JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-03-06 15:09 Komentarai: (0)
Investuotojai pernelyg nesureikšmina šią savaitę dar labiau paaštrėjusių nesutarimų dėl prekybos muitų tarp JAV ir kitų regionų valstybių. Akcijų indeksų ateities sandoriai kol kas nusidažę žaliai ir pranašauja pozityvią šiandienos sesiją.


Savaitės pradžia JAV buvo puiki. Vakar pagrindiniai indeksai užfiksavo didesnį nei 1% šuolį. Brango visi sektoriai, iš kurių labiausiai išsiskyrė komunalines ir finansines paslaugas teikiančių bendrovių akcijos. Tiesa, analitikai tai labiau vertina kaip techninį atšokimą po praėjusios savaitės nuosmukio, kadangi labai svarbių teigiamų naujienų vakar nebuvo pranešta. Sulaukęs itin prieštaringos reakcijos tiek iš kitų valstybių, tiek iš JAV respublikonų partijos D. Trumpas vakar bandė šiek tiek sušvelninti toną dėl įvedamų tarifų aliuminiui ir plienui. Pasak prezidento, su Meksika ir Kanada galėtų būti deramasi dėl geresnių šių metalų importo sąlygų. Respublikonų partijos lyderiai išreiškė didelį susirūpinimą ir įspėjo D. Trumpą, kad nauji muitai sukeltų grėsmę JAV ekonomikos augimo perspektyvoms. Vakar taip pat paskelbtas ISM paslaugų vasario mėn. indeksas, kuris nors ir buvo nežymiai mažesnis nei sausį, siekė 59,5 punktų ribą ir viršijo analitikų prognozes. Šiandien svarbesnių makroekonominių rodiklių skelbti nenumatoma, tačiau savo praėjusio ketvirčio rezultatais pasidalins šalies mažmenininkė Target.

Azijoje nuotaikos šiandien taip pat buvo puikios. Visi pagrindiniai indeksai kopė aukštyn, Nikkei 225 užfiksavo daugiau nei 1,7% augimą. Japonijos centrinio banko vadovas H. Kuroda dar kartą patvirtino, kad atsižvelgiant į dabartinį infliacijos augimo lygį, kuris vis dar atsilieka nuo 2% numatyto tempo, kol kas nėra tikslinga diskutuoti apie ekonominio skatinimo programos nutraukimą. Pasak H. Kuroda, Japonijos centrinis bankas, pradėdamas programos nutraukimą, turėtų atsižvelgti ir į kitų didžiųjų šalių centrinių bankų veiksmus. Jo teigimu, vykdyti tokį laisvos pinigų politikos užbaigimą vykdyti reikėtų palaipsniui ir labai atsargiai, kad būtų išvengta bet kokio finansų rinkų sutrikdymo. Tuo tarpu Kinijos bendrovė Amperex Technology, kuri gamina elektromobilių baterijas, pranešė, jog netrukus paskelbs sprendimą dėl būsimos gamyklos vietos Europoje. Renkamasi tarp Vokietijos, Lenkijos ir Vengrijos. Planuojama, kad gamykla baterijų gamybos apimtimis pralenks Teslą.

Europos investuotojai pasekė kolegų iš kitų regionų pėdomis. Akcijos šiandien kol kas stipriai pabrangusios. Po vakarykščio nuosmukio į viršų smarkiai šoktelėjo ir Italijos indeksai. Europos Komisija, atsakydama į D. Trumpo veiksmus, šiandien pranešė, jog planuoja įvesti 25% muitų tarifą prekėms iš JAV. Naujasis importo mokestis paliestų didelį prekių kiekį: nuo kasdienio vartojimo iki pramonei skirtų produktų ir žaliavų. Šiandien tarp bendrovių vėl išsiskiria brangstančios Jungtinės Karalystės mažmenininkų Tesco ir Morrison Supermarkets akcijos. Pasirodė rinkos tyrimais užsiimančios bendrovės Kantar Worldpanel paruošta apžvalga, pagal kurią šių dviejų prekybos tinklų augimas ir rezultatai per paskutinius tris mėnesius yra geriausi tarp visų Jungtinės Karalystės prekybos tinklų. Prancūzijos aeronautikos milžinė Thales pranešė, kad praėjusiais metais uždirbo 822 mln. EUR pelno, t.y. apie 13% mažiau nei 2016 metais. Tiesa, pardavimai išaugo 6,1% iki 15,8 mlrd. EUR iš viso. Prie to labiausiai prisidėjo stipriai didėjusios saugumo ir gynybos padalinio pajamos. Įmonė paskelbė, jog išmokės dividendus, siekiančius 1,75 EUR akcijai, t.y. apie 9 % daugiau nei 2016 m. Bendrovės vertinimu, praėjusių metų tikslai buvo pasiekti. Įmonės akcijos brangsta.

Naftos kaina kyla į viršų. Vakar Hjustone prasidėjo susitikimas tarp OPEC ir JAV skalūnų naftos gamintojų atstovų. Bus diskutuojama apie galimybes toliau normalizuoti pasaulinę naftos pasiūlą. Aukso ateities sandoriai šiandien brangsta. Prognozuojama, kad Australija, kuri yra antra didžiausia pasaulyje aukso gamintoja, šiais metais pasieks rekordines šio metalo išgavimo apimtis. Praeitais metais buvo išgauta 301 mln. tonos aukso, o šiais metais šis kiekis gali padidėti dar 20 mln. Didžiausia aukso gamintoja pasaulyje yra Kinija, kuri 2017 m. išgavo 440 mln. tonų šio metalo, t.y. apie 6,5% viso pasaulyje išgauto aukso kiekio.

Šiandien svarbesnių naujienų skelbti nenumatyta. Rytoj paaiškės vienas iš JAV darbo rinkos rodiklių, taip pat ir naftos atsargos. Be to, bus paviešinta JAV centrinio banko ekonomikos sąlygų analizė. Ketvirtadienį daugiausiai dėmesio sulaukti turėtų ECB posėdis dėl palūkanų normos kėlimo, o JAV standartiškai paaiškės bedarbių paraiškų skaičius. Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį taip pat dėl palūkanų normos didinimo spręs Japonijos centrinis bankas. Galiausiai savaitės pabaigoje Jungtinėje Karalystėje numatoma skelbti vieną iš gamybos sektoriaus rodiklių, tuo tarpu JAV bus pranešti svarbūs darbo rinkos duomenys.

 
Dar nėra komentarų