Kitais metais ekonomika lėtės, tačiau išliks konkurencinga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-12-21 12:26 Komentarai: (0)
2007 metais pasaulio ekonomikoje buvo užfiksuotas pirmasis per 4 metus ekonomikos augimo sulėtėjimas nuo didesnio nei 4 proc. iki 3,9 procento. Tačiau toks rezultatas vis dėlto yra pakankamai geras dėl rekordiškai išaugusių naftos kainų, geopolitinės padėties, monetarinės politikos griežtinimo daugelyje pasaulio regionų bei vasaros pabaigoje į JAV atėjusios kreditų bei nekilnojamo turto krizės, teigiama „Cfc Seymour“ 2008 metų prognozių apžvalgoje. Ekonomikos sulėtėjimą JAV, Japonijoje bei Eurozonje puikiai atsvėrė spartus ekonomikos augimas Kinijoje, D. Britanijoje, Brazilijoje bei Indijoje.

Spartus besivystančių valstybių ekonominis augimas buvo itin svarbus per ketvirtąjį šių metų ketvirtį, kuomet išsivysčiūsios ekonomikos paspaudė stabdžių pedalą. Nors šiais metais JAV ekonomika ir išliko galingiausia pasaulyje, o antroje vietoje liko Euro zona, Kinija, kartu su Honkongu, aplenkė Vokietiją ir atsidūrė trečiojoje vietoje, o Brazilija iš devintosios vietos išstūmė Ispaniją. Rusija su Indija taip pat paspartino žingsnius ir jau įkopė į 1 trilijoną dolerių bendrąjį vidaus produktą turinčių valstybių kompaniją.

Tačiau 2008 metais pasaulio ekonomikoje išsivysčiusios šalys vis dar vaidins svarbų vaidmenį, rašoma apžvalgoje. Kinijos ekonomika kitais metais turėtų augti apie 19 proc. ir net be Honkongo ji išliks antroje galingiausių valstybių vietoje. Brazilija kitais metais turėtų užkopti į aštuntąją galingiausių ekonominių valstybių vietą ir iš ten išstumti Kanadą, tuo tarpu Rusija aplenks Ispaniją ir atsidurs 9 vietoje.

2008 metais pasaulio ekonomikos augimas turėtų sulėtėti. Tai galioja tiek išsivysčiusioms ekonomikoms, tiek ir besivystančioms. 2008 metais prognozuojama, kad pasaulio ekonomika turėtų augti 2,9 procento. JAV ekonomika sulėtės nuo 2,3 proc. iki 1,5 procento. Tuo tarpu D. Britanijos ekonomikos augimas kitais metais sulėtės daugiau nei dviem trečdaliais nuo 3 proc. iki 1,2 procento. Euro zonos ekonomika kitais metais turėtų augti 1,4 proc., nors šiemet ji augo 2,7 procento.

Investicijos į nekilnojamąjį turą turėtų būti pagrindinė priežastis ekonominiam lėtėjimui. JAV nekilnojamo turto rinka kris dėl obligacijų susietų su antrine būsto rinka nuosmukio, Japonijoje dėl naujų statybų įstatymų, o D. Britanijoje dėl būsto kainų kritimo. Kreditų krizė turės didelį poveikį skolinimuisi būstui įsigyti. Vidaus paklausos mažėjimas taip pat turėtų atsiliepti pasaulio ekonomikai. Ir nors kitais metais jis vis dar augs, tačiau augimo tempai bus lėtesni nei įprasta, teigiama 2008 metų prognozių ataskaitoje.

Prognozuojama, kad kitais metais Euro zonos palūkanų normą turėtų sumažėti nuo 4 iki 3,5 procentų, JAV nuo 4,25 iki 3,75 proc., o D. Britanijoje nuo 5,5 proc. iki 4,5 procento.

Pasaulio akcijų rinkos šiais metais augo 13 proc., 6 proc. punktais mažiau nei 2006 metais. Tačiau tai yra vis dar pakankamai geras rezultatas. Tokį augimą labiausiai skatino globalus ekonomikos augimas, įspūdingi kompanijų pelno rezultatai bei padidėjęs likvidumas dėl valstybinių turto fondų investicijų į akcijų rinkas. Nors metų pabaiga akcijų rinkoms ir nebuvo pati geriausia, tačiau investuotojai turėtų būti patenkinti šiais metais.

2008 metai turėtų išlikti palankūs investuojantiems į akcijų rinkas, nors jų kainos ir neaugs taip įspūdingai kaip šiais metais. „Cfc Seymour“ analitikai prognozuoja, kad 2008 metais pasaulio akcijų rinkos išaugs vidutiniškai 8 procentais. JAV akcijų rinkos indeksas „Standart & Poor 500“ turtų paaugti apie 8 proc., kadangi agresyvi Fed pozicija turėtų padėti išvengti recesijos, pagerinti investuotojų nuotaikas, bei sumažinti obligacijų pelningumus. O teigiama JAV akcijų rinka turėtų įnešti teigiamą toną ir į likusias pasaulio rinkas. Likvidumas turėtų išlikti toks pat didelis kaip ir šiais metais, o aktyvi valstybinių turto fondų veikla ją tik didins.

Didelės besivystančios rinkos ir kitais metais aplenks išsivysčiųsių valstybių akcijų rinkas. Tarp tokių regionų geriausiai turėtų pasirodyti Honkongo akcijų rinka, kurios pagrindinis indeksas „Hang Seng“ kitais metais paaugs apie 19 procentų. Kinijos „Shanghai Composite“ indeksas turėtų užimti antrąją vietą tarp labiausiai paaugusių indeksų su 15,5 proc. prieaugiu. Kitais metais vyksiančios Olimpinės žaidynės turėtų dar labiau padidinti susidomėjimą šia rinka. Rusija, Indija bei Saudo Arabija kitais metais taip pat fiksuos dviženklius indeksų augimus. Tuo tarpu Brazilijos bei Turkijos akcijų rinkos turėtų augti apie 10 procentų.

Tarp išsivysčiųsių valstybių D. Britanijos, Olandijos ir Norvegijos akcijų rinkos turėtų augti labiausiai. „FTSE 100“ indeksas kitais metais prognozuojama paaugs 8,6 proc., o Olandijos „Aex“ bei Norvegijos „Ose“ po 8,5 procento.

Tuo tarpu stiprėjanti Japonijos jena turėtų palikti Tokijo akcijų rinką visų užnugaryje su 2,5 proc. metiniu augimu.
 
Dar nėra komentarų