Dauguma OPEC narių už tolesnį gavybos ribojimą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-11-20 16:58 Komentarai: (0)
Irano naftos ministras Bijan Zanganeh pareiškė, kad dauguma naftos kartelio OPEC narių pasisako už tolesnį šios žaliavos gavybos ir tiekimo ribojimą, kas turėtų padėti dar labiau subalansuoti naftos rinką.

Galutinis sprendimas šiuo klausimu bus priimtas per lapkričio trisdešimtą dieną įvyksiantį naftą išgaunančių šalių susitikimą. Dabartinis susitarimas dėl minimo energijos ištekliaus gavybos ribojimo galioja iki kitų metų kovo mėnesio pabaigos.

Naftos gavybos ir tiekimo ribojimu siekiama sumažinti šios žaliavos atsargų perteklių bei tuo pačiu padidinti jos kainą. Pati iniciatyva buvo pradėta taikyti nuo šių metų pradžios.

Kalbant apie Iraną, tai jam leista šiek tiek padidinti naftos gavybą, nes dėl sankcijų anksčiau naftos gavyba šioje šalyje nebuvo tokio masto kiek galėtų. Be to, Libijai ir Nigerijai taip pat buvo leista neprisijungti prie bendro OPEC susitarimo riboti naftos gavybą.

„Jei gavybos ribojimas bus pratęstas, Irano išskyrimas taip pat išliks galioti“ - pabrėžė Irano naftos ministras Bijan Zanganeh.

Tuo tarpu šiandien nafta pinga. Artėjant vakarui biržoje už Brent rūšies žaliavinę naftą buvo mokama po 61,86 dolerius, arba 1,37 procento mažiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, na o WTI rūšies žaliavinė nafta buvo atpigusi 0,85 procento iki 56,07 dolerių už barelį.

Nuo šių metų pradžios Brent nafta pabrango apie devynis procentus, o WTI - apie keturis procentus.
 
Dar nėra komentarų