Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2016-09-07 19:51 Komentarai: (0)
Šalia mūsų kaimyninėje Lenkijoje yra įsikūrusi Varšuvos birža, kurioje gausus pasirinkimas, t.y. yra prekiaujama tiek ypač didelių, tiek vidutinių, mažų ir ypač smulkių kompanijų akcijomis. Be to, Varšuvos biržoje po truputi daugėja ir kompanijų iš Lietuvos. Šiais metais Lenkijos akcijų rinkoje padėtis išlieka permaininga, t.y. netrūksta didesnių ir mažesnių svyravimų į abi puses. Taigi, jau tradiciškai pasižiūrėkime į šią rinką iš arčiau bei apžvelkime naujausius duomenis bei tendencijas.

WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T) bei bendruosius likvidumus (BL).

Visos minimo indekso narės jau pristatė savo antrojo šių metų ketvirčio veiklos rezultatus, tiesa, kai kurios tą padarė tik šią savaitę, tad tik dabar galima buvo paruošti pilnavertę apžvalgą. Pažvelgus į lentelę reiktų konstatuoti, jog padėtis kiek pagerėjo. Ypač tą galima pasakyti apie Lenkijos finansų sektoriaus atstoves, o konkrečiai didžiuosius bankus, tiesa, daugelio iš veiklos rezultatus paveikė vienkartinio pobūdžio pajamos iš investicijų į Visa Europe akcijas.

Taigi, per antrą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp dvidešimties WIG20 indekso atstovių didesniosios dalies, t.y. vienuolikos pajamos paaugo, na o likusių smuktelėjo. Per pirmą šių metų ketvirtį šis santykis buvo atvirkštinis, t.y. 9 ir 11, o per praėjusių metų antrąjį ketvirtį irgi vienuolikos pajamos paaugo, o likusių krito. Bendra pajamų pokyčių mediana buvo teigiama ir siekė 2,2 procento, kai ketvirtį prieš tai buvo neigiama ir sudarė 1,5 procento. Tiesa, prieš metus šis rodiklis buvo teigiamas ir didesnis, t.y. siekė 5,5 procento.

EBITDA pelnų pokyčių atveju per praėjusį ketvirtį buvo absoliuti lygybė, kai per pirmą šių metų ketvirtį padėtis buvo kur kas prastesnė, nes tuomet vos penkių didžiųjų Lenkijos įmonių ir bankų minimas pelnas ūgtelėjo, o net keturiolikos smuktelėjo. Kad padėtis pastebimai pagerėjo rodo ir bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana, kuri jau buvo teigiama ir siekė virš vieno procento, kai per pirmą šių metų ketvirtį buvo neigiama ir kiek didesnė nei dešimt procentų. Per praėjusių metų antrąjį ketvirtį aštuonių WIG20 indekso narių EBITDA pelnas ūgtelėjo, na o dešimties smuktelėjo.

Pramonės ir paslaugų šakų atstovių atveju vertinant bendrus pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianinius rodiklius ir juos lyginant su pirmu ketvirčiu, padėtis iš esmės pagerėjo. Pramonės atstovių EBITDA pelnų pokyčių mediana procentine išraiška jau buvo teigiama, tiesa, kiek labiau neigiama tapo pajamų pokyčių mediana. Lyginant su praėjusių metų antruoju ketvirčiu, neigiama pajamų pokyčių mediana tapo pastebimai didesnė, o EBITDA pelnų pokyčių mediana procentine išraiška išliko panaši. Paslaugų atstovių atitinkami medianiniai rodikliai lyginant su pirmu ketvirčiu pasitaisė, tačiau lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, kiek pablogėjo.

Kaip minėta, ypač pagerėjo finansų sektoriaus atstovių medianiniai veiklos rezultatų pokyčių rodikliai. Energetikos sektoriaus atstovių atveju lyginant su pirmu ketvirčiu medianinis pajamų pokyčių neigiamas procentinis rodiklis kiek sumažėjo, tačiau EBITDA pelnų pokyčių padidėjo. Tuo tarpu lyginant su praėjusių metų antruoju ketvirčiu, abu medianiniai rodikliai nors ir išliko neigiami, tačiau pats neigiamas procentinis pokytis sumažėjo. Prekybos įmonių veiklos rezultatų pokyčių medianiniai rodikliai per praėjusį ketvirtį, bent jau lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, suprastėjo, tačiau lyginant su ankstesniu ketvirčiu, neigiama EBITDA pelnų pokyčių mediana pastebimai sumažėjo.



Vertinant atskirai dvidešimties apžvelgiamo indekso atstovių veiklos rezultatų pokyčius, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, labiausiai juos pagerino CCC įmonė, kuri prekiauja batais, tiesa, šiuo atveju EBITDA pelnas paaugo lėčiau už pajamas, nes kai kurios veiklos išlaidos padidėjo sparčiau, kas yra neigiamas reiškinys, bei energetikos sektoriaus atstovė Enea ir visi penki didieji Lenkijos bankai (Alior Bank, Bank Pekao, Bank Zachodni WBK, mBank ir PKO BP). Bankų veiklos rezultatų gerėjimą dalinai lėmė buvusios vienkartinio pobūdžio pajamos, be to, kai kurie iš jų sumažino išlaidas, tad veikla tapo efektyvesnė.

Tuo tarpu labiausiai per antrą šių metų ketvirtį pablogėjo Lenkijos dujų kompanijos PGNiG veiklos rezultatai, be to, reiktų pažymėti, jog EBITDA pelnas susitraukė pastebimai labiau nei pajamos. Tą dalinai lėmė buvusios vienkartinio pobūdžio išlaidos, na o bendrai veiklos rezultatai suprastėjo dėl kritusios dujų kainos. Tas pats pasakytina ir apie vario ir sidabro kasybos ir gavybos bendrovę KGHM Polska Miedz. Be to, didesniu pajamų ir EBITDA pelnų kritimu pasižymėjo ir trys energetikos sektoriaus atstovės, t.y. Energa, PGE ir Tauron PE.

Bendrai per praėjusį ketvirtį savo veiklos rezultatus pagerino aštuonios WIG20 indekso atstovės, na o pablogėjo septynių. Per pirmą ketvirtį pajamų ir EBITDA pelnų augimu galėjo pasigirti tik trys minimo indekso narės, na o net devynių atveju jie suprastėjo. Praėjusių metų antrąjį ketvirtį šis santykis siekė atitinkamai 8 ir 7.

Kalbant apie EBITDA maržą arba pelningumą, tai per praėjusį ketvirtį didžiausiu pasižymėjo Bank Zachodni WBK bankas, kurio marža siekė net 54 procentus. Kitų trijų Lenkijos bankų mBank, Bank Pekao ir PKO BP šis rodiklis irgi buvo tarp didžiausių. Visais keturiais atvejais lyginant su pirmu ketvirčiu EBITDA maržos padidėjo. Per antrą šių metų ketvirtį didesnėmis maržomis taip pat išsiskyrė televizijos paslaugas teikiantis Cyfrowy Polsat, telekomunikacijų milžinė Orange Polska bei KGHM Polska Miedz. Mažiausias šis rodiklis per minimą ketvirtį buvo pas Eurocash, kurios EBITDA marža siekė 2,1 procento, tiesa, ketvirtį prieš tai ji buvo dar mažesnė. Draudimo milžinės PZU minimas rodiklis irgi buvo vienas iš mažiausių bei lyginant su ankstesniu ketvirčiu smuktelėjo.

Per praėjusį ketvirtį, lyginant su pirmu ketvirčiu, bendra EBITDA maržų mediana sumažėjo, tiesa, toks palyginimas nėra iki galo tikslus, nes veikia sezoninis veiksnys. Paslaugų šakos atstovių atveju buvo fiksuojamas toks pats reiškinys, tuo tarpu pramonės įmonių minimas rodiklis ūgtelėjo. Taip pat EBITDA maržų medianiniu rodiklio augimu gali pasigirti finansų ir prekybos sektorių atstovės, na o energetikos bendrovių atveju fiksuotas kritimas. Tarp WIG20 indekso narių per praėjusį ketvirtį, lyginant su ankstesniu, EBITDA maržos augimu gali pasigirti vienuolika. Lenkijos didžiųjų įmonių ir bankų bendra EBITDA maržų mediana per praėjusį ketvirtį buvo didesnė už Vokietijos DAX indekso atstovių atitinkamą rodiklį, tačiau mažesnė už didžiųjų Amerikos bendrovių ir bankų analogišką rodiklį.

Vertinant bendrojo likvidumo rodiklį, kur kuo jis didesnis tuo geriau, aišku ypač didelis irgi nėra pozityvu, per praėjusį ketvirtį mažiausiu pasižymėjo Orange Polska, kur trumpalaikiai įsipareigojimai buvo pastebimai didesni už trumpalaikį turtą, bei Eurocash, Cyfrowy Polsat ir Tauron PE, kur irgi trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą. Tuo tarpu didžiausiu minimu rodikliu antrojo ketvirčio pabaigoje galėjo pasigirti Enea ir informacinių technologijų sektoriaus milžinė Asseco Poland. Šioje apžvalgoje aptariamo indekso atstovių bendra bendrojo likvidumo rodiklio mediana siekia 1,3, o atskirų šakų ir sektorių šis medianinis rodiklis yra gana panašus.

WIG20 indekso narių santykiniai finansiniai rinkos vertės rodikliai, t.y. P/E, P/S ir P/BV, kalbant apie bendrus medianinius, bent šiuo metu yra gana žemi, ypač lyginant su Amerikos Dow Jones Industrial Average ir Vokietijos DAX indeksų atstovių atitinkamais medianiniais rodikliais, tiesa, minėtų dviejų šalių akcijų rinkų apžvalgos buvo darytos keletą savaičių anksčiau. Lyginant Lenkijos pramonės ir paslaugų šakų atstovių analogiškas rinkos vertės rodiklių medianas, pirmosios rodikliai yra pastebimai mažesni. Tarp atskirų sektorių, kurių atstovių yra daugiausiai apžvelgiamame indekse, mažiausiais medianiniais P/E, P/S ir P/BV rodikliais pasižymi energetikos sektoriaus narės, finansų yra kiek didesnės, na o prekybos įmonių šie rodikliai yra aukščiausi.

Nuo šių metų pradžios Varšuvos biržoje pabrango tik aštuonių didžiausių Lenkijos įmonių ir bankų akcijos, na o didesniosios dalies, t.y. dvylikos atpigo. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana bent dabartiniame etape yra neigiama ir siekia keturis procentus, tačiau per visus praėjusius metus neigiamas procentinis rodiklis buvo dar didesnis bei siekė net beveik dvidešimt procentų, nes tuomet pakilo vos šešių WIG20 indekso atstovių akcijų vertė. Tuo tarpu pramonės atstovių akcijų kainų pokyčių mediana šiais metais, kaip ir praėjusiais metais, yra teigiama, o paslaugų neigiama. Labiausiai nuo šių metų pradžios, bent vertinant medianinius rodiklius, atpigo energetikos sektoriaus atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, na o mažiausiu kritimu pasižymi finansų institucijos.

Didžiausia grąža šiais metais gali pasigirti CCC kompanija, kurios akcijų vertė pakilo trečdaliu ir tai sutapo su jos per praėjusį ketvirtį pademonstruotais veiklos rezultatais, kurie pastebimai pagerėjo. Dvidešimt dviem procentais nuo metų pradžios pabrango mBank akcijos, beveik penktadaliu padidėjo Cyfrowy Polsat rinkos vertė, na o kito banko Bank Zachodni WBK akcijų kaina pakilo virš aštuoniolikos procentų. Tuo tarpu didžiausia autsaiderė tarp WIG20 indekso atstovių bent jau šiame etape yra energetikos sektoriaus atstovė Energa, kurios akcijų vertė krito kiek daugiau nei trečdaliu. Be to, tarp labiausiai pigusių atsidūrė LPP ir PZU akcijos.

Atkreipiame dėmesį, kad kai apžvelginėjome Lenkijos akcijų rinką po pirmojo šių metų ketvirčio, pagal akcijų kainų pokyčius lyderių ir autsaiderių gretose pirmosiose pozicijose buvo tos pačios kompanijos. Nuo to laiko pirmosios rinkos vertė dar labiau pakilo, na o antrosios priešingai, dar labiau krito.


Po buvusio atšokimo WIG20 indeksas vėl smuktelėjo ir atsidūrė ties labai svarbia vieta, t.y. ties prieš tai buvusio kritimo suformuotu dugnu. Be to, šis indeksas jau yra ties kritimo kanalo viršutine dalimi. Tai labai svarbus momentas, kuris gali nulemti kur toliau judės šis indeksas. Viskas gali paaiškėti per artimiausius mėnesius. Neatmestina, kad anksčiau ar vėliau galime sulaukti tolesnio kritimo.




Kol kas CCC pozicijoje akcijų kainos bandymas pakilti virš pasipriešinimo linijos ir tuo pačiu virš visų laikų aukščiausio kainos lygio, kuris buvo pasiektas praėjusių metų balandį, link 200 zlotų buvo nesėkmingas. Vis dar esame korekcijos etape ir gali būti, jog minėtas bandymas galiausiai užsibaigs nesėkmę ir akcijos kainos kritimu, t.y. pelnų realizavimu.




Energa nuosmukio kanale kol kas šviesos nematyti, tačiau nuo praėjusių metų balandį pasiekto piko akcijų kaina jau driokstelėjo žemyn net kiek daugiau nei tris kartus, o tai jau yra labai daug.




Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).

Panašūs straipsniai:

(apžvalga,veiklos rezultatai)

2024-04-14 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-30 » REKORDAI
2024-03-24 » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-17 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)
2024-03-10 » Baltijos akcijų rinkos apžvalga
2024-03-03 » Amerikos akcijų rinkos apžvalga
2024-02-18 » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga
2024-01-14 » Baldų gamintojų apžvalga
2023-12-30 » Bulių triumfas
2023-12-23 » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

 
Dar nėra komentarų