Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2016-06-08 20:10 Komentarai: (0)
Vokietijos ekonomika yra didžiausia tiek euro zonoje, tiek ir visoje Europos sąjungoje. Atsižvelgiant į tai šios šalies akcijų rinka taip pat yra gana reikšminga Europai bei populiari tarp pasaulio investuotojų. Šioje apžvalgoje mes tradiciškai panagrinėsime Vokietijos stambiausių kompanijų ir bankų veiklos rezultatus ir jų pokyčius bei nustatysime vyraujančias tendencijas.

DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį tradiciškai šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų pokyčiai, tiek EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T).

Matome, kad palyginus su ankstesniu ketvirčiu, padėtis pablogėjo, t.y. kalbant apie Vokietijos įmonių veiklos rezultatus, padaugėjo raudonos spalvos. Iš trisdešimties kompanijų ir bankų, kurie sudaro DAX indeksą, per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, penkiolikos pajamos paaugo, na o likusių penkiolikos smuktelėjo. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo pastebimai pozityvesnis ir sudarė 21 ir 8.

Kalbant apie EBITDA pelną, per minimą laikotarpį devyniolikos indekso atstovių atveju fiksuotas jo prieaugis, na o likusių dešimties atveju - kritimas. Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį santykis buvo panašus, t.y. devyniolikos minimas pelnas paaugo, o aštuonių atveju smuktelėjo. Atkreipiame dėmesį, kad Beiersdorf kompanija pranešė, jog skelbs tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas, tad išsamių duomenų apie šios bendrovės per pirmą šių metų ketvirtį pasiektus veiklos rezultatus nėra paskelbta.

Kad padėtis pablogėjo įrodo bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos. Štai DAX indekso atstovių bendra pajamų pokyčių mediana nors ir išliko teigiama, tačiau per pirmą šių metų ketvirtį sudarė vos 0,2 procento, kai ketvirtį prieš tai dar siekė penkis procentus. Teigiama EBITDA pelnų pokyčių mediana smuktelėjo nuo 10,5 iki 6,3 procento. Taip pat pablogėjo tiek pramonės, tiek paslaugų šakų atstovių minėti medianiniai rodikliai.

Pagal sektorius, kurių atstovių yra daugiausiai DAX indekse, pastebimai pablogėjo tiek finansų atstovių, tiek automobilių gamintojų medianiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių rodikliai. Finansų sektoriaus atstovių atveju minėti abu rodikliai jau buvo neigiami, be to, EBITDA pelnų pokyčių mediana buvo gerokai labiau neigiama nei pajamų, o tai be jokios abejonės papildomas neigiamas reiškinys.

Atkreipiame jūsų dėmesį, kad per pirmą šių metų ketvirtį buvo stebima euro stiprėjimo tendencija, ypač dolerio atžvilgiu, kas neigiamai paveikė Vokietijos bendrovių konkurencingumą užsienio rinkose.

Vertinant atskirai Vokietijos didžiųjų įmonių ir bankų veiklos rezultatus, labiausiai per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, juos pagerino nekilnojamo turto bendrovė Vonovia, kurios pajamos pašoko daugiau nei dvigubai, o EBITDA pelnas pasistiebė beveik septyniasdešimt procentų. Ketvirčius prieš tai ši bendrovė taip pat pastebimai gerino savo veiklos rezultatus.

Be to, akivaizdžiai ūgtelėjo tiek chemijos srityje veikiančios Merck, tiek Adidas, DT. Telekom ir Infineon Tech. pajamos ir EBITDA pelnai, beje, pastarieji pasistiebė sparčiau už pajamas, o tai be jokios abejonės pozityvus reiškinys. Tiesa, kai kuriais atvejais bendrovių pelnų prieaugius, kaip pavyzdžiui, Vokietijos telekomo atveju, dalinai lėmė vienkartinio pobūdžio reiškiniai.



Tuo tarpu labiausiai per pirmą šių metų ketvirtį pablogėjo dviejų didžiausių Vokietijos bankų Deutsche Bank ir Commerzbank veiklos rezultatai. Pažymėtina, kad EBITDA pelnai susitraukė pastebimai labiau už pajamas. Sudėtingos sąlygos finansų rinkose, bankų balansų valymas ir veiklų optimizavimas susijęs su papildomomis vienkartinėmis išlaidos, visi šie veiksniai ir lėmė, jog jų veiklos rezultatai pablogėjo. Be to, tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų kritimu pasižymėjo ir kitos dvi finansų sektoriaus atstovės, t.y. draudimo bendrovės Muench. Rueckvers. ir Allianz, tiesa, šiuo atveju veiklos rezultatų suprastėjimas buvo mažesnis.

Per pirmą šių metų ketvirtį tarp DAX indekso atstovių pajamų ir EBITDA pelnų mažėjimu taip pat pasižymėjo ir Thyssenkrupp, Basf bei E. ON.

Kalbant apie minimo indekso atstovių EBITDA pelningumus arba maržas, tai per praėjusį ketvirtį didžiausiomis pasižymėjo Vokietijos biržos operatorė Deutsche Boerse bei telekomunikacijų sektoriaus milžinė DT. Telekom. Jų abiejų atveju minėtas rodiklis buvo didesnis nei keturiasdešimt procentų. Merck EBITDA marža per pirmą ketvirtį sudarė 35 procentus.

Tuo tarpu mažiausias minėtas rodiklis buvo pas oro linijų bendrovę Lufthansa, draudimo atstovę Muench. Rueckvers. ir Thyssenkrupp. Visai trim atvejais EBITDA pelningumas buvo mažesnis nei šeši procentai. Bendra EBITDA maržų mediana siekė 16,9 procento, kas buvo mažiau tiek lyginant su Lenkijos, tiek su Amerikos atitinkamu rodikliu. Per praėjusį ketvirtį mažiausiu pelningumu pasižymėjo finansų sektoriaus atstovės, na o didžiausiu chemijos bendrovės.

Vertinant įsipareigojimų ir turto santykinį finansinį rodiklį, tai mažiausias arba pozityviausias jis buvo pas Henkel AG + CO. ir Infineon Tech., o didžiausias pas Deutsche Bank ir Deutsche Boerse. Bendrai vertinant šio rodiklio medianas, didžiausiu įsipareigojimų ir turto santykiniu rodikliu pasižymi finansų sektoriaus atstovės, na o mažiausiu pramonės įmonės. Bendras minimas medianinis rodiklis yra didesnis už Lenkijos WIG20 atstovių rodiklį ir atitinka Amerikos Dow Jones Industrial Average atstovių analogišką rodiklį.

Rinkos vertės rodiklių atveju, bendri medianiniai P/E, P/S ir P/BV rodikliai yra gana aukšti, bei pastebimai didesnis už Lenkijos ir kiek mažesnis už Amerikos. Mažiausiais minėtais rodikliais, vertinant jų medianas, tarp DAX atstovių pasižymi automobilių gamintojai ir finansų sektoriaus atstovės, o didžiausiais, bent šiuo metu, chemijos sektoriaus įmonės.

Nuo šių metų pradžios tarp trisdešimties didžiausių Vokietijos įmonių ir bankų pabrango vos dvylikos akcijos, na o atpigo net aštuoniolikos. Praėjusiais metais šis santykis buvo kur kas pozityvesnis, t.y. sudarė 21 ir 9. Tad nenuostabu, kad bendra akcijų kainų pokyčių mediana nuo metų pradžios yra neigiama, kai per visus praėjusius metus buvo teigiama. Vertinant pagal akcijų kainų pokyčių medianinius rodiklius, labiausiai atpigo automobilių gamintojų ir finansų atstovių akcijos.

Labiausiai gali džiaugtis tie, kurie investavo į sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės iš aksesuarų gamintojos Adidas akcijas, kurių vertė per šiuos metus jau pašoko net beveik trečdaliu. Taip pat virš dešimt procentų pabrango Vonovia ir Siemens akcijos. Tuo tarpu didžiausias autsaideris, bent kol kas, yra Deutsche Bank bankas, kurio akcijų kaina jau krito net trečdaliu. Stambiausias Vokietijos bankas turi rimtų problemų bei yra priverstas aktyviai pertvarkyti savo veiklą, tad šiais metais jis ko gero ir vėl fiksuos grynąjį nuostolį. Be to, pastebimai, t.y. daugiau nei penktadaliu krito BMW, Commerzbank ir Bayer rinkos vertės.


Galima teigti, kad DAX indeksas ištrūkęs iš ilgalaikio pakilimo kanalo šiuo metu yra atsidūręs savotiškoje konsolidavimosi - korekcinėje fazėje. Tad belieka laukti, link kur jis judės toliau ir kurią kanalo dalį, t.y. ar viršutinę, ar apatinę bandys pralaužti.



Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą).
 
Dar nėra komentarų