2013 metų Europos krepšinio čempionatas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2013-09-07 02:35 Komentarai: (0)
Sulaukėme dar vienos sporto šventės, šįkart 2013 metų Europos krepšinio čempionato, kuris vyksta Slovėnijoje, ir kas svarbiausia, jame dalyvauja Lietuvos nacionalinė krepšinio rinktinė, kuri suvienija visą šalį ir jos piliečius. Naujos vilties, jaudulio, tikėjimo, džiaugsmo ir nusivylimo akimirkos - toks jau tas didysis sportas. Ar mūsų šalies krepšinio rinktinė pakartos prieš dešimt metų Švedijoje buvusį triumfą?

Istorija

Lietuvos nacionalinė krepšinio rinktinė Europos krepšinio čempionatą iš viso laimėjo tris kartus. Pirmą kart Lietuvos krepšinio rinktinei tai pavyko padaryti jau per antrą vykusį čempionatą, kuris 1937 metais buvo surengtas kaimyninėje Latvijoje, kurios krepšinio rinktinė laimėjo pirmąjį 1935 metais Šveicarijoje Ženevoje surengtą Europos krepšinio čempionatą. Antrojo Europos krepšinio čempionato metu mūsų šalies rinktinė finale įveikė Italiją.

Pagal tuo metu galiojusią tvarką šalis nugalėtoja gaudavo teisę surengti kitą čempionatą, todėl trečiasis Europos krepšinio čempionatas po dviejų metų buvo surengtas Lietuvoje specialiai tam pastatytoje Kauno halėje. Lietuva išlaikė dominavimą Europos krepšinyje ir finale įveikusi Latviją antrą kartą iš eilės tapo Europos čempione.

Dėl Antrojo pasaulinio karo septynerius metus čempionatas nebuvo rengiamas . Po jo, Tarybų Sąjungai okupavus Lietuvą ir Latviją, pirmųjų čempionatų nugalėtojos išnyko iš Europos krepšinio geografijos.

Prieš 1993 m. čempionatą Europos krepšinio geografijoje įvyko dideli pokyčiai, kadangi, subyrėjus TSRS ir Jugoslavijos valstybėms, atsirado keliolika naujų rinktinių, tačiau Lietuvos krepšinio rinktinė tais metais į Europos krepšinio čempionatą nepateko, nes neįveikė atrankos turnyro. 1995 metais, po 56 metų pertraukos, Europos krepšinio čempionate vėl dalyvavo Lietuvos rinktinė, kuri iškovojo sidabro medalius.

Čempionais 1995 metais, kaip ir 1997 metais bei 2001 metais tapo XX amžiuje paskutiniajame dešimtmetyje Europos krepšinyje dominavusi Jugoslavijos Federacinės Respublikos (sudarytos iš Serbijos ir Juodkalnijos) rinktinė. Tik 1999 m. Jugoslavijos dominavimą trumpam buvo nutraukę italai, kurie įveikė jugoslavus pusfinalyje ir privertė juos tenkintis trečiąją vieta.

1997 metais Ispanijoje vykusiame Europos krepšinio čempionate, kuriame Lietuvos krepšinio rinktinė dalyvavo ketvirtą kart, ji pirmą kart liko be medalių bei užėmė šeštą vietą. Po dviejų metų Prancūzijoje vykusiame čempionate mūsų šalies rinktinė ir vėl liko be medalių bei užėmė penktą vietą. 2001 metais Turkijoje vykęs Europos krepšinio čempionatas Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei buvo pats nesėkmingiausias, nes buvo pralaimėta jau aštunfinalyje, tad tame čempionate buvo užimta 9 - 12 vietą.

Tačiau jau po dviejų metų Lietuvos krepšinio rinktinė užtikrintai žaidė Švedijoje vykusiame Europos krepšinio čempionate, bei nugalėjusi visus varžovus užėmė pirmąją vietą, t.y. trečia kart tapo šio čempionato nugalėtoja. 2005 metais Europos krepšinio čempionatas buvo surengtas Serbijoje ir Juodkalnijoje. Jame mūsų šalies rinktinė iškopė į ketvirtfinalį, kuriame pralaimėjo ir galiausiai čempionate užėmė penktą vietą. Po dviejų metų Ispanijoje surengtame čempionate Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė ir vėl iškovojo medalius, buvo užimta trečia vieta.

2009 metais Europos krepšinio čempionatas buvo surengtas kaimyninėje Lenkijoje. Šis krepšinio čempionatas Lietuvos rinktinei buvo nesėkmingas, ji nepateko į atkrintamąsias varžybas bei užėmė 9 - 12 vietą. Po dviejų metų Europos krepšinio čempionatas buvo surengtas mūsų šalyje, nors šįkart Lietuvos krepšinio rinktinė pateko į atkrintamasias varžybas, tačiau pralaimėjo jau ketvirtfinalyje, bei užėmė penktą vietą.

2013 metai, Slovėnija

Šių metų čempionatas, kuris vyksta Slovėnijoje, yra jau 38-tas Europos krepšinio čempionatas. Kaip ir 2011 metų čempionate Lietuvoje, šiame čempionate taip pat dalyvauja 24 komandos. Iš viso bus sužaista 90 rungtynių. Rugsėjo 4 – 22 dienomis komandos kovoja ne tik dėl medalių, bet ir dėl kelialapių į 2014 metų pasaulio krepšinio čempionatą.

Čempionatas vyksta keturiose Slovėnijos miestuose – Celjėje, Jesenicėje, Koperyje ir sostinėje Liublianoje.

A grupė: Prancūzija, Ukraina, Belgija, Vokietija, Didžioji Britanija, Izraelis (komandos suskirstytos pagal tikimybę laimėti šių metų Europos krepšinio čempionatą, t.y. joms lažybų bendrovių priskirtą koeficientą)

Išankstinėmis A grupės favoritėmis buvo laikomos Vokietija ir Prancūzija, tačiau po pirmų trijų turų šioje grupėje pirmauja Ukrainos rinktinė, kuri iki šiol dar nepatyrė pralaimėjimo. Vis dėl to, nepaisant to, šios šalies galimybės laimėti šių metų Europos krepšinio čempionatą ir toliau vertinamos gan kukliai, t.y. santykiu 100/1. Tuo tarpu nors Prancūzijos rinktinė ir pralaimėjo vienas (Vokietijai) iš žaistų trijų rungtynių, ir šiuo metu grupėje žengia tik antra, tačiau šios šalies galimybės tapti čempionato nugalėtoja tarp A grupės komandų vertinamos geriausiai, t.y. santykiu 9/2. Likusių keturių šalies rinktinių galimybės laimėti šių metų Europos čempionatą yra vertinamos itin kukliai. Vokietija per pirmas tris grupėje sužaistas rungtynes pralaimėjo net du kart, tad jos galimybės laimėti minimą čempionatą šiuo metu vertinamos 500/1 santykiu, Belgijos (500/1), Didžiosios Britanijos ir Izraelio - 1000/1 santykiu.

B grupė: Lietuva, Serbija, Makedonija, Latvija, Juodkalnija, Bosnija ir Hercogovina (komandos suskirstytos pagal tikimybę laimėti šių metų Europos krepšinio čempionatą, t.y. joms lažybų bendrovių priskirtą koeficientą)

Nors Lietuvos krepšinio rinktinė pralaimėjo pirmąsias grupės rungtynes, tačiau po to laimėjo dvi iš eilės varžybas. Mūsų šalies rinktinės galimybės laimėti šių metų Europos krepšinio čempionatą yra vertinamos geriausiai tarp visų B grupės rinktinių, na o santykis arba koeficientas siekia 10/1. Serbijos, kuri kaip ir Lietuvos rinktinė laimėjo du kartus ir pralaimėjo kartą, galimybės laimėti šį turnyrą taip pat vertinamos gan aukštai, t.y. santykis siekia 15/1. Tuo tarpu likusių keturių šios grupės šalių rinktinių galimybės laimėti Europos čempionatą yra vertinamos gerokai kukliau. Makedonijos galimybės vertinamos santykiu 100/1, Latvijos ir Juodkalnijos - 150/1, na o iš šios grupės mažiausiai galimybių, anot lažybų bendrovių atstovų, laimėti čempionatą turi Bosnija ir Hercogovina, šios rinktinės koeficientas siekia 500/1.

C grupė: Ispanija, Slovėnija, Kroatija, Gruzija, Čekija, Lenkija (komandos suskirstytos pagal tikimybę laimėti šių metų Europos krepšinio čempionatą, t.y. joms lažybų bendrovių priskirtą koeficientą)

Nors Ispanija pralaimėjo Slovėnijai bei iš dviejų žaistų rungtynių laimėjo tik vienerias, šios šalies krepšinio rinktinės galimybės laimėti šių metų Europos čempionatą ir toliau yra vertinamos geriausiai, t.y. Ispanija ir toliau laikoma šio turnyro favorite, na o jos galimybės ji laimėti vertinamos santykiu 2/1. Kol kas iš C grupės rinktinių vienintelė Slovėnija, kuri žaidžia namuose, laimėjo abi žaistas varžybas. Šios šalies galimybės laimėti šių metų Europos krepšinio čempionatą yra vertinamos tokiu pat santykiu kaip ir Lietuvos, t.y. 10/1. Likusių keturių šios grupės dalyvių galimybės laimėti minėtą čempionatą yra vertinamos pastebimai prasčiau. Kroatijos koeficientas siekia 100/1, Gruzijos - 200/1, Čekijos - 500/1, na o Lenkijos, kuri pralaimėjo abejas žaistas rungtynes, galimybės triumfuoti šiame čempionate vertinamos santykiu 1000/1.

D grupė: Graikija, Italija, Turkija, Rusija, Suomija, Švedija (komandos suskirstytos pagal tikimybę laimėti šių metų Europos krepšinio čempionatą, t.y. joms lažybų bendrovių priskirtą koeficientą)

Graikija laimėjo abi grupėje žaistas rungtynes, ir šios šalies galimybės triumfuoti šiais metais tarp visų D grupės šalių rinktinių yra vertinamos geriausiai, t.y. santykiu 5/2. Tuo tarpu Italijos, kuri kol kas irgi žengia be pralaimėjimų, galimybės laimėti šiais metais yra vertinamos santykiu 25/1. Nors Turkijos rinktinė pralaimėjo pirmas abi žaistas rungtynes, tačiau šios šalies šansai, lyginant su kitomis trimis šios grupės dalyvėmis, kurios dar nebuvo minėtos, yra vertinamos geriausiai, t.y. santykiu 66/1. Rusijos ir Suomijos galimybės laimėti šių metų Europos krepšinio čempionatą yra vertinamos vienodai, t.y. santykiu 100/1. Na o tiek šios grupės, tiek viso turnyro autsaidere yra laikoma Švedijos krepšinio rinktinė, kurios galimybės laimėti šį čempionatą vertinamos santykiu 2000/1.

Parengta remiantis užsienio ir Lietuvos internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų