JAV prezidentas švelnina poziciją dėl tarptautinės prekybos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2018-04-13 09:58 Komentarai: (0)
D. Trumpas svarsto apie prisijungimą prie Ramiojo vandenyno prekybos susitarimo – apie šią galimybę jis pranešė JAV įstatymų leidėjams. Susitarimo sudaryti buvo nuspręsta iškart po rinkimų, nors tuo metu jau buvo baigtos ilgus metus trukusios derybos dėl sutarties detalių.

Be to, D. Trumpas vakar pozityviai atsiliepė ir apie galimybę dėl prekybinių nesutarimų pasiekti kompromisą su Kinija. Investuotojai šias žinias įvertino itin palankiai – vakar pakilo beveik visi JAV akcijų indeksai („S&P 500“ +0,83 proc., „Dow Jones“ +1,21 proc., NASDAQ +1,01 procento). „Black Rock“ rezultatams viršijus analitikų prognozes, labiausiai brango finansų sektoriaus bendrovių akcijos. JAV doleris euro atžvilgiu sustiprėjo 0,32 proc., iki 1,233 dolerio už eurą.

JAV prezidentas nuosaikesnį toną pasirinko ir kitų klausimu – dieną prieš tai pagrasinęs Sirijai raketų smūgiu, vakar per „Twitter“ D. Trumpas pareiškė, kad tai „gali įvykti greitai, arba visai negreitai“. Augant įtampai Artimųjų rytų regione tris prekybos sesijas iš eilės trukęs naftos kainos augimas stabtelėjo – „Brent“ tipo naftos kaina nusistovėjo ties 72 JAV dolerių už barelį riba.

Europos akcijų biržose vakar irgi vyravo pozityvios nuotaikos („Stoxx Europe 600“ -0,70 proc.), nors ekonominiai regiono duomenys ir toliau nedžiugina. Paskelbta, kad vasarį pramonės produkcija, palyginti su sausiu, sumažėjo 0,8 proc. (tikėtasi 0,1 proc. augimo). Šiandien bus skelbiami patikslinti kovo mėn. Vokietijos ir Ispanijos infliacijos duomenys.

Optimizmas Vakarų Europoje persimetė ir į Baltijos akcijų biržas (OMXV +0,75 proc., OMXT +0,53 proc., OMXR +0,38 procento). Aktyviausiai prekiauta Šiaulių banko akcijomis (282 sandoriai už 431,8 tūkst. eurų), kurios buvo ir labiausiai brangusios – kaina pakilo 3,70 proc. (kaina apskaičiuota atsižvelgiant į nemokamų akcijų padalinimą). Vakar buvo pirmoji diena, kuomet investuotojams nebepriklausė teisė į dividendus ir 20 proc. nemokamų akcijų.

„Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijos paskutinę dieną prieš rezultatų skelbimą pabrango dar 0,83 proc., iki 9,74 euro už akciją. Jau pasibaigus prekybos sesijai estų mažmenininkė paskelbė, kad pirmąjį š. m. ketvirtį gavo 5,9 proc. daugiau pajamų nei per 2017 m. atitinkamą laikotarpį, o pelnas prieš mokesčius (6,1 mln. eurų) sumažėjo 0,5 procento.
 
Dar nėra komentarų