Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2018-04-09 10:31 Komentarai: (0)
Dauguma Europos bei JAV akcijų rinkų penktadienį raudonavo, vakaruose toliau tebetvyrant nerimui dėl JAV protekcionistinės politikos. Vokietijos DAX krito -0,52 proc., Stoxx Europe 600 -0,35 proc., Britanijos FTSE 100 -0,22 proc., o Amerikos S&P 500 ir Dow Jones traukėsi atitinkamai -2,19 ir -2,34 proc.

JAV prezidentas D. Trumpas penktadienį pareiškė, kad JAV rinkos turėtų patirti šiek tiek žalos dėl jo planų apibrėžti naujus prekybos santykius su Kinija bei kitomis prekybos partnerėmis, tačiau ilguoju laikotarpiu, jo teigimu, nauji prekybos santykiai šalies verslininkams bei JAV saugumui turėtų atnešti naudos. Neigiamos įtakos akcijų rinkai D. Trumpas nesureikšmino, argumentuodamas tuo, kad JAV indeksai nuo jo išrinkimo momento yra pakilę apie 40 proc. įskaitant ir pastaruosius indeksų pokyčius. Naujas nerimas dėl aštrėjančių JAV prekybos santykių rinkas ištiko penktadienį, kuomet JAV prezidento administracija pavedė atsakingoms institucijoms parengti 100 mlrd. JAV dolerių vertės tarifų paketą, nukreiptą į Kinijos importą. Ketvirtadienį bei penktadienį šventusios Kinijos Prekybos Ministerijos atstovai praėjusios savaitės pabaigoje išplatinto pranešimo metu pareiškė, kad Kinija eis iki galo ir atitinkamomis priemonėmis atsakys į bet kokius JAV prekybos karo veiksmus. Naujienos vakar paskatino absoliučios daugumos JAV kompanijų išpardavimą: S&P 500 indekso sudėtyje augimus fiksavo tik 2,2 proc. bendrovių tarp kurių geriausiai prekybos sesiją atlaikė nekilnojamojo turto kompanijos, kurių tarpe net kas aštunta bendrovė fiksavo augimus, o paties sektoriaus vertė krito tik -0,94 proc. Tuo tarpu regiono pramonės sektorius krito -2,73 proc., informacinių technologijų -2,53 proc., o finansų -2,44 proc.

Neigiamas rinkų nuotaikas Amerikoje penktadienį skatino ir lūkesčių neatitikę šalies makroekonominiai rodikliai. Kovo mėnesį JAV buvo sukurta tik 103 tūkst. naujų darbo vietų, nevertinant žemės ūkio sektoriaus, kai tuo tarpu vasarį šis skaičius buvo lygus 326 tūkst., o analitikai tikėjosi sulaukti 185 tūkst. vietų sukūrimo. Prasčiausios nuo pernai metų rugsėjo naujų darbo vietų sukūrimo apimtys prisidėjo prie to, kad nedarbas JAV kovą išliko ties 4,1 proc., nors jau antrą mėnesį iš eilės tikimasi sulaukti nedarbo kritimo iki 4,0 proc. Tuo tarpu atlyginimų augimas Amerikoje praėjusį mėnesį lūkesčius atitiko: valandinis atlyginimas vertinant tik praėjusio mėnesio duomenis augo 0,3 proc., kai tuo tarpu vasarį buvo fiksuojamas 0,1 proc. augimas, o metinė rodiklio reikšmė augo nuo 2,6 iki 2,7 proc.

Azijos rinkose šiandien vyrauja teigiamos nuotaikos, investuotojams stebint teigiamai po ilgojo savaitgalio atsidariusias Kinijos rinkas, bei laukiant Kinijos lyderio Xi Jinpingo pranešimo šalyje vykstančiame Boao Ekonomikos Forume. Investuotojai, kurie šiuo metu tikisi, kad Kinijos bei JAV prekybinė priešprieša bus suvaldyta, forume laukia detalesnio Kinijos prezidento komentaro apie tolimesnį šalies atsaką į JAV primetamus prekybos apribojimus. 08:23 val. Kinijos CSI 300 fiksavo +0,18 proc. augimą, Japonijos NIKKEI 225 stiebėsi +0,68 proc., o Pietų Korėjos KOSPI +0,45 proc.

Valiutų rinkos

JAV dolerio kursas penktadienį į atsinaujinusį nerimą dėl tarptautinės prekybos reagavo valiutų krepšelio atžvilgiu krisdamas beveik -0,4 proc. EUR/USD kursas, kuris penktadienį stiprėjo +0,33 proc. iki 1,2281 lygio šiandien ryte 08:53 val. pokyčio nefiksavo, o paskutinę praėjusios savaitės prekybos sesiją -0,43 proc. kritęs USD/JPY kursas šiandien ryte augo +0,06 proc. iki 106,99 lygio.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių biržoje penktadienį buvo sugeneruota beveik 1,793 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas traukėsi -0,28 proc., Talino -0,39 proc., o Rygos augo +0,88 proc. Trečdalis apyvartos sugeneruota „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, kur akcijos kaina prekybos metu išliko ties 1,9 Eur. Pirkusieji „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijų penktadienį jau nepretendavo į kompanijos mokamus dividendus, o bendrovės akcijos kainos kritimas, kuris buvo lygus -6,07 proc., neviršijo dividendinio pajamingumo. Dividendų lūkesčiai skatino prekybą „Panevėžio statybos tresto“ pozicijoje, kurioje akcijos kaina praėjusią sesiją augo +5,18 proc. iki 0,934 Eur lygio.

„Vilkyškių pieninė“ penktadienį po prekybos sesijos paskelbė apie planus balandžio 27 d. šaukti visuotinį akcininkų susirinkimą, kuriame būtų svarstomas klausimas patvirtinti 0,14 Eur dydžio dividendus, kurių pajamingumas, lyginant su penktadienio prekybos sesijos akcijos kaina būtų šiek tiek didesnis nei 3,8 proc.

„Klaipėdos nafta“ pirmadienio rytą prieš prekybos sesiją paskelbė, kad bendrovės kovo mėnesio naftos produktų krova augo 62,8 proc. o SGD išdujinimas krito -21,9 proc. lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Praėjusio mėnesio pajamos tuo tarpu sudarė 8,6 mln. Eur ir lyginant su praėjusių metų kovu krito -1,1 proc.

Šią savaitę laukiama „Vilkyškių pieninės“ praėjusio mėnesio pardavimų rezultatų, bei pirmojo ketvirčio duomenų, kuriuos turėtų paskelbti „Tallinna Kaubamaja Grupp“ bei „Olympic Entertainment Group“.
 
Dar nėra komentarų