„Žemaitijos pieno“ smulkieji akcininkai baigė pirmą bendros veiklos etapą, tęs įmonės skaidrinimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt* Data: 2018-01-04 12:48 Komentarai: (0)
Pirmą bendros veiklos etapą baigę Investuotojų asociacijos suvienyti „Žemaitijos pieno“ smulkieji akcininkai planuoja ir toliau tęsti bendrovės skaidrinimo veiklą. Per biržą pranešta, kad kartu veikusios daugiau kaip 10 proc. „Žemaitijos pieno“ balsų valdžiusios grupės jungtinės veiklos bei balsų perleidimo sutartys yra nutrauktos, ir šalys laikomos veikiančiomis atskirai.

2016 metų rugpjūtį „Žemaitijos pienas“ pareiškė apie ketinimus trauktis iš biržos, visą įmonę vertinant vos 35,3 mln. eurų. Smulkieji akcininkai, kartu valdantys daugiau kaip 10 proc. „Žemaitijos pieno“ akcijų, susivienijo ir sutarė neparduoti savo turimų akcijų bei siekti „Žemaitijos pieno“ skaidrinimo.

„Pirmas bendros veiklos etapas baigtas, todėl galime pamatuoti tarpinius bendros veiklos rezultatus – 2017 metų pabaigoje „Žemaitijos pienas“ pagal akcijų kainą biržoje buvo vertas 80,6 mln. eurų, akcininkams per daugiau nei metus taip pat išmokėta 10,2 mln. eurų dividendų. Tai rodo, kad įmonės vertinimas buvo neadekvatus, o smulkiųjų akcijas buvo ketinama supirkti per pigiai“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Plunksnis.

Pasak jo, yra ir „Žemaitijos pieno“ veiklos skaidrėjimo požymių – finansinių ataskaitų auditui pasamdyta „didžiojo ketverto“ audito įmonė, taip pat sumažintos pagrindinio „Žemaitijos pieno“ akcininko Algirdo Pažemecko įmonių skolos „Žemaitijos pienui“. Taip pat A. Pažemeckas pasitraukė iš postų „Žemaitijos pieno“ valdymo organuose ir šiuo metu dirba „brendo vadovu“.

„Tačiau erdvės tobulėti dar yra – „Žemaitijos pieno“ paskolos susijusiems asmenims turėtų būti grąžintos, pertekliniai pinigai išmokėti akcininkams, o įmonės valdyba turi pradėti atvirai bendrauti su investuotojais“, - sakė V. Plunksnis.

Jo teigimu, dėl „Žemaitijos pieno“ uždarumo įmonės akcijos išlieka vienos pigiausių Baltijos šalių biržose. „Nepaisant to, kad per 2017 metus „Žemaitijos pieno“ akcijos pabrango 63 proc., įmonė įvertinta vos 3 prognozuojamais pelnais prieš palūkanas, mokesčius, amortizaciją ir nusidėvėjimą (EBITDA) – tokios įmonės pasaulyje kainuoja keletą kartų daugiau“, - sakė V. Plunksnis.

Atsižvelgdami į tai, smulkieji „Žemaitijos pieno“ akcininkai sutarė tęsti bendrą veiklą ir 2017 metų pabaigoje pasirašė naują jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią jų valdomų akcijų balsai vėliau bus perleisti Investuotojų asociacijai. „Prie „Žemaitijos pieno“ skaidrinimo ir vertės didinimo kviečiame prisijungti ir kitus investuotojus“, - sakė V. Plunksnis.

Investuotojų asociacija yra didžiausia smulkiuosius investuotojus vienijanti organizacija Lietuvoje. Investuotojų asociacija užsiima jų teisių gynimu bei atstovavimu, organizuoja renginius nariams, kurių metu siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas. Daugiau informacijos – www.investuotoju.lt.
 
Dar nėra komentarų