JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2018-02-15 14:41 Komentarai: (0)
Investuotojų neišgąsdino auganti JAV infliacija. Šiandien tikimasi dar vienos pozityvios prekybos sesijos.



Atrodo, kad praėjusios savaitės korekcija rinkose jau pasimiršta. Vakar JAV akcijos kilo į viršų ketvirtą dieną iš eilės. Brango 7 sektoriai iš 11, tarp kurių labiausiai išsiskyrė technologijų ir finansų bendrovės. JAV 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas perkopė 2,9% ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2014 m. Vakar paskelbta, jog sausio mėn. JAV infliacija augo, palyginti su mėnesiu prieš metus, 2,1%, kai buvo prognozuota 1,9%. Prie to prisidėjo kilusios nuomos, drabužių, kuro ir sveikatos apsaugos paslaugų kainos. Vartotojų kainų indeksas, atmetus maisto ir energijos kainas, didėjo 1,8%, kuomet tikėtasi 1,7%. Šis rodiklis kol kas nesiekia 2% ribos, kurią, kaip tikslą, yra nustatęs FED. Praėjusį mėnesį krito JAV mažmenininkų pardavimai. Šis rodiklis, palyginti su gruodžio mėn., sumenko 0,3%, kuomet analitikai tikėjosi 0,2% augimo. Labiausiai nuosmukis buvo jaučiamas tarp automobilių ir namų pardavėjų. Šiandien bus skelbiami JAV gamintojų kainų, Niujorko ir Filadelfijos gamybos sektorių indeksai. Taip pat standartiškai sužinosime praėjusios savaitės bedarbių paraiškų skaičių. Rytoj dėmesį verta atkreipti į nekilnojamo turto rodiklius, be to, savo praėjusio ketvirčio rezultatais pasidalins Coca-Cola ir Kraft Heinz. Pirmadienį šalyje bus švenčiama Prezidento diena, tad visos pagrindinės akcijų biržos bus uždarytos.
Azijos indeksai taip pat kopė į viršų. Po kelių nesėkmingų dienų iš eilės Nikkei 225 pagaliau atšoko. Japonijoje brangimas labiausiai jautėsi tarp finansų ir draudimų sektorių bendrovių. Australijoje šiandien taip pat fiksuotas augimas. Ten išsiskyrė energetikos bendrovės, kurios iš dalies brango dėl kilusios naftos kainos. Kinijos, P. Korėjos ir Taivano akcijų biržos šiandien buvo uždarytos dėl Naujųjų metų švenčių.

Europos investuotojų nuotaikos taip pat pozityvios. Visi pagrindiniai indeksai šiandien kopia į viršų. Prie to labiausiai prisideda brangstančios energetikos ir kalnakasybos įmonės. Tiesa, stiprėjantis euras, kuris dolerio atžvilgiu priartėjo prie psichologiškai svarbios 1,25 ribos, gali sumažinti Europos gamintojų prekių ir paslaugų patrauklumą tarp užsienio pirkėjų. Bendrovių tarpe daugiausiai dėmesio kol kas sulaukė Prancūzijos Airbus. Lėktuvų gamintoja pranešė, kad praėjusių metų pakoreguotas veiklos pelnas siekė apie 4,3 mlrd. EUR. Tuo tarpu analitikai tikėjosi 3,9 mlrd. EUR. Įmonė 2017 m. pagamino 718 lėktuvų, o šiais metais prognozuoja iki 800 vnt. išaugsiančią gamybą. Airbus tikisi, jog šių metų veiklos pelnas augs apie 20%. Šiandien svarbesnių makroekonominių rodiklių Europoje skelbti nenumatoma, o rytoj sužinosime D. Britanijos mažmeninės prekybos apimtis.

Nafta šiandien nežymiai kritusi. Vakar JAV paskelbta, kad praėjusią savaitę naftos atsargų kiekis didėjo tik 1,8 mln. barelių. Analitikai prognozavo 2,6 – 3,9 mln. augimą. Saudo Arabijos energetikos ministras K. Al Falih vakar pabrėžė, kad jo šalis ir kitos OPEC narės šiais metais ir toliau laikysis susitarimo dėl naftos gamybos mažinimo, net jei tai kiek išbalansuos rinką. Praėjusį antradienį Tarptautinė energetikos agentūra pasidalino ataskaita, kurioje pateikė prognozę jos šiais metais pasaulinė naftos pasiūla viršys jos paklausą.

Šiandien sužinosime JAV gamintojų kainų, Filadelfijos ir Niujorko gamybos indeksus bei standartiškai bus paskelbtas JAV bedarbių paraiškų skaičius. Rytoj dėmesį reikėtų atkreipti į D. Britanijos mažmeninės prekybos apimtis, JAV nekilnojamo turto rinkos rodiklius bei importo prekių kainų indeksą.

 
Dar nėra komentarų