Biodegalai - galimybė kovoti su Rusijos įtaka

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-12-28 15:19 Komentarai: (0)
Lietuvos biodegalų gamintojai teigia galintys sudaryti ženklią atsvarą iš užsienio importuojamiems mineraliniams degalams ir sumažinti Rusijos daromą įtaką Lietuvos energetikai. Tačiau tam iškilo didelių kliūčių.

„Biodegalų gamybos pažanga, sukurta per pastaruosius metus, leidžia daryti optimistinę prognozę, jog per labai trumpą laiką biokuras savo kaina taps konkurencingas mineraliniams degalams. Savo ruožtu investicijos į žemės ūkį gaminant nemaistinę biomasę leis sumažinti milžinišką finansinį srautą į naftą išgaunančias šalis“, – teigia Biodegalų asociacijos direktorius Arvydas Lipskis ES direktyvomis numatyta, kad jau dabar mineraliniuose degaluose privalo būti 5 proc. biodegalų – biodyzelino arba bioetanolio.

„Ateityje tas procentas dar labiau didės, bet kol kas Lietuvoje nieko nesiimama skatinti biodegalų vartojimą, – sako A.Lipskis. – Laikyti biodegalus nacionaliniu prioritetu yra ES sprendimas, bet pati Lietuva supranta, kad tai turi būti nacionalinės energetikos strategijos dalis“.

Pasak A.Lipskio, Lietuva gali užimti pasyvią poziciją, kaip kai kurios ES šalyse, kurios tiesiog laukia Briuselio nurodymų, arba imtis iniciatyvos ir išnaudoti direktyvos privalumus.

„Tačiau naftos rinkos tendencijos yra grėsmingos, be to, Lietuva nėra naftos valstybė. Tad kažko laukti ir atidėlioti būtų nedovanotina“, – sakė A.Lipskis Žinių radijo laidoje „Verslo bitės“.
Biodegalų asociacija pastebėjo, kad Lietuvos ūkio ir Žemės ūkio ministerijos yra atlikusios milžinišką darbą, skatinant biodegalų gamybą. Tačiau smarkiai išaugusios žaliavų kainos skaudžiai smogė jaunam sektoriui. Atsidūręs vienas prieš vieną su naftos sektoriumi, su milžiniška Rusijos naftininkų įtaka ir finansais, biodegalų sektorius, anot A.Lipskio, neremiamas neturi jokių galimybių.

„Reikia pastebėti, kad Lietuvoje gaminami biodegalai reiškia ne tik mūsų šalies energetinę nepriklausomybę, – teigia Europos Parlamento narys Gintaras Didžiokas. – Biodegalai galėtų tapti nauja pramonės sritimi, kuri leistų kurti naujas gerai apmokamas darbo vietas, garantuotų konkurencingo produkto eksportą ir eksporto pajamų didėjimą “.

Pasak europarlamentaro, eksporto pajamos yra nepaprastai svarbios Lietuvos ekonomikai apskritai, mažina valstybės einamosios sąskaitos deficitą, gerina kitus makroekonominius rodiklius. Tokiose pramonės srityse, kaip tekstilė, Lietuvai vis sunkiau konkuruoti su Rytų šalyse, turinčiose pigios darbo jėgos, gaminama produkcija.

„Tuo tarpu technologijos ir biotechnologijos yra tos sritys, kuriose Lietuva gali konkuruoti pasauliniu lygiu“, – sako G.Didžiokas.

Anot jo, Vakarų Europa neturi pakankamai žemės apsirūpinti žaliava biodegalams, o Lietuva galėtų tuo pasinaudoti, nes turi pusę milijono hektarų neišnaudotų plotų pasėliams.

ES pareigūnai pripažįsta, kad Europa negali priklausyti vien tik nuo biodegalų importo. Todėl jau dabar siekiama sudaryti kuo palankesnes sąlygas naujiems biodegalų rinkos dalyviams.

Biodegalų asociacijos atstovai taip pastebi, kad Lietuvoje mažai priemonių, skatinančių biodegalais varomų transporto priemonių parko plėtrą. Tuo tarpu specialistai pabrėžia, kad biodegalai padeda ženkliai mažinti automobilių išmetamų CO2 dujų kiekį, kuris išsivysčiusiose industrinėse pasaulio šalyse sudaro beveik 30 proc. viso išmetamo CO2 kiekio. Ypač ši tarša aktuali didmiesčiams, kuriuose nuolat daugėja susirgimų, susijusių su aplinkos tarša.

„Tokios šalyse kaip Švedija jau nieko nebestebina degalinės, kuriose šalia visiems įprastų markių, tokių kaip A95, yra ir E85, – pasakojo G.Kvaraciejus. – Ten biodegalais varomiems automobiliams, atsižvelgiant į aplinkos taršos mažinimą, taikomos įvairios nuolaidos ir lengvatos“.

Pasak biodegalų gamintojų, šiandien paprastas Lietuvos vartotojas tikriausiai nejaučia degalų stygiaus ar ypatingų problemų.

„Degalų degalinėse yra, – sako „Biofuture“ pardavimų ir finansų direktorius Gediminas Kvaraciejus. – Tačiau kaip bus ateityje? Būtent todėl jau šiandien nepaprastai svarbu palaipsniui, žingsnis po žingsnio skatinti biodegalų vartojimą“.

Šiuo metu, siekdama skatinti biodegalų vartojimą Lietuvoje, Biodegalų asociacija įgyvendina projektą “Visuomenės informavimo apie biodegalų ekologinę naudą programos parengimas ir įgyvendinimas, siekiant Lietuvoje skatinti biodegalų vartojimą“, kurį bendrai remia Lietuvos Respublika ir Europos Sąjungos struktūriniai fondai.
 
Dar nėra komentarų