Kliūtis elektros tiltui gali tapti tik aplinkosauga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: JT Naujienos Data: 2007-12-21 09:46 Komentarai: (0)
Lietuvos ir Lenkijos energetikos sistemas turintis sujungti elektros tiltas, preliminariai vertinamas beveik 1 mlrd. eurų (3,45 mlrd. litų), turėtų būti pastatytas per 4-5 metus po reikalingų leidimų išdavimo, prognozuoja Europos energetikos tinklų koordinatorius Wladyslawas Mielczarskis.

Vakar Vilniuje jis teigė, kad didžiausios kliūtys įgyvendinant elektros tilto projektą gali kilti aplinkosaugos srityje, nes šį projektą remia ir abiejų šalių politikai, ir Europos Komisija, rašo dienraštis „Lietuvos Rytas“.

Su šalies elektros perdavimo tinklo operatorės „Lietuvos energijos“ vadovu Rymantu Juozaičiu W.Mielczarskis sutarė, kad Lietuvos bendrovė nedels ir pradės rengti paraišką dėl licencijos valdyti būsimą elektros tiltą.

Pasak W.Mielczarskio, parengusi paraišką „Lietuvos energija“ privalės ją pateikti šalies kainų komisijai, o pastaroji, priimdama sprendimą, turės tartis su EK atstovais. Jis prognozavo, kad kainų komisija bendrovės prašymą gali svarstyti 2-3 mėnesius.

Sausio viduryje Lietuvos ir Lenkijos pusės turėtų pristatyti elektros tilto projekto efektyvumo tyrimų rezultatus.

Koordinatoriaus teigimu, išankstiniais apskaičiavimais, vien elektros linijos tarp Lietuvos ir Lenkijos tiesimas kainuotų apie 250 mln. eurų (863,2 mln. litų), investicijos į energetikos sistemą Lenkijoje – apie 600 mln. eurų (2,072 mlrd. litų), o Lietuvoje – apie 100 mln. eurų (345 mln. litų).

Lietuvai ir Lenkijai iki šiol vis dar nepavyko pasirašyti bendros įmonės, kuri tiestų elektros tiltą į Lenkiją, steigimo sutarties, nors šitai buvo planuota padaryti jau kelis kartus, rašo „Lietuvos Rytas“.

Lenkija reikalauja 1000-1200 megavatų galios elektros, pagamintos būsimoje naujoje atominėje elektrinėje Lietuvoje, kitu atveju ji ketina blokuoti arba nedalyvauti bendruose šalių energetikos projektuose.
 
Dar nėra komentarų