Spredas – ką gi visa tai reiškia?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: TMS Europe Data: 2017-11-20 23:06 Komentarai: (0)
Didžioji dauguma finansų maklerio įmonių vilioja klientus mažais spredais, beveik visi esame matę tokių šūkių kaip „mažiausi spredai“, „siūlome spredus nuo“, „konkurencingiausi spredai rinkoje“. Kaip iš tikrųjų yra su tais spredais? Kiekvienas prekiautojas žino, kad spredas yra lygus pirkimo ir pardavimo kainų skirtumui, ir kad mes visuomet mūsų strategijoje turime apskaičiuoti didžiausią jo sumą, pvz., nustatydami nuostolių fiksavimo ribą. Apskritai, kuo mažesni spredai, tuo geriau prekiautojui. Tačiau jeigu pažiūrėsime atidžiau, pastebėsime, kad egzistuoja keletas situacijų rinkoje, kurios gali turėti poveikį spredams, tad ir mūsų prekybos strategijai. Panagrinėkime keletą dažniausiai pasitaikančių ir matomiausių atvejų.

Turėtume pradėti nuo pat pradžių ir pažiūrėti, kaip formuojasi įvairiems instrumentams taikomi spredai. Pagrindinės (mažorai) ir egzotinės valiutų poros. Viena populiariausių valiutų porų yra Amerikos dolerio ir Šveicarijos franko valiutų pora.


USD/CHF


Kaip matome, spredas išlieka nedidelis (0,00005) didesnę laiko dalį, fiksuojama vos keletas mažų šoktelėjimų dienos eigoje. Pastovus ir mažas spredas yra didelių prekybos apimčių ir didelio likvidumo rezultatas. Pirmiau pateiktoje diagramoje tuo metu taip pat matomas ir nedidelis USD/CHF kurso svyravimas. Tuo tarpu patikrinkime, kokia yra situacija su kita valiutų pora – Amerikos dolerio ir Turkijos lyros, kuri yra daug mažiau populiari.

USD/TRY


Čia spredas yra daug didesnis, ir tam tikrais momentais jis yra lygus net 0,00316. Tai reiškia, kad šiuo instrumentu domisi mažiau prekiautojų, ir jo prekybos apimtys kiekvieną dieną yra mažesnės. Taip pat verta pastebėti daug staigių pokyčių, nes jie rodo didelius šios valiutų poros svyravimus.

„Amerikos sesijos“ pradžia. EUR/USD


Aiškiai matome, kad, vos tik prasidėjus Amerikos sesijai – taip vadiname laiką, kai daugiausia investuotojų iš JAV ateina į rinką nuo 8:00 val. iki 14:00 val. (Rytų Standartiniu Laiku (EST)) (16:00 – 22:00 Centrinės Europos laiku (CET)), – spredas stipriai sumažėja dėl didelių prekybos apimčių. 16:10 val. (Centrinės Europos laiku (CET)) jis yra lygus vos 0,00001. Tai nėra normali situacija, nes yra daugiau rinkos dalyvių, rinkos likvidumas yra didesnis, ir spredas mažėja. EUR/USD – viena populiariausių valiutų porų tiek Europos, tiek Amerikos sesijose. Verta pastebėti, kad didžiausias padidėjimas užfiksuotas pasibaigus Amerikos sesijai, ir spredas išliko didelis iki ryto. Tai buvo mažesnio rinkos svyravimo poveikis. 23:10 val. (Centrinės Europos laiku (CET)) mažiausias spredas pasiekė 0,00008 lygį, o vidutinis spredas buvo lygus 0,00026. Tai buvo mažesnio rinkos svyravimo poveikis, nes Azijos biržoje domėjimasis EUR/USD nėra toks didelis.

Pažiūrėkite, kas vyksta su spredu JAV dolerio ir Japonijos jenos valiutų poroje, kai prasideda Azijos sesija.

„Azijos sesijos“ pradžia. USD/JPY


Po nedidelio padidėjimo prieš prasidedant Azijos sesijai 21:45 val. (Centrinės Europos laiku (CET)), kai didžiausias spredas buvo lygus 0,005, matome greitą sumažėjimą. Praėjus vos 30 minučių didžiausias spredas USD/JPY valiutų poroje yra lygus tik 0,004. Tada, iš karto po to, kai baigiasi Amerikos sesija, spredas vėl padidėjo – tai yra mažesnio sandorių skaičiaus ir mažesnio rinkos likvidumo rezultatas.

Verta atkreipti dėmesį į didžiausio, vidutinio ir mažiausio spredo vertes. Didžiausias spredas reiškia didžiausią konkretaus instrumento vertę, pasiektą per tam tikrą laikotarpį, taip pat apskaičiuojamos vidutinės ir mažiausios vertės. Nustatydami mūsų pelno ir nuostolių fiksavimo ribas, turėtume visuomet atkreipti dėmesį ne tik į vidutinį, bet ir į didžiausią spredą.

Žiūrėdami į istorinius duomenis, taip pat galime stebėti, kaip spredai formuoja kiekvieną instrumentą svarbių įvykių metu, kai rinkos svyravimas paprastai yra labai didelis. Remdamiesi šiuo pagrindu, galime numatyti, kaip spredas kis panašiose situacijose ateityje.

Pavyzdžiui, pažiūrėkime, kaip keičiasi spredai paskutinės ECB spaudos konferencijos metu. Diagramoje matote atrinktą didžiausią spredo vertę.

EUR/USD


Aiškiai matome, kad po ilgo stabilaus laikotarpio pirmasis šoktelėjimas užfiksuotas 13:50 val., kai spredas lygus 0,00022, tada 14:00 val. jis sumažėjo iki 0,00004. Šį svyravimo padidėjimą lėmė įtampos rinkoje augimas prieš ECB sprendimą. Tada tarp 14:05 val. ir 15:30 val. vėl matome didesnį svyravimą, kurį tiesiogiai sąlygojo ECB sprendimas – didžiausias spredas svyruoja nuo 0,00004 iki 0,00009.

Visos spredų diagramos paimtos iš „TMS Europe“ svetainės. Ši maklerio įmonė pristato priemonę, suteikiančią klientams galimybę kas 15 minučių patikrinti kintantį spredą įvairiems instrumentams, pateikiant detalius duomenis iš Europos, Azijos ir Amerikos sesijų. Daugiau informacijos pateikiama svetainėje: https://www.tmseurope.lt/tms-trader
 
Dar nėra komentarų