ECB greičiausiai vėl paliks tą pačią palūkanų normą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-02-07 11:52 Komentarai: (0)
Europos centrinis bankas šiandien vyksiančiame susirinkime greičiausiai nepakeis palūkanų normos, kadangi infliacija regione jau 1,2 proc. punkto viršija banko nustatytą „komforto zoną“. Tačiau baimė dėl globalinios ekonomikos sulėtėjimo turėtų dar labiau padidinti tiek visuomenės, tiek analitikų spaudimą dėl palūkanų mažinimo.

Pagrindinės priežastys dėl ko ECB neturėtų mažinti palūkanų yra mažėjantis paslaugų sektoriaus augimas, lėtėjančios mažmeninės prekybos apimtys bei didelė infliacija.

Euro zonos paslaugų sektoriaus pirkimų vadybininkų indeksas sausio mėnesį 1,4 proc. krito žemyn iki 50,6 punktų. Mažmeninė prekyba sulėtėjo 2 proc., o infliacija pasiekė 3,2 procentus.

Kuomet rinka beveik vieningai prognozuoja, kad palūkanų norma Europoje liks 4 proc., daug didesnį susidomėjimą kelią ECB vadovo Jeano Claude Trichet spaudos konferencija, kur tikimasi sužinoti tolimesnes banko perspektyvas ir galimus veiksmus.

Savo ruožtu JAV Federalinis rezervų bankas nuo rugpjūčio mėnesio jau 2,25 proc. punktais sumažino palūkanų normą iki 3 procentų. Centrinis Anglijos bankas praėjusį mėnesį taip pat ryžosi sumažinti palūkanų normą ir prognozuojama, kad tai padarys ir šiandien.

Analitikai prognozuoja, kad artimiausias laikotarpis kada palūkanos Europoje vis dėlto bus sumažintos yra antrasis šių metų pusmetis.
 
Dar nėra komentarų