Rekordiniai dividendai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2018-02-21 18:36 Komentarai: (0)
Praėjusiais metais pasaulyje išmokėtų dividendų bendra vertė paaugo 7,7 procento iki rekordinio 1,25 trilijono dolerių (1 trilijono eurų) lygio, paskelbė turto valdymo įmonė Janus Henderson, kuri tikisi, jog šiemet taip pat bus fiksuojamas panašus augimas.

2017 metais buvęs dividendų prieaugis buvo didžiausias nuo pat 2014 metų bei apėmė visus sektorius ir geografines vietoves. Rekordiniai dividendų išmokėjimo lygiai buvo pasiekti vienuolikoje šalių, tarp jų Amerikoje, Japonijoje, Šveicarijoje, Honkonge, Taivane ir Olandijoje. Janus Henderson kompanijos atstovai prognozuoja, kad dėl išliekančio solidaus ekonomikos augimo ir nepaisant didesnio nepastovumo rinkose, šiais metais ši suma pasieks naują rekordinį 1,35 trilijono dolerių lygį.

„Įmonės fiksuoja pelno augimą ir solidžius pinigų srautus, kas leidžia joms finansuoti dosnius dividendus. Praėjusiais metais paskirstytos sumos yra beveik 75 procentais didesnės negu 2009 metais ir tai dar nėra riba. Artimiausi mėnesiai žada būti geri, o mes tikimės, kad pasaulio dividendai 2018 metais pasieks naują rekordinį lygį“ - tikino Global Equity Income kompanijos strategas Ben Lofthouse.

Praėjusiais metais didžiausiaus dividentus išmokėjo naftos kompanija Royal Dutch Shell, antroje pozicijoje atsidūrė įmonė iš Kinijos China Mobile, na o likusias tris vietas pirmajame penketuke pagal išmokėtus didžiausius dividendus užėmė kompanijos iš Amerikos, t.y. Exxon Mobil, Apple bei Microsoft.

Atmetus valiutų kursų svyravimus ir kitus nepastovius elementus, per 2017 metus dividendai paaugo 6,8 procento, o šiais metais jie turėtų padidėti 6,1 procento.

Per praėjusius metus dividendų prieaugis geografiškai įsidėliojo geriau nei ankstesniais metais, tačiau vis dėl to mūsų regionas pasirodė prasčiausiai. Europoje dividendai per 2017 metus pakilo tik 1,9 procento iki 227 milijardų dolerių, nes kelios didelės bendrovės Ispanijoje ir Prancūzijoje juos apribojo, be to, buvo mažesni neeiliniai dividendai ir per antrą praėjusių metų ketvirtį, kuomet standartiškai išmokami dividendai, susilpnėjęs euras taip pat pakenkė bendram rodikliui.

Didžiausias išmokėtų dividendų prieaugis užfiksuotas Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, t.y. 18,8 procento iki 139,9 mlrd. dolerių, besivystančiose rinkose šis rodiklis paaugo 16,5 procento iki 102,4 milijardo dolerių, o Amerikoje išmokėtų dividendų vertė pakilo 6,9 procento iki rekordinio 475,6 mlrd. dolerių lygio.

Kaip minėta, išmokėtų dividendų dalis ūgtelėjo visose sektoriuose, tačiau telekomunikacijose mažiausiai. Tuo tarpu daugiausiai, t.y. net 27,2 procento be papildomų elementų, šis rodiklis pašoko kasybos ir gavybos sektoriuje.
 
Dar nėra komentarų