Vorenas Bafetas - finansų rinkų įžymybė

» Straipsniai » Istorija
Vieno iš turtingiausių pasaulio žmonių ir turbūt pačio sėkmingiausio ir žymiausio investuotojo sėkmės istorija.
versija spausdinimui
Autorius: zirzle Data: 2008-01-19 22:52 Komentarai: (8)
Warren Edward Buffett– JAV verslininkas, investuotojas, filantropas, vienas turtingiausių planetos žmonių. Dažnai vadinamas „Omahos pranašu“ arba „Omahos orakulu“. Didelės sėkmės pasiekusios kompanijos „Berkshire Hathaway“ pagrindinis akcininkas bei valdytojas. V.Bafetas yra trečias turtingiausias planetos žmogus, kurio turtas šiuo metu siekia apie 50 mlrd. dolerių.

Pirmieji investavimo žingsniai

Vorenas gimė 1930 metais, rugpjūčio 30 Omahoje. Jis buvo antras iš trijų vaikų šeimoje ir vienintelis berniukas. Jo gabumai finansinėje bei verslo srityse pasireiškė labai ankstyvame amžiuje. V.Bafetą nuo mažens traukė skaičiai. Draugai stebėjosi Voreno sugebėjimu atsiminti JAV miestų gyventojų skaičius.

Būdamas tik šešerių metų amžiaus, jis iš savo senelio krautuvėlės nupirko šešias „Coca Cola“ pakuotes po dvidešimt penkis centus ir pardavė brangiau, gaudamas penkių centų pelną. Kai kiti jo amžiaus vaikai žaidė įvairiausius vaikiškus žaidimus, Vorenas uždirbinėjo pinigus.

Jau po penkerių metų Bafetas įžengė į finansų rinką. Būdamas vienuolikos, jis pirko tris “Cities Service Prefered” akcijas, mokėdamas po 38 dolerius už kiekvieną. Iš pradžių akcijų vertė nukrito iki 27 dolerių už akciją, bet Vorenas jas išlaikė kol jų vertė vėl pakilo iki 40. Staigiai jas pardavęs, Vorenas labai greitai pasigailėjo, nes “Cities Service Prefered” akcijų vertė vėliau šoktelėjo iki 200 dolerių. Ši patirtis jį išmokė pagrindinės investavimo taisyklės: „kantrybė yra vertybė“.

Būdamas keturiolikos metų, Vorenas jau turėjo susitaupęs 1200 dolerių už laikraščių pardavinėjimą. Už juos jis nusipirko 40 akrų žemės, kurią išnuomavo vietiniams ūkininkams.

1947 metais, būdamas septyniolikos, Vorenas baigė vidurinę mokyklą. Stoti į koledžą, Vorenas niekada nenorėjo, tačiau jo tėvas privertė sūnų mokytis verslo Pensilvanijos universitete. Ten Bafetas pasimokė du metus ir mokslus metė, motyvuodamas tuo, kad žino daugiau nei profesoriai.

1948 metais Vorenas grįžo namo į gimtąją Omahą ir stojo mokytis į Nebraska-Linkoln universitetą. Jį baigė per tris metus, tuo pačiu ir dirbdamas. Mokydamasis šiame universitete, Vorenas perskaitė garsaus investuotojo Benjamino Grehemo knygą „The Inteligent Investor“ ir dar labiau susidomėjo investicijomis. Ilgalaikio investavimo biblijos autorius B.Grehemas investuotojams patarė ignoruoti akcijų rinkos tendencijas ir ieškoti akcijų, kurių kaina rinkoje gerokai mažesnė nei jų buhalterinė vertė.

Įgytu išsilavinimu Vorenas nebuvo patenkintas, todėl jis nusprendė stoti į Harvardo biznio mokyklą, bet ten jo nepriėmė dėl per jauno amžiaus. Tada jis įstojo į Kolumbijos verslo mokyklą, kur mokė garsūs investuotojai Benjaminas Grehemas ir David Dodd. Čia jis pasisėmė patirties ir žinių, kurie pakeitė jo gyvenimą.

Gavęs magistro laipsnį, Vorenas bandė įsidarbinti B.Grehemo kompanijoje, bet jam nepavyko. Grįžęs namo, pas tėvą, Vorenas įsidarbino tėvo kompanijoje makleriu. 1952 metais Vorenas vedė. Pora gyveno trijų kambarių bute, prastame rajone. Jiems gimė duktė. Tam, kad sutaupyti pinigų, jos lovytė buvo padaryta iš stalo stalčiaus. Vorenas bandė investuoti, bet visos investicijos buvo nesėkmingos. Jis dirbo dėstytoju universitete. Finansiniai reikalai buvo visai prasti, kol vieną dieną 1954 metais, B.Grehemas pasiūlė jam darbo vietą pas save.

Vorenas su žmona išsinuomavo namą Niujorko priemiestyje. Bafetas dienas leido analizuodamas finansines ataskaitas ir ieškodamas investavimo galimybių. Tai tęsėsi tol, kol B.Grehemo ir Bafeto filosofijos ėmė skirtis. Bafetą ėmė varžyti B.Grehemo sukurta investavimo filosofija. Jis ėmė svarstyti, ar ne geriau ieškoti bendrovių su šviesiomis verslo perspektyvomis ir įsigyti jas patrauklia kaina, negu pigiai pirkti merdintį verslą be jokių aiškių perspektyvų. B. Grehemui verslas buvo tiesiog skaičiai popieriuje – jis nesidomėjo bendrovių produkcija, valdymu ar asmenybėmis. Taigi Bufetas nusprendė daugiau su Grehemu nebedirbti, o kurti savo verslą su savo unikaliais investavimo principais.

Investavimas

1957 metais Vorenas grįžo į Omahą ir pradėjo savo investicijų verslą. Kartu su septyniais partneriais, tarp kurių buvo ir dvi jo seserys, įkūrė investavimo kompaniją, kuri vadinosi Bufeto kompanija (Buffett Associates, Ltd). Į kompaniją kiekvienas partneris investavo po 25000 dolerių, o Bufetas sugebėjo įnešti tik 100. Bufetas buvo paskirtas pagrindiniu valdytoju ir pradėjo supirkinėti akcijas. Gale metų kompanija jau valdė $300,000 turtą. Savo šeimai jis nupirko namą už $31,500. Jo gyvenimas susitvarkė: jis turėjo tris vaikus, gražią žmoną ir labai sėkmingą verslą.

V.Bafeto tikslas buvo pralenkti "Dow Jones Industrial Average" indeksą vidutiniškai 10 proc. kasmet. Per ateinančius penkis metus, Bafeto kompanija pasiekė įspūdingą 29,4% pelningumą, kai Dow indeksas kilo tik po 7,43%.

1962 metais kompanija jau buvo sukaupusi $7.2 milijonus, iš kurių $1 milijonas priklausė Bafetui . Jis turėjo apie 90 investuotojų visose Jungtinėse valstijose, todėl kompanijos pavadinimas buvo pakeistas į "Buffett Partnerships Ltd.“.

Tais pačiais metais Bafetas išsipardavė daugelį akcijų, pasilikdamas tik dviejų kompanijų, tai „Berkshire Hathaway“ - problemų turinčio tekstilės fabriko, kurio viena akcija kainavo aštuonis dolerius ir „Diversified“. Nuolat supirkinėdamas „Berkshire Hathaway“ akcijas, 1965m. Vorenas valdė jau 49% šios kompanijos ir tapo jos direktoriumi. 1969 metais kompanija jau buvo viena didžiausių pasaulyje. Nuo 1965 iki 1975 jos akcijų vertė pakilo nuo 20 iki 95 dolerių už akciją. Nors ir turėdamas nemažą pelną, Vorenas nenustojo investavęs į kitas kompanijas.

Stiprėjant užsienio konkurencijai, situacija JAV tekstilės pramonėje vis labiau komplikavosi, todėl V.Bafetas "Berkshire Hathaway" sukauptą kapitalą ryžosi paskirstyti į kitas verslo šakas, įskaitant draudimą. Tai buvo puikus strateginis žingsnis. Nors ne visos draudimo bendrovės dirba labai pelningai, tačiau jos yra gana gera ilgalaikio investavimo sritis, nes draudėjai moka periodines įmokas, iš kurių tik dalis išmokama žalai atlyginti. Netrukus į „Berkshire Hathaway“ plaukė milijoninės įplaukos.

Tuo metu JAV išgyveno didžiausią savo ekonominį nuosmukį nuo 1930 metų „Didžiosios depresijos“ ir pasinaudodamas tuo V.Bafetas suformavo solidžių bendrovių investicinį portfelį, kurio vertė vėliau kilo kartu su atsigaunančia akcijų rinka.

1988 metais Vorenas su dideliu užsidegimu pradėjo pirkti tarptautinės gaiviųjų gėrimų favoritės „Coca Cola“ akcijas, mokėdamas po 10-11 dolerių. Tuo metu JAV akcijų rinka nepalankiai vertino šios firmos akcijas. Tačiau V.Bafetas įžvelgė šios firmos ateities perspektyvas, kurios neatsispindėjo bendrovės balansuose – tai žinomiausias pasaulyje prekių ženklas ir milžiniškas pardavimų potencialas už JAV ribų. „Coca Cola“ pajamos augo, taip pat augo ir investuotojų susidomėjimas šia kompanija. Po maždaug penkerių metų akcijos kainavo jau 74,50 dolerius. Šiuo metu Bafetas turi apie 18% Coca Cola akcijų paketą.

2006 m birželį, V.Bafetas paskelbė apie savo planus 10 mln. “Berkshire Hathaway“ akcijų pervesti į „Bill & Melinda Gates“ labdaros fondą. Kiekvienų metų liepos mėn. fondas gautų 5% šios labdaros.

Taip pat W.Bufetas užsiminė apie tai, kad didelė dalis “Berkshire Hathaway“ akcijų už maždaug 6.7 mlrd. dolerių bus pervesta jo trijų vaikų labdaros fondams. Po V.Bafeto mirties, jo vaikai turto beveik nepaveldės. „Aš noriu savo vaikams duoti užtektinai, tam, kad jie galėtų daryti viską, bet ne tiek daug, kad galėtų nieko nedaryti“ – kartą pasakė W.Bufetas.

"Berkshire Hathaway" (BRKA) – tai įmonių konglomeratas su ženklia verslo dalimi draudimo rinkoje. Dešimt didžiausių įmonių jos investiciniame portfelyje šiuo metu:

- Coca Cola (KO) 17.5% portfelio
- Wells Fargo (WFC) 15.1% portfelio;
- American Express (AXP) 13.7% portfelio;
- Proctor & Gamble (PG) 11.3% portfelio;
- Burlington Northern Santa Fe Corp (BNI) 6.5% portfelio;
- Johnson & Johnson (JNJ) 6.2% portfelio;
- Moody's Company (MCO) 3.7% portfelio;
- US Bancorp (USB) 3.2% portfelio;
- Anhueser Busch (BUD) 2.7% portfelio;
- ConocoPhillips (COP) 2.3% portfelio.

Paskutiniais duomenimis V.Bafetas pirko kompanijos Carmax Inc (KMX), prekiaujančios naudotais automobiliais bei kompanijos WABCO Holdings Inc (WBC), kuri užsiima automobilių detalių gamyba, akcijų.

Asmeninis gyvenimas bei pomėgiai

1952 metais W.Bafetas vedė Susan Thompson, su kuria išgyveno iki 1977 metų ir išsiskyrė. Pora turi tris vaikus: Susie, Howard ir Peter. Susan Thompson mirė 2004 metų liepą.

Per savo 76-ąjį gimtadienį W.Bafetas vedė ilgametę draugę Astrid Menks, su kuria gyvena nuo išsiskyrimo su žmona.

Bufetas labai mėgsta žaisti kortų žaidimą bridžą. Jis yra pasakęs, kad bridžą žaidžia po 12 valandų per savaitę. Dažnas jo kompanionas yra Bilas Geitsas.

W.Bufetas mėgsta valgyti Gorat Kepsnių Namuose, kurie yra Omahoje. Ten jis visada užsisako T-bone žaliai paruoštą kepsnį, dvigubą porciją daržovių ir vyšnių skonio Coca Cola.

Jis nesinešioja mobilaus telefono, ant savo stalo neturi kompiuterio ir pats vairuoja mašiną, 2001 metų gamybos Lincolną. Mėgsta groti havajietiška gitara.

„Auksinės“ Voreno mintys

- Pinigus kuria žmogus, o ne pinigai žmogų;
- Gyvenk kuo paprasčiau;
- Nedaryk kaip liepia kiti. Gali juos išklausyti, bet daryk kaip atrodo tau;
- Nesižavėk kompanijos ženklu, dėvėk tai, kas patogu;
- Nemėtyk pinigų nereikalingiems daiktams. Pirk tik tai, ko išties reikia;
- Tai tavo gyvenimas. Neleisk kitiems jo valdyti;
- Niekada neinvestuok į verslą, kurio nesupranti;
- Visada investuok ilgam laikotarpiui;
- Jei darai tai, kad patinka, visas tam atsiduodi, pinigus uždirbti lengviau.
 
1.   Parašė investuotojas tr   2008-01-21 14:47  

Jau nebe 1947m kad butu galima kantriai atsisesti ir laukti kol akcijos pakils. Reikia zvelgti kitu kampu ir ieskoti neatrastu akciju ar kitu aktyvu.
Seip straipsnis nelaiku pateiktas ir norint nuraminti liaudi. Nes jei zmones puola atsiimineti pinigus is makleriu ar banku, tai jiems neramu kai klientai iseidineje ir nebegales komisiniu nusigriebti. Jie gyvena nepriklausomai rinka kyla ar krenta, jie gauna komisinius ir kitus mokescius uz saskaitu tvarkyma kas ketvirti ar metini mokesti is investuotoju. Zinoma jie nenori prarasti pinigu ir deda tokius straipsnius agituojancius zmonems laikyti pinigus iki tol kol bus didesnis minusas ju saskaitoje. Teikdami, kad rinkos atsigaus..... . O kalausimas: kada atsigaus ? Gal po 1m, 5m, ar 10 metu ir zmones tikrai netures kantrybes tiek islaukti, jiems pinigu prireiks gal po pusmecio ar metu ar 2metu, bet tikrai nevisi isgales laukti 10m.
Reikia susitaikyti, kad akcijos jau pasieke savo kurios birzoje jos jau pakankamai ivertintos ir nera ko stebetis, kad jos nekyla (turejo laiko kilti nuo 2001 iki 2007m vid.) nors ir geri imoniu rodikliai siandien, bet jau nebe tie laikai kai akcijos kilo po 50-100%. Ir perspektyvoje dauguma imoniu nebeaugs 20-30% per metus.
Tai ir apsispresti nera sunku ka daryti su esama padetimi.

 
2.   Parašė modo   2008-01-21 21:36  

investuotojas tr, prie ko čia ne laiku ir kodėl siekiant kažką nuraminti? Čia pažintinis straispnis apie žmogų, kuris gyvenime pats tikrai daug ko pasiekė. Šį žmogų gerbti pirmiausia reikia bent jau vien už tai, kad jis mokėjo žvelgti pakankamai toli į ateitį ir matyti tai, ko galbūt nematė kiti...arba nenorėjo, nemokėjo matyti....
Geras straipsnis

 
3.   Parašė investuotojas tr   2008-01-22 10:00  

to modo
As taip pat nieko pries nei pries straipsni nei pries zmogu neturiu.
Bet neatrodo, kad sis straipsnis yra siekiant nuraminti zmones is makleriu puses..... .?
Ar negauni is savo maklerines raminamuju laisku?

 
4.   Parašė zirzle   2008-01-22 15:06  

investuotojas tr, galiu patikinti, kad šitas straipsnis tikrai pažintinis, nieko bendra neturintis su "liaudies nuraminimu". Straipsnį pradėjau rašyti jau seniai, tiesiog dabar pabaigiau ir įdėjome.

 
5.   Parašė semigreen   2008-01-22 20:14  

to investuotojas tr. - kazkaip labai skaudziai reaguoji del nuraminimo ir pasiulymo laukti n metų, tai protingai investuojantis niekada nekish visų pinigu į akcijas, kuriu jam gali reiketi uz triju menesiu. Ir nuraminimus savo investuotojams siunčia visi: pradedant fondų valdytojais, baigiant fmį komentarais - nuo Azijos iki Lietuvos.
O siaip labai gerai, kad krenta akcijos: pamatė broliai (ir seserys) lietuviai, kad akcijos gali kilti po 100 proc per metus, dabar pamatys, kad gali ir kristi po 50. Mokslai šiais laikais tikrai brangiai kainuoja. Juokiuosi pro ašaras, nes ir pats stipriai mokausi.
investuotojas tr., tai tavo pamastymas apie rinkų nekilimą tikrai nelaiku pateiktas. Kaip matai, per visa pasaulį nusirito neigiamų emocijų banga, o mes turime dar ir savų problemų. O augimo perspektyvas dabar sunku įvertinti, taip kaip pasakyti kokie bus įmonių rezultatai ateinančius metus... nobody knows.

O straipsnis geras labiausiai pavydžiu gražios žmonos...

 
6.   Parašė newbie   2008-01-23 01:07  

Dėkui, zirzle. Geras straipsnis. Senelio Buffett'o sentencijos aktualios būtent dabar, o labiausiai rekomenduotinos inestuotojas tr ir kitiems panašiai mastantiems (ypač punktai 7,8,9). Nors, tiems, kas tikisi uždirbti kasmet po 50-100%, neverta vargintis. Geriau nesigilinkit, parsiduokit ant pirmo atšokimo ką turit, o ateityje nelįskit į biržą ir nesigadinkit nervų. Nors tai nereiškia, kad kažkas tiek neuždirbinės.

 
7.   Parašė NiekoTokio   2008-01-27 14:48  

Gal turit Buffeto knygu lietuviu kalba el. versijoj?
Mielai paskaityciau..
Pinigai vistiek dabar pagrinde cashu guli saskaitoj uz kuria moka 5.5 proc. metiniu..
Tai kuri laika yra vakarais laisvo laiko

 
8.   Parašė Vėjas   2008-03-08 18:05  

Buffetas jau pirmas pagal turimą turtą.