JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-03-01 14:09 Komentarai: (0)
Atrodo, kad pastarosiomis dienomis jaučiamas nuosmukis nesibaigs ir šiandien. Laukiama dar vieno FED vadovo J. Powello pranešimo.



Vakarykštė prekybos diena JAV pratęsė pastarųjų dienų kryptį žemyn. Pagrindiniai indeksai paskutinę praėjusio mėnesio dieną pažymėjo stipriu nuosmukiu. Dow Jones leidosi žemyn 1,5%. Vasario mėnesis JAV akcijoms buvo blogiausias per pastaruosius dvejus metus. Vakar paskelbta, jog praėjusį ketvirtį šalies BVP augimas, palyginti su trečiu praėjusių metų ketvirčiu, sulėtėjo 0,1% ir siekė 2,5% (sumetinta). Prie to labiausiai prisidėjo lėtesnis gamintojų atsargų padidėjimas, kuris ketvirtą ketvirtį siekė tik 8 mlrd. USD, kuomet rudenį užfiksuotas apie 38,5 mlrd. USD augimas. Taip pat įtakos BVP lėtėjimui turėjo ir ūgtelėjęs prekybos balanso deficitas. Tiesa, BVP augimas atitiko analitikų prognozes. Tikimasi, kad dabartinio ketvirčio rezultatas grįš į 2,6% lygį. Taip pat pranešta, jog vasario mėn. Čikagos pirkimo vadybininkų indeksas neatitiko lūkesčių ir siekė 61,9 punktų ribą. Nemaloniai nustebino ir sausio mėn. sutartų parduoti, bet dar neužbaigtų sandorių namų pardavimai, kurie krito 4,7%, t.y. užfiksavo didžiausią neigiamą mėnesinį pokytį nuo 2010 m. Šiandien ir vėl sulauksime daug makroekonominių naujienų, bus skelbiami vartotojų pajamų ir išlaidų pokyčiai, ISM gamybos sektoriaus bei asmeninio vartojimo prekių kainų indeksai. Taip pat standartiškai sužinosime praėjusios savaitės bedarbių paraiškų skaičių. Visgi, didžiausias dėmesys ir vėl bus nukreiptas į FED vadovą J. Powellą, kuris šiandien JAV Senato bankų komitete pristatys pusmetinę šalies pinigų politikos ataskaitą.

Azijoje nuotaikos šiandien taip pat nebuvo geros. Nikkei 225 krito daugiau nei 1,5%. Stipriausiai nuosmukis jautėsi tarp žaliavų gamintojų. Tiesa, regione išsiskyrė Kinija, kurios pagrindiniai indeksai stiebėsi į viršų. Kinijoje šiandien prasideda 10 dienų truksiantis Nacionalinio liaudies kongreso metinis susitikimas. Šalies valdžia dažnai teikia konkrečius nurodymus finansinėms institucijoms, kaip reikėtų elgtis prieš svarbius valstybės politinius įvykius. Siekiama, kad tokių politinių įvykių metu būtų išvengta stipresnių rinkos judėjimų. Remiantis privačių bendrovių Caixin ir IHS Markit duomenimis, Kinijos gamybos sektoriaus indeksas vasarį siekė 51,6 punkto ribą. Tai ženkliai geresnis rezultatas nei tikėjosi analitikai. Įdomu tai, kad indekso reikšmė gerokai skiriasi nuo antradienį skelbtos oficialios statistikos. Pasak Kinijos statistikos departamento, praėjusį mėnesį šis indeksas siekė tik 50,3 punkto ribą. Toks didelis skirtumas aiškinamas dėl skirtingų skaičiavimo metodologijų taikymo.

Europoje akcijos šiandien irgi krenta. Euro zonoje nedarbo lygis sausio mėn. nesikeitė ir buvo 8,6%, tuo tarpu Italijoje užfiksuotas šio rodiklio didėjimas. Sausio mėn. nedarbas sudarė 11,1% ir buvo 0,2% didesnis nei gruodį. Toks augimas nustebino analitikus, kurie tikėjosi „tik“ 10,8% sieksiančio nedarbo lygio. Nudžiugino Jungtinės Karalystės praneštas gamybos sektoriaus indeksas, kuris sausio mėn. siekė 55,2 punktų ribą. Analitikai prognozavo šiek tiek mažesnį rodiklį. Tarp bendrovių labiausiai išsiskiria didžiausios pasaulyje reklamos grupės WWP akcijos, kurios stipriai krenta. Įmonė prognozuoja, kad šiais metais pajamos išliks panašiame lygyje kaip ir praėjusiais. Tiesa, pranešta, jog sausio mėn. pardavimų apimtys, palyginti su 2017 m. sausiu, jau krito apie 1,2%. Bendrovė išskyrė Š. Ameriką, kaip rinką, kurioje labiausiai suprastėjo rezultatai. Ateinantis sekmadienis Europoje bus ypatingas. Italijoje vyks parlamento rinkimai, o Vokietijoje socialdemokratai balsuos dėl koalicijos sudarymo, tad visas dėmesys bus nukreiptas ten.

Naftos kaina toliau sminga žemyn. Vakar pranešta, jog praėjusios savaitės JAV atsargų kiekis išaugo net 3 mln. barelių. Analitikai prognozavo 0,9 – 2,4 mln. pagausėjimą. Vasario mėn. OPEC naftos gamybos apimtys buvo mažiausios nuo praėjusių metų balandžio ir siekė 32,28 mln. barelių per dieną. Tai 70 tūkst. mažiau barelių nei sausio mėnesį. Labiausiai prie to prisidėjo Jungtiniai Arabų Emyratai, kurie sumažino gamybą apie 50 tūkst. barelių per dieną. Pagal praėjusių metų sausio mėn. sudarytą sutartį tarp OPEC ir didžiųjų naftos gamintojų įsipareigota gamybą iš viso sumažinti 1,2 mln. barelių per dieną. Numatyta, jog šis susitarimas baigs galioti šių metų pabaigoje. Doleris ir toliau stiprėja. ICE indeksas, kuris lygina dolerio kursą su kitomis šešiomis pagrindinėmis valiutomis, vasario mėn. pasistiebė 1,7%, t.y. daugiausiai per paskutinius metus. Galima tikėtis ir tolimesnio aktyvaus dolerio kurso judėjimo, kadangi šiandien jau antrą kartą per šią savaitę savo pusmetinę ataskaitą pristatys naujasis FED vadovas J. Powellas.

Šiandien taip pat bus paskelbti asmeninio vartojimo prekių kainų ir ISM gamybos sektoriaus indeksai, gyventojų pajamų ir išlaidų pokyčiai bei praėjusios savaitės bedarbių paraiškų skaičius. Rytoj dėmesį reikėtų atkreipti į JK planuojamas ministrės pirmininkės T. May ir centrinio Anglijos banko vadovo M. Carney kalbas. JK taip pat paskelbs statybos sektoriaus indeksą, Vokietija pasidalins mažmenininkų pardavimų statistika, o JAV bus praneštas Mičigano universiteto rengiamas vartotojų pasitikėjimo indeksas. Sekmadienį, kaip ir minėta anksčiau, vyks svarbūs Italijos ir Vokietijos rinkimai.

 
Dar nėra komentarų