Auksas jau nebėra saugus prieglobstis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2013-10-17 17:33 Komentarai: (0)
Aukso kaip saugaus prieglobsčio neramiais laikais statusas pastebimai susilpnėjo. Vis labiau investuotojai esant padidėjusiam neaiškumui ir nervingumui rinkose renkasi tokius svyravimo indeksus kaip amerikietiškas VIX, tikina analitikai.

Įprastai praeityje padidėjus nežinomybei rinkoje auksas visuomet brangdavo, ir tai buvo vertinama kaip signalas, jog investuotojai šį metalą laiko saugiu prieglobsčiu. Tačiau pastaruoju metu situacija pasikeitė. Pavyzdžiui, paskutinio buvusio Amerikos valdžios veiklos dalinio paralyžiavimo metu aukso kaina smuktelėjo 3,35 procentais.

„Kadangi pasaulis vis labiau tampa virtualus, realių žaliavų naudingumas norint apsidrausti nuo sumaišties mažėja. Amerikoje svyravimo rodikliai, tokie kaip VIX, dabar yra ta reali vieta, kurios žmonės ieško, kai nori apsidrausti neramiais laikais” - pareiškė NationsShares vadovas Scott Nations.

VIX, arba Chicago Board Options Exchange (CBOE) Volatility Index indeksas, kuris taip pat yra žinomas kaip „baimės indeksas”, rodo artimiausių trisdešimties dienų lūkesčius susijusius su akcijų rinkos svyravimu. Prekybininkai įprastai perka šio indekso kontraktus kai tikisi, kad rinkoje padidės svyravimas, ir jei jų lūkesčiai išsipildo, jie uždirba pinigus. VIX indeksas, kurio koreliacija su S&P500 indeksu yra neigiama, yra laikomas veiksminga priemone apsidrausti nuo akcijų kainų kritimo.

Mizuho Bank ekonomistas Vishnu Varathan pripažino, jog jis prarado tikėjimą, jog auksas yra saugus prieglobstis. Tačiau tuo pačiu jis sakė, jog nėra įsitikinęs, kad svyravimo indeksai, tokie kaip VIX, gali būti gera alternatyvi apsisaugojimo nuo globalios ekonominės rizikos priemonė.

„Jei kas nors atsitiks besivystančiose rinkose, yra tikėtina, jog tai nepaveiks VIX indekso, todėl tai yra mažiau tiksli priemonė ir ji negali būti labai geras pasaulinių nuotaikų rodiklis” - atkreipė dėmesį jis.

Tuo pačiu Mizuho Bank ekonomistas Vishnu Varathan pabrėžė, kad VIX indekso augimas tuomet, kai Europoje padidėdavo įtampa, kaip pavyzdžiui, šių metų kovo mėnesį buvusios Kipro krizės metu, buvo gana ribotas.
 
Dar nėra komentarų