Po švenčių prekybą biržoje kaustė investuotojų pasyvumas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2008-01-02 17:17 Komentarai: (0)
Esant naujienų trūkumui po švenčių investuotojams sunkiai sekėsi grįžti į įprastines vėžes - pirmoji šių metų prekyba biržoje buvo labai vangi. Nors per sesiją pabrango net 19, o atpigo tik 7 akcijos, tačiau prekybos apimtys anaiptol nedžiugino gausa ir aktyvumu. Buvo sudaryti vos 397 sandoriai, o bendra apyvarta tesiekė 1,8 mln. litų. Tik penkių akcijų prekybos apyvarta perkopė 100 tūkst. litų kartelę. Biržą palikus pasitraukti norėjusiems užsienio investuotojams, pagrindinius aktyvumo požymius šiuo metu demonstruoja smulkieji vietos prekiautojai.

Gali būti, kad pasyvumas biržoje išsilaikys ir per likusias dvi šios savaitės sesijas, nebent netikėtai pasirodytų kokių nors esminių naujienų.

Apyvarčiausios biržoje buvo spekuliuotojų pamėgtos menkai likvidžios „Lifosos“ (LFO1L) akcijos. Rinkos dalyvius „Lifosa“ domina dėl naujus rekordus mušančių diamonio fosfato kainų pasaulinėse prekių rinkose. Tačiau labiau akcijoms brangti neleidžia iš šios pozicijos besitraukiantis stambesnis pardavėjas, esama rinkos kaina tenkindamas praktiškai visus pirkimo pavedimus. „Lifosos“ akcijų kursas per sesiją pasistiebė į viršų 0,75 proc. iki 67,5 lito, o apyvarta siekė 355 tūkst. litų.

Tradiciškai tarp aktyviausiai prekiautų akcijų figūravo Ūkio banko (UKB1L) vertybiniai popieriai. Jų 73 sandoriais perleista už 300 tūkst. litų, o kaina ūgtelėjo 0,81 proc. iki 3,73 lito. Tikėtina, jog padidėjusią paklausą banko akcijoms lėmė kai kurių rinkos dalyvių siekis apsirūpinti jomis dar prieš banko gruodžio mėnesio veiklos rezultatų skelbimą, kuris turėtų įvykti kitą savaitę.

TEO LT (TEO1L) akcijų suprekiauta už 296 tūkst. litų, jų kaina kilstelėjo 0,42 proc. iki 2,38 lito. Dabartiniame kainos taške šių akcijų pranašaujamas dividendinis pajamingumas atrodo gan viliojančiai, tačiau tolimesnė kainos kryptis artimiausiu metu labiausiai turėtų priklasyti nuo bendrų rinkos nuotaikų.

„Aprangos“ (APG1L) akcijų apyvarta sudarė 245 tūkst. litų, o kaina palypėjo į viršų 1,6 proc. iki 14,58 lito. Nors vis dar netrūksta šių akcijų pardavėjų, tačiau aiškiai jaučiasi ir išaugęs pirkėjų demesys joms, greičiausiai dėl netikėtai spustelėjusio šaltuko bei rekordinio pirkėjų antpūdžio per kalėdinę prekybą, šiemet registruoto didžiųjų miestų „Akropoliuose“, kur „Apranga“ generuoja apie penktadalį pajamų.

Šiaulių banko (SAB1L) akcijų buvo perleista už 179 tūkst. litų, o kaina pakilo 1,16 proc. iki 3,49 lito. Prekyba banko akcijomis šį kartą nebuvo aktyvi, o šimtatūkstantinė apyvarta buvo suformuota vieno stambesnio tiesioginio sandorio dėka, kuriuo Šiaulių banko akcijų už 172 tūkst. litų buvo perleista už akciją mokant po 3,45 lito.

JT finansų makleris Andrius Adomkus
 
Dar nėra komentarų