Šventiniu periodu gyventojai skolinasi mažiau

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-12-21 10:15 Komentarai: (0)
Artėjant Kalėdoms, „Hansabanko“ klientai daugiau atsiskaito kortelėmis ir gryninasi pinigus, daugiau gauna pinigų iš užsienio, dažniau eina į banko padalinius, tačiau mažiau skolinasi. Tai pastebėjo banko specialistai, apžvelgę šių ir kelių praėjusių metų lapkričio pabaigos-gruodžio pradžios klientų finansinius įpročius.

Gruodžio mėnesį klientų naudojimasis mokėjimo kortelėmis tiek atsiskaitymams, tiek gryninimuisi padidėja maždaug 15 proc. taip pat pastebima tendencija, kad klientai atsiskaito kortelėmis dažniau ir mažesnėmis sumomis – matyt taip perkamos dovanos artimiesiems, maistas šventiniam stalui.

Kaip rodo paskutinių metų statistika, gruodžio mėnesį klientų srautas „Hansabanko“ padaliniuose, lyginant su kitais mėnesiais, išauga iki 10 proc. Tai susiję tiek su žmonių noru susitvarkyti visus finansinius reikalus prieš šventes, tiek dėl pervedamų pensijų, pašalpų, giminaičių iš užsienio atsiųstų pinigų, kitų įplaukų.

„Kiekvieno mėnesio pabaigoje žmonės ateina į banko padalinius atsiimti jiems priklausančių pinigų. Be to, prieš šventes lietuviams būdingas noras žūtbūt atiduoti skolas ir nepalikti nepadarytų darbų kitiems metams, todėl į banką skubama užbaigti metų finansinių pažadų - investuoti susikaupusius pinigus, atsiskaityti už komunalines paslaugas“, - gyventojų finansinius įpročius komentavo Antanas Danys, „Hansabanko“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas.

„Hansabanko“ specialistai pastebi, kad pastaruoju metu nuolat daugėja pervedimų iš užsienio. Pervedimu skaičius iš užsienio didėja: fizinių asmenų pervedimų skaičius, lyginant su praeitais metais padidėjo 1,3 karto. Tarptautinių pervedimų srautas lapkričio mėnesį padidėja iki 20 proc. Skiriasi ir pervedamos sumos, priklausomai nuo šalies - mažiausiomis sumomis pervedama iš Ispanijos, didžiausiomis ir Norvegijos. Galima spėti, kad šios sumos yra sąlygotos lietuvių, dirbančių šiose užsienio šalyse, uždarbių.

Kiek kitaip yra su skolinimusi. Buvęs labai ryškus sezoniškumas vartojamųjų paskolų srityje po truputi mažėja. Pavyzdžiui, 2005-aisias susidomėjimas vartojamosiomis paskolomis lapkričio – gruodžio mėnesiais buvo apie 15 proc. didesnis nei rugsėjį - spalį. 2006-aisiais, toks susidomėjimas išaugo apie 12 proc. Tikėtina, kad šiemet susidomėjimo augimas bus dar mažesnis.

„Klientai įprato savo poreikius, kuriems dažniausiai imamos vartojamosios paskolos (būstui, automobiliui, būsto remontui) paskirstyti per metus, todėl ir susidomėjimas vartojamosiomis paskolomis ryškiausias pavasarį. O kalėdinėms dovanoms žmonės šiuo metu dažniausiai naudoja sutaupytus pinigus ar einamąsias lėšas,“- sakė A.Danys.

“Hansabankas” priklauso pirmaujančiai finansinei grupei Baltijos ir Šiaurės šalių regione – “Swedbank”. Ši grupė turi daugiau nei 8,9 mln. privačių ir beveik 460 tūkst. verslo klientų Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje ir Švedijoje.
 
Dar nėra komentarų