JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-04-12 15:13 Komentarai: (0)
Dėl pasaulyje paaštrėjusios geopolitinės situacijos rinkose vis dar tvyro didesnė įtampa. Tiesa, šiandien JAV akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas yra pakilę į viršų.



Vakar prekyba JAV vyko permainingai, tačiau sesijos pabaigoje viršų vis dėl to paėmė meškos ir pagrindiniai šalies akcijų indeksai fiksavo neigiamus pokyčius. 9 iš 11 S&P 500 sektorių buvo nusidažę raudonai, labiausiai atpigo telekomunikacijų ir finansų sektoriaus bendrovių akcijos. Geopolitinė įtampa dėl konflikto Sirijoje vis dar tvyro ore. JAV tebesvarsto apie karinės galios panaudojimą šioje šalyje. Pasak Baltųjų Rūmų, konkretus sprendimas dar nėra priimtinas, nors D. Trumpas vakar liepė Rusijai, kuri stojo Sirijos pusės, būti pasiruošus. Rusija savo ruožtu atsakė, jog yra pasirengusi numušti visas JAV raketas, paleistas į Sirijos teritoriją. Šiandien numatytas JAV nacionalinio saugumo tarybos posėdis. Tikimasi išgirsti sprendimą dėl tolimesnių JAV veiksmų. To pasekoje mažiau nei įprasta dėmesio sulaukė vakar taip pat pasirodę šalies infliacijos rodikliai. Vartotojų kainų augimas kovo mėnesį, palyginti su vasariu, lėtėjo 0,1%. Tai kiek nuvylė analitikus, kurie tikėjosi, kad šis rodiklis augs tuo pačiu 0,2% tempu. Tiesa, metinis infliacijos lygis kovo mėnesį, palyginti su vasariu, padidėjo nuo 2,2% iki 2,4%. Pasirodė ir paskutinio FED susitikimo protokolas, kuris, anot analitikų, iš dalies patvirtino, kad šiais metais palūkanos turėtų būti pakeltos dar du kartus. Šiandien standartiškai sužinosime praėjusios savaitės bedarbių paraiškų skaičių, o savo pirmo šių metų ketvirčių rezultatais pasidalins BlackRock, Delta Airlines ir kt.

Azijoje šiandien vyravo išsipardavimo nuotaikos. Tiesa, nors pagrindiniai indeksai ir buvo nusidažę raudonai, sesijos pabaigoje fiksavo pakankamai nedidelius neigiamus pokyčius. Nikkei 225 leidosi žemyn šiek tiek daugiau nei 0,1%. Labiausiai atpigo gamybos, žaliavų ir technologijų sektorių bendrovių akcijos. Kinijos Prekybos ministerijos atstovas pranešė, jog šalies prezidento Xi Jinpingo pasižadėjimas mažinti importo muitus automobiliams ir lengvinti priėjimą prie šalies gamybos ir finansų sektorių neturi nieko bendra su dabartiniais prekybos nesutarimais tarp Kinijos ir JAV. Pasak jo, Kinija liberalizuoja ekonomiką pagal savo pačios norus, planuotą kryptį ir perspektyvas. Atstovas taip pat teigė, kad kol kas jokios derybos su JAV atstovais nevyksta. P. Korėjos centrinis bankas, kaip ir tikėtasi, nepakėlė bazinės palūkanos normos. Ji šiuo metu siekia 1,5%. Tiesa, banko vadovas l. Ju-yeol atkreipė dėmesį į tokias grėsmę keliančias problemas: itin aukštą šalies namų ūkių įsiskolinimo lygį, silpną infliacijos augimą ir, žinoma, prekybos nesutarimus tarp JAV bei Kinijos.

Europoje situacija yra permaininga. Iš ryto kritę pagrindiniai regiono indeksai atšoko ir kol kas kyla į viršų. investuotojai ir čia laukia naujienų iš JAV dėl tolimesnių veiksmų Sirijoje. Pasirodė euro zonos naujausias pramonės sektoriaus rodiklis. Eurostat duomenimis, vasario mėnesio pramonės gamybos apimtys euro zonos šalyse, palyginti su sausiu, sumenko apie 0,8%. Tai ženkliai prasilenkė su analitikų prognozėmis, kurie tikėjosi 0,1% augimo. Pasak analitikų, tam nemažai įtakos galėjo padaryti prastesni nei įprasta orai ir Vokietijoje vykę metalų bei elektros industrijų darbininkų streikai. Toks lėtėjimas gali priversti ECB dar atsargiau imtis veiksmų dėl pinigų politikos griežtinimo. Šiandien pasirodė paskutinio ECB posėdžio susitikimo protokolas, kuriame buvo išreikštas banko atstovų nerimas dėl prekybos nesutarimų bei pernelyg stiprėjančio euro, kuris gali turėti neigiamą įtaką tolimesniam regiono ekonomikos augimui. Artimiausias sprendimas dėl palūkanų normos kėlimo vyks balandžio 26 dieną. Tarp pavienių bendrovių pastebimai išsiskiria programinės įrangos gamintojos Playtech akcijos. Bendrovė pranešė, kad už 846 mln. EUR įsigis daugiau nei 70% Italijos lažybų ir žaidimų kompanijos Snaitech akcijų paketą. Snaitech akcijos kol kas yra stipriai pabrangusios. Jei šis sandoris įvyks, Playtech privalės pateikti pasiūlymą ir dėl likusio akcijų įsigijimo.

Naftos kaina kol kas nestipriai krenta. Vakar pranešta, jog praėjusios savaitės JAV atsargų kiekis išaugo 3,3 mln. barelių. Amerikos degalų institutas prognozavo 1,8 mln. barelių padidėjimą, kiti analitikai tikėjosi 0,6 mln. sumažėjimo. Naftos kaina pastaruoju metu laikosi trejų metų aukštumose. To priežastis – įtampa Sirijoje. Kariniai veiksmai „karštuose taškuose“ dažniausiai spaudžia šios žaliavos kainą aukštyn. Pasak kai kurių analitikų, jeigu prasidėtų realūs kariniai veiksmai, WTI tipo naftos kaina galėtų šoktelti iki 75 USD, o Brent tipo net iki 80 USD už barelį ribos. Aukso ateities sandoriai vienu metu viršijo 1350 USD už unciją ribą. Tai didžiausia kaina per pastaruosius metus. Tiesa, šiuo metu ji šiek tiek nukrito, tačiau, jeigu vis dėl to JAV nuspręs surengti karinę ataką Sirijoje, galima tikėtis tolimesnio šio metalo kainos augimo.

Šiandien JAV standartiškai bus skelbiamas bedarbių paraiškų skaičius, rytoj sužinosime Mičigano universiteto rengiamą vartotojų pasitikėjimo indeksą.

 
Dar nėra komentarų