JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2017-11-06 14:39 Komentarai: (0)
JAV biržos jau atsidaro įprastu metu – 16.30 val. Lietuvos laiku. Investuotojų dėmesį kausto įvykiai Saudo Arabijoje.



Penktadienis buvo dar viena puiki diena JAV akcijoms – trys pagrindiniai akcijų indeksai fiksavo naujas rekordines aukštumas. Teigiamus lūkesčius kurstė tiek stiprūs ketvirtadienį po prekybos valandų paskelbti Apple rezultatai, tiek ir gana neblogi ekonomikos rodikliai. Nedarbo lygis spalį nusirito iki 4,1% (laukta 4,2%), o ISM paslaugų sektoriaus indeksas ne tik pranoko viltis, bet ir pasiekęs 60,1 punkto pažymėjo aukščiausią lygį nuo 2005 m. Tiesa, per spalį buvo sukurta kiek mažiau darbo vietų privačiame ir valstybės sektoriuje nei tikėtasi (išsk. žemės ūkį): ekonomistai laukė 325 000 naujų vietų, tačiau sukurtą 261 000. Panašu, kad vis dar jautėsi uraganų Harvis ir Irma, kurie siautė rugsėjį, padariniai. Visgi džiugu tai, kad rugsėjo statistika buvo atnaujinta ir vietoj 33 000 darbo vietų netekimo naujausi duomenys rodė 18 000 darbo vietų ūgtelėjimą. Darbo rinkos rodikliai itin svarbūs, FED priimant sprendimus dėl monetarinės politikos priemonių. Sprendžiant iš ateities sandorių CME biržoje praktiškai niekas neabejoja, jog gruodį FED kilstels palūkanų normą.

Azijoje akcijos aiškesnės krypties neįgavo, tačiau Honkonge koregavosi Kinijos finansų ir NT akcijos. Praktiškai visame regione buvo juntamas nervingumas dėl Kinijos, nes šalies centrinio banko vadovas Zhou Xiaochuan savaitgalį publikavo savo straipsnį apie vietos finansų sistemą. Jis įžvelgė daug rizikų dėl to, kiek daug finansų sektoriaus atstovai naudoja sverto (t.y. mažai nuosavo kapitalo). Gerai situaciją atspindi jo parinkti žodžiai, apibūdinantys esančias rizikas, jos esą yra „paslėptos, sudėtingos, staiga kylančios, persiduodančios ir pavojingos“.

Europoje akcijos krenta, investuotojams fiksuojant pelnus. Galima pažymėti, jog pasirodė Ispanijos, Italijos, Prancūzijos ir Vokietijos spalio mėnesio paslaugų sektoriaus indeksai (pastarųjų dviejų valstybių tai jau patikslinti duomenys). Apibendrintai galima teigti, kad visose rinkose fiksuotas augimas, tačiau kartu visose jis kiek nepateisino lūkesčių. Žibalo į ugnį pila iš nauji kaltinimai Europos bankams. JAV Teisingumo departamentas ir FTB tiria Šveicarijos Credit Suisse, Rusijos VTB ir Prancūzijos BNP Paribas veiksmus, platinant Mozambiko obligacijas, kuomet buvo pritraukta apie 2 mlrd. USD. Jau praeitais metais vietiniai rinkų prievaizdai pradėjo tyrimus dėl vertybinių popierių įstatymų pažeidimų, tačiau dabar tyrimas išplėstas ir kaltinimai kur kas rimtesni (pvz., kad Mozambiko valdžios atstovai galimai pasisavino dalį pritrauktų lėšų).

Naftos kaina po penktadienio šuolio šiandien toliau kyla aukštyn. Savaitgalį Saudo Arabijoje buvo suimta princų, ministrų, verslininkų, apkaltinant juos korupcija ir kitais nusikaltimais. Dalis politologų mano, jog taip dabartinis karalius ir jos sūnus bando susidoroti su oponentais, kurie nepritaria jų liberalioms reformoms. Įdomus sutapimas, tačiau dar vienas Saudo Arabijos princas sekmadienį žuvo, nukritus jo sraigtasparniui netoli sienos su Jemenu. Naftos kaina kilo ir penktadienį, o prie to nemažai prisidėjo Baker Hughes pranešimas apie per savaitę sumažėjusį aktyvių naftos platformų skaičių – jis sumenko 8 platformomis iki 729. Tai ne tik jau 4 kritimo savaitė iš 5, tačiau kartu kiek sumažino vyravusius lūkesčius, jog augant žaliavos kainai rinkoje JAV greitai padidins savo pasiūlos pajėgumus.

Savaitgalį JAV persuko laikrodžius, todėl grįžome prie įprasto prekybos pradžios laiko 16:30 val. Antradienį svarbesnių ekonomikos rodiklių neturėtų būti paskelbta. Trečiadienį sužinosime JAV naftos atsargų pokytį, o ketvirtadienį standartiškai bedarbių paraiškas. Savaitės pabaigoje bus paskelbtas Mičigano universiteto vartotojų lūkesčių indeksas.

 
Dar nėra komentarų