Latvijoje galima ir defliacija

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-01-03 09:40 Komentarai: (0)
Labiausiai Europoje įkaitusios Latvijos naujasis premjeras Ivaras Godmanis jau regi nuosaikaus ekonominio atvėsimo ženklus šalyje, o analitikai mato prielaidų, kad Latvijoje metų pabaigoje bus fiksuotas net kainų mažėjimas. Vakarų analitikai priežasčių „sprogti burbului“ besivystančiose rinkose bent iki Pekino olimpiados rugpjūtį nemato ir prognozuoja galimą defliaciją dėl plėtros tempų sulėtėjimo, ketvirtadienį rašo dienraštis „Verslo Žinios“.

Latvijos ekonomika jau rodo laipsniško atvėsimo ženklus, tačiau „ tai nevyksta itin greitai“, sako naujasis Latvijos premjeras Ivaras Godmanis. Nors šalyje padidėjo akcizo mokesčiai, valdžia išaugusias kuro ir maisto produkcijos kainas kompensuos didesniais atlyginimais ir valstybės socialinėmis išmokomis, žadėjo politikas.

Minimalus mėnesio darbo užmokestis Latvijoje nuo 2008 metų padidėjo trečdaliu – nuo 120 latų iki 160 latų (786 litų) – ir beveik susilygino su Lietuvoje įsigaliojusia 800 litų minimalia mėnesine alga. Atlyginimai Latvijoje per praėjusius metus vidutiniškai išaugo trečdaliu, tačiau vartojimo prekių kainos lapkritį išaugo 13 proc. ir pasiekė prieš dešimtmetį fiksuotas aukštumas.

Į pirmąjį naujosios vyriausybės posėdį ministrus vakar sukvietęs premjeras I. Godmanis pareiškė, kad neplanuoja stabdyti didelių objektų statybų. Valstybės investicijos leistų amortizuoti neigiamas smukusio privataus vartojimo ir verslo investicijų pasekmes.

Tačiau šalies analitikai prognozuoja, kad antroje metų pusėje daugelis prekių ir paslaugų Latvijoje turėtų gerokai atpigti dėl numatomos rekordiškai žemos infliacijos. „Infliacija augs iki vasaros pabaigos ir iki tol, kol kainos po jų reguliavimo pasieks maksimumą, tai yra, iki degalų, maisto prekių ir paslaugų kainos taps beveik nebepakeliamos vartotojams“, – teigia Andris Vilksas, Latvijos „SEB“ banko vyriausiasis ekonomistas. Anot jo, po visuotinio brangimo ir sumažėjusios perkamosios galios infliacija turėtų pamažu slūgti, trečiadienį skelbia latvių verslo dienraštis „Dienas Bizness“. A. Vilksas prognozuoja, kad 2008 metais Latvijos vidutinė metinė infliacija sieks 9 proc., šalies BVP augs iki 7,5 proc., o einamosios sąskaitos deficitas sieks 21 proc. BVP. Švedijos „SEB“ pernai spalį prognozavo, kad metinė infliacija šalyje kitąmet sudarys 7,5 procento, rašo „Verslo Žinios“.
 
Dar nėra komentarų