios daug susirūpinimo dėl trumpuoju laikotarpiu mažėjančios telefonų paklausos, kuri atitinkamai atsiliepia ir jų rezultatams. Prie spaudimo prisideda ir JAV sankcijos Kinijos telekomunikacijų milžinei ZTE. Analitikai mano, kad JAV gali neapsiriboti tik šia įmone bei įvesti ir taikyti sankcijas kitoms Kinijos technologijų bei interneto bendrovėms, kurios vykdo veiklą JAV.

Europos akcijos šiandien taip pat pinga. Vokietijoje kol kas jaučiamas stipriausias nuosmukis, pagrindinis šalies indeksas DAX kol kas laikosi žemiau 1,5% nuo vakar užsidarymo ribos. Europos investuotojai taip pat vertina išaugusių JAV obligacijų pajamingumą ir patrauklumą. Kol kas labiausiai nuosmukis yra jaučiamas tarp žaliavų, sunkiosios pramonės bei technologijų sektorių bendrovių akcijų. Šiandien Europoje nebus skelbiami svarbesni makroekonominiai rodikliai, o jau rytoj ECB spręs dėl palūkanų normos didinimo, tiesa, net neabejojama, kad sprendimas pakelti palūkanas nebus priimtas. Bet kokiu atveju bus svarbu išgirsti komentarus apie tolimesnius ECB veiksmus dėl kiekybinio skatinimo programos ir M. Draghi nuomonę apie regiono ekonomikos perspektyvas. Tarp pavienių bendrovių išsiskiria stipriai pabrangusios Credit Suisse akcijos. Šveicarijos bankas pranešė, kad per pirmą šių metų ketvirtį pelnas, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, išaugo 16% ir siekė 694 mln. CHF. Šio laikotarpio pajamos siekė 5,53 mlrd. CHF ir viršijo analitikų lūkesčius. Tokia puiki metų pradžia labai gerai nuteikia investuotojus, nes pastarieji trys metai bankui buvo nuostolingi. Investicinis bankas Morgan Stanley taip pat palankiai atsiliepė apie Credit Suisse rezultatus bei išskyrė turto valdymo skyrių, kurio rezultatai pirmąjį ketvirtį buvo įspūdingi ir augo 45% tempu, palyginti su laikotarpiu 2017 m.

Naftos kaina šiandien yra nežymiai pakitusi. Tiesa, vakarykštis akcijų išsipardavimas žemyn spaudė ir šios žaliavos kainą. Vakar Amerikos degalų institutas pasidalino savo prognoze dėl praėjusios savaitės JAV naftos atsargų. Prognozuojama, kad jos bus išaugusios 1,09 mln. barelių. Tuo tarpu kiti analitikai tikisi 1,6 mln. barelių sumažėjimo. 17 val. Lietuvos laiku sužinosime ir oficialią statistiką. Aukso ateities sandorių kaina šiandien leidžiasi žemyn. Pasak Pasaulio aukso tarybos išplatintos analizės, trumpuoju laikotarpiu auksas daugiausiai priklauso nuo dolerio stiprumo ir bazinės palūkanų normos. Tačiau tai pat pastebima, kad žvelgiant į ilgesnę perspektyvą dolerio kursas yra žymiai stipresnis indikatorius tolimesnei aukso kainai. Tęsiasi aliuminio kainų nuosmukis. Šią savaitę pasirodę pranešimai, kad JAV visgi gali netaikyti sankcijų vienai iš didžiausių aliuminio gamintojų Rusal, spaudžia šio metalo kainas žemyn. Tiesa, sankcijos būtų panaikintos su sąlyga, kad dabartinis Rusal valdybos pirmininkas O. Deripaska atsistatydintų.

Šiandien sužinosime JAV naftos atsargas. Rytoj dėmesio daugiausiai sulauks ECB, kuris svarstys palūkanų didinimą. Taip pat bus įdomu įvertinti JAV skelbiamus ilgalaikio vartojimo prekių užsakymus ir bedarbių paraiškas. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį Japonijos centrinis bankas spręs dėl palūkanų didinimo. Galiausiai savaitės pabaigoje sužinosime JK ir JAV naujausius BVP rodiklius, o pastaroji dar paskelbs ir patikslintą Mičigano universiteto rengiamą vartotojų pasitikėjimo indeksą bei vieną iš šalies darbo rinkos rodiklių.

 
Dar nėra komentarų